Trending By: Salma Syahbuddin June 22, 2020 @ 1:00pm

Ini SOP Perkahwinan Bagi Pasangan Non-Muslim

Akhirnya bakal pengantin Non-muslim (bukan islam) kini tidak perlu risau lagi. Ini kerana, pihak kerajaan telah membenarkan pasangan non-muslim berkahwin walaupun negara kita masih dalam fasa PKPP.

Namun, perkahwinan ini akan dilaksanakan dalam suasana yang agak berlainan kerana mereka perlu mematuhi SOP yang telah digariskan oleh kerajaan.

Perkahwinan di dewan dan hotel masih tidak dibenarkan

Sumber : Google

Seperti majlis akad nikah di masjid, tetamu yang hadir pada upacara perkahwinan ini masih tidak dibenarkan bersalaman, sentiasa mengamalkan penjarakan sosial, mengambil suhu badan dan perlu memakai penutup hidung dan mulut serta tetamu yang hadir tidak melebihi 20 orang termasuklah Penolong Pendaftar Perkahwinan.

Bagaimanapun, majlis yang diadakan di dewan-dewan atau hotel masih tidak dibenarkan sepanjang PKPP kerana ia akan membabitkan ramai tetamu.

Perunding perkahwinan disaran sedia cadangan SOP

Sumber : Google

Ternyata pendapatan golongan ini turut terjejas akibat PKP dan oleh sebab itu, mereka disaran menyediakan cadangan SOP kepada MKN dan KKM.

Ismail Sabri turut menyarankan perkara tersebut pada 13 Jun lalu agar, nikah secara online dan kemudian secara bersemuka dengan had maksimum 20 tetamu, beliau percaya ia akan diberikan kelonggaran secara berperingkat, jika SOP itu diluluskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 16 Apr 2018

Produk Kosmetik Daiso Ditarik Balik Kerana Mengandungi Bahan Penyebab Kanser. Jangan Guna Lagi!

Jika anda merupakan pengguna tegar produk Daiso kerana harganya murah, sekarang kena berhati-hati kerana terdapat produk yang dikesan mengandungi bahan penyebab kanser.

Trending Fri, 2 Feb 2018

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin, Bersentuhan Tak Kira Lelaki Perempuan, Konon ”Baby Shower” Tapi Dah Macam Pesta Maksiat

Trending Thu, 21 Jun 2018

Harga RON 95, Diesel Kekal

Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan sebanyak RM3 bilion subsidi untuk RON95 dan diesel, bagi memastikan harga bahan api ini diapungkan di pasaran.

Trending Wed, 17 Jul 2019

“Gotta Tapao Them All” — Every Sabahan and Sarawakian to Gardenias Before Flying Back From Peninsular

Apparently Uncle Slocumm’s recipe is considered a luxury in East Malaysia? Are the rumours trumors?

Trending Tue, 2 Mar 2021

Hampir 10 Tahun Berlakon, Saharul Ridzwan Keluarkan Duit RM250,000 Untuk…

Pelakon Saharul Ridzwan mengakui dia tidak boleh meletakkan sandaran hanya kepada bidang lakonan semata-mata. Dengan kehadiran bakat baru yang semakin membanjiri dunia hiburan, Saharul kini berjinak-jinak dalam bidang perniagaan. “Sudah hampir 10 tahun saya berlakon. […]

Trending Mon, 15 Apr 2019

研究:经常打坐和运动增强职场优势

在当今竞争激烈的大环境里,几乎每个人都日复一日地处在高科技时代的压力及疲惫不堪中,随之而来的是无法投入工作所带来的不安全感和不稳定感。如何摆脱这种状态呢?

Trending Wed, 20 Feb 2019

Happy Meal Readers Programme to Instil Family Togetherness Through Reading

Fun reading while filling up the hungry tummies!

Trending Fri, 16 Apr 2021

REV Media Group Ungguli Penerbit Digital Terbaik Tahun Ini Buat Kali Kedua!

REV Media Group (RMG) yang dahulunya dikenali sebagai Media Prima Digital sekali lagi telah dianugerahkan ‘Penerbit Digital Terbaik Tahun Ini’ oleh d Awards 2020, Malaysian Digital Association (MDA) sekaligus membawa pulang anugerah Emas buat tahun […]

| Live TV