Trending By: Salma Syahbuddin June 22, 2020 @ 1:00pm

Ini SOP Perkahwinan Bagi Pasangan Non-Muslim

Akhirnya bakal pengantin Non-muslim (bukan islam) kini tidak perlu risau lagi. Ini kerana, pihak kerajaan telah membenarkan pasangan non-muslim berkahwin walaupun negara kita masih dalam fasa PKPP.

Namun, perkahwinan ini akan dilaksanakan dalam suasana yang agak berlainan kerana mereka perlu mematuhi SOP yang telah digariskan oleh kerajaan.

Perkahwinan di dewan dan hotel masih tidak dibenarkan

Sumber : Google

Seperti majlis akad nikah di masjid, tetamu yang hadir pada upacara perkahwinan ini masih tidak dibenarkan bersalaman, sentiasa mengamalkan penjarakan sosial, mengambil suhu badan dan perlu memakai penutup hidung dan mulut serta tetamu yang hadir tidak melebihi 20 orang termasuklah Penolong Pendaftar Perkahwinan.

Bagaimanapun, majlis yang diadakan di dewan-dewan atau hotel masih tidak dibenarkan sepanjang PKPP kerana ia akan membabitkan ramai tetamu.

Perunding perkahwinan disaran sedia cadangan SOP

Sumber : Google

Ternyata pendapatan golongan ini turut terjejas akibat PKP dan oleh sebab itu, mereka disaran menyediakan cadangan SOP kepada MKN dan KKM.

Ismail Sabri turut menyarankan perkara tersebut pada 13 Jun lalu agar, nikah secara online dan kemudian secara bersemuka dengan had maksimum 20 tetamu, beliau percaya ia akan diberikan kelonggaran secara berperingkat, jika SOP itu diluluskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Kisah Viral Wed, 21 Sep 2022
Trending Mon, 25 Dec 2017

Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan

Hanya di Jepun, Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan Biarpun Hanya Berbasikal

Featured Sat, 17 Sep 2022

Terkenal Dengan Imej Muslimah, Pelakon Remaja Didakwa Sering Ke Kelab Malam & Berpakaian Tidak Senonoh?

Dengar kata dah tak bertudung dan pakaian sekarang macam betina s*ndal! 👀

Featured Mon, 8 Aug 2022
Trending Thu, 20 May 2021

Isu Karpet Nilai 3: Neelofa, PU Riz Mengaku Tak Bersalah Langgar SOP PKPB

Selebriti dan usahawan popular, Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya, pendakwah selebriti PU Riz atau Muhammad Haris Mohd Ismail mengaku tidak bersalah atas kesalahan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan

Trending Fri, 20 Apr 2018

Bawang Punya Pasal, Lelaki Dipenjara Tiga Hari

Majistret Mohd Firdaus Saleh menjatuhkan hukuman itu terhadap Rahaman Sukuler, 28, yang juga warganegara India selepas mengaku bersalah sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Featured Fri, 23 Apr 2021

Pemeriksaan Terhadap Pelajar Datang Bulan Di Sekolah Tidak Sepatutnya Berlaku – Rina Harun

Susulan berita yang tular di laman sosial mengenai sebuah sekolah yang melakukan pemeriksaan datang bulan terhadap pelajarnya, malah mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa.

Trending Wed, 28 Feb 2018

Dare to Challenge This One-of-a-Kind Escape Room in Kuala Lumpur?

Good news for all thrill seekers as you can experience a different kind of adventure while playing this brand new escape room.

Featured Wed, 30 Nov 2022

| Live TV