Trending By: Salma Syahbuddin June 22, 2020 @ 1:00pm

Ini SOP Perkahwinan Bagi Pasangan Non-Muslim

Akhirnya bakal pengantin Non-muslim (bukan islam) kini tidak perlu risau lagi. Ini kerana, pihak kerajaan telah membenarkan pasangan non-muslim berkahwin walaupun negara kita masih dalam fasa PKPP.

Namun, perkahwinan ini akan dilaksanakan dalam suasana yang agak berlainan kerana mereka perlu mematuhi SOP yang telah digariskan oleh kerajaan.

Perkahwinan di dewan dan hotel masih tidak dibenarkan

Sumber : Google

Seperti majlis akad nikah di masjid, tetamu yang hadir pada upacara perkahwinan ini masih tidak dibenarkan bersalaman, sentiasa mengamalkan penjarakan sosial, mengambil suhu badan dan perlu memakai penutup hidung dan mulut serta tetamu yang hadir tidak melebihi 20 orang termasuklah Penolong Pendaftar Perkahwinan.

Bagaimanapun, majlis yang diadakan di dewan-dewan atau hotel masih tidak dibenarkan sepanjang PKPP kerana ia akan membabitkan ramai tetamu.

Perunding perkahwinan disaran sedia cadangan SOP

Sumber : Google

Ternyata pendapatan golongan ini turut terjejas akibat PKP dan oleh sebab itu, mereka disaran menyediakan cadangan SOP kepada MKN dan KKM.

Ismail Sabri turut menyarankan perkara tersebut pada 13 Jun lalu agar, nikah secara online dan kemudian secara bersemuka dengan had maksimum 20 tetamu, beliau percaya ia akan diberikan kelonggaran secara berperingkat, jika SOP itu diluluskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 6 Dec 2018

5岁混血小男模Cooper让姐姐们暴动!

近期在韩国有一位小男孩让姐姐们疯狂!

Trending Sat, 17 Nov 2018

Beli Beg Mewah Hampir 5 Ribu Dalam Talian, Terkejut Bila Barang Sampai

seorang wanita  yang terkejut apabila menerima bungkusan beg mewah dalam talian yang dibelinya

Featured Mon, 14 May 2018

Trafik Laman Sosial Pelakon Ben Amir Sesak Gara-Gara Dikatakan Seiras Wajah Syed Saddiq

Pelakon meningkat naik Ben Amir terkejut apabila akaun Instagram dan Twitter miliknya dibanjiri komen netizen yang mengaitkan wajahnya dengan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman.

Trending Thu, 19 Sep 2019

Rebecca Nur Islam Tetap Doakan Eina Azman Walaupun….

Tak pasal-pasal babitkan orang lain yang tak bersalah

Trending Mon, 18 Jun 2018

Kes Kelar Anak, Isteri Saya Seorang Ibu Penyayang Sehinggalah…

Saya bersyukur dua lagi anak lelaki berusia tujuh dan lima tahun tidak berada di rumah kerana mengikut datuknya beraya ke Triang. Jika tidak pasti mereka trauma melihat kejadian itu.

Trending Wed, 23 Sep 2020
Trending Sat, 9 Jun 2018

Epik! Lelaki Ini Bakal Berenang Dari Jepun ke Amerika Syarikat

Lecoeomte akan diiringi lapan anggota pasukan sokongan yang turut akan melakukan penyelidikan marin bagi meningkatkan kesedaran mengenai pencemaran laut dan plastik.

Trending Thu, 3 May 2018

Suka Lepak Tepi Tingkap Punca Hampir Dirogol?

Wanita itu memberitahu pihak pendakwaan RAK bahawa dia terkejut melihat jiran lelakinya itu berada di bilik tidurnya ketika dia sedang tidur.

Trending Fri, 18 Dec 2020

| Live TV