Trending By: Salma Syahbuddin June 22, 2020 @ 1:00pm

Ini SOP Perkahwinan Bagi Pasangan Non-Muslim

Akhirnya bakal pengantin Non-muslim (bukan islam) kini tidak perlu risau lagi. Ini kerana, pihak kerajaan telah membenarkan pasangan non-muslim berkahwin walaupun negara kita masih dalam fasa PKPP.

Namun, perkahwinan ini akan dilaksanakan dalam suasana yang agak berlainan kerana mereka perlu mematuhi SOP yang telah digariskan oleh kerajaan.

Perkahwinan di dewan dan hotel masih tidak dibenarkan

Sumber : Google

Seperti majlis akad nikah di masjid, tetamu yang hadir pada upacara perkahwinan ini masih tidak dibenarkan bersalaman, sentiasa mengamalkan penjarakan sosial, mengambil suhu badan dan perlu memakai penutup hidung dan mulut serta tetamu yang hadir tidak melebihi 20 orang termasuklah Penolong Pendaftar Perkahwinan.

Bagaimanapun, majlis yang diadakan di dewan-dewan atau hotel masih tidak dibenarkan sepanjang PKPP kerana ia akan membabitkan ramai tetamu.

Perunding perkahwinan disaran sedia cadangan SOP

Sumber : Google

Ternyata pendapatan golongan ini turut terjejas akibat PKP dan oleh sebab itu, mereka disaran menyediakan cadangan SOP kepada MKN dan KKM.

Ismail Sabri turut menyarankan perkara tersebut pada 13 Jun lalu agar, nikah secara online dan kemudian secara bersemuka dengan had maksimum 20 tetamu, beliau percaya ia akan diberikan kelonggaran secara berperingkat, jika SOP itu diluluskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 6 Mar 2020
Trending Sat, 10 Nov 2018

不是帅哥也可以!男人5大特质让女生好想跟你在一起

既然称不上是大帅哥了,更要养成其他方面的魅力才行,这5个条件只要做足了,事实上也没什么好挑剔了……

Trending Tue, 3 Apr 2018

Jom Bayar Saman, JPJ Tawar Diskaun 70% Sepanjang April

Pengguna jalan raya yang ingin mendapatkan diskaun berkenaan perlu hadir ke kaunter JPJ untuk membayar saman atau kompaun terbabit

Trending Fri, 23 Nov 2018

‘Ditelan’ Mesin Kitar Sampah, Separuh Badan Hancur

Hampir separuh badan hancur akibat insiden ini. Keadaan Daniel masih lagi belum stabil lagi.

Trending Thu, 29 Mar 2018

Kes Dera Amah, ‘Datin’ Kejam Ke Penjara Bermula Hari Ini!

Hakim Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah menjatuhkan hukuman itu ke atas Rozita Mohamad Ali, 44, selepas mengenepikan hukuman dikenakan terhadapnya sebelum ini.

Trending Sat, 20 Jun 2020

Gara-Gara Kentut Kuat, Pemuda Ini Didenda RM2,412

Ingat! Kentut pun kena boleh kena saman tau

Trending Sun, 29 Jul 2018

Tak Sampai 24 Jam Muatnaik Status Tawan Gunung Rinjani, Gadis Ini Pergi Menghadap Illahi…

Allahyarham merupakan salah serang mangsa yang terkorban dalam kejadian gempa bumi kuat di Nusa Tenggara Barat dan Lombok pagi Ahad.

Trending Sat, 24 Nov 2018

Allahuakbar…Anak Yatim, Asnaf Hilang Tempat Tinggal Selepas Rumah Ini Dijilat Api

Seramai 13 penghuni yang berada di lokasi sudah menyelamatkan diri ketika pasukan bomba tiba dan api berjaya dikawal jam 1.46 tengah hari.

| Live TV