Trending By: SGMS Putri November 18, 2017 @ 5:19pm

Iqram Tak Kesah Dikecam

Siapa tak kenal Iqram Dinzly? Kemunculan jejaka ini serinkali mendapat perhatian netizen yang seolah-olah bersedia untuk mengkritik setiap pergerakaannya.

Anak kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia menerima apa sahaja kecaman tetapi terkilan apabila dikatakan jahil agama.

“Saya tidak risau kerana tahu apa yang dilakukan. Cuma, saya marah apabila persoalan agama menjadi perbahasan. Mereka menghukum seolah-olah saya terlalu jahil. Ada yang lebih jahat apabila mengatakan saya mengamalkan ajaran sesat. Saya tidak boleh terima tuduhan itu,” katanya yang memilih untuk berehat seketika daripada dunia lakonan.

Pelakon yang mula diperkenalkan menerusi drama Janji Diana pada 2006 itu berkata, selama ini, dia jarang menonjolkan sisi peribadinya.

“Ramai yang menganggap saya seperti orang tidak betul apabila memuat naik video sedang menari. Ada yang mempertikai mengenai aurat, sedangkan saya hanya menari tanpa baju. Jadi, apa masalahnya di situ kerana saya masih menjaga aurat?

“Sejak kecil, saya sudah didedahkan dengan seni tari tetapi tidak pernah menonjolkan kelebihan itu kepada umum. Arwah bapa adalah pemain muzik Kumpulan The Songkets dan memiliki studio muzik, Dinzly Studio di Ipoh.

“Sejak kecil, saya sering mengikut arwah bapa dan kakak pusing seluruh negara membuat persembahan. Mereka juga pernah ke Jepun dan Indonesia mewakili Perak. Saya sudah selalu mengikut mereka menjalani latihan, jadi di mana silapnya apabila saya menonjolkan skil itu?,” katanya kebingungan.

Ketika masih bersedih dengan kehilangan arwah bapanya, pelakon filem dan Rasuk itu terpaksa bertahan apabila dilempar pelbagai tuduhan melukakan. Iqram berkata, ramai yang melihat betapa dia kuat kerana masih boleh tersenyum.

“Saya menangis tiada siapa yang tahu. Saya dikatakan gila dan tiada adab apabila bergambar sedang berbaring di pusara arwah abah. Saya terlalu merinduinya. Kehilangannya begitu dirasai kerana selama hampir tiga setengah bulan saya menjaganya.

“Saya tidak pernah meninggalkannya sejak arwah terkena serangan angin ahmar pada Ramadan lalu, Takdir Tuhan, saya tidak ada di sisi ketika arwah menghembuskan nafas terakhir kerana berada di ibu kota,” katanya.

Iqram berkata, dia sepatutnya pulang pada awal pagi 10 Oktober lalu, namun tertidur kerana kepenatan.

Sebaik sahaja bangun, Iqram melihat banyak panggilan yang diterima. Arwah ayahnya terlebih dahulu menyahut panggilan Ilahi pada subuh hari itu.

Iqram mengakui, agak terkilan kerana tidak sempat menguruskan jenazah arwah ayahnya kerana tiba di kediaman keluarganya agak lewat.

“Saya terpaksa kembali ke ibu kota kerana perlu bekerja. Saya pulang dengan kereta tanpa sempat diselenggara kerana tiada wang. Saya hanya tawakal sepanjang perjalanan. Mujur dalam perjalanan itu, ada insan berhati mulia yang sedia membantu.

“Saya berterima kasih kerana Allah tidak membiarkan saya bersendirian ketika dalam kesusahan,” katanya yang sebelum ini kehilangan kakaknya yang menghembuskan nafas terakhir pada 2003 kerana strok haba.

Semoga Iqram tabah menjalani hari-hari mendatang. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Jun 2020
Trending Mon, 18 Nov 2019

Henry Golding; The Only Malaysian Who Made It Into TIME’s 100 Next List

We could not have been more proud for our local talent! Congratulations!

Trending Mon, 26 Aug 2019

This New Technology Platform by EFFRO Just Revolutionized Malaysian’s Events Industry!

A breathe of fresh air in the nation’s events hiring industry!

Trending Wed, 23 May 2018

10张让你秒懂「男女到底差在哪」的超中肯爆笑图

10张让你秒懂「男女到底差在哪」的超中肯爆笑图,#5女生车子里真的都这样啊!

Trending Thu, 17 Jan 2019

Here’s How You Can ACTUALLY Maintain Your New Year’s Resolutions

According to psychologists, it’s easier to do than we think.

Trending Mon, 1 Jun 2020
Trending Thu, 14 Nov 2019

Beruang Matahari Diselamatkan Dari Rumah Panjang Di Betong

Pasukan Polis Marin Wilayah 5 (PPMW5) Sarawak dengan kerjasama Sarawak Forestry Corporation (SFC) berjaya menyelamatkan seekor beruang matahari yang dipercayai dipelihara tanpa permit dalam serbuan Op Khazanah di sebuah rumah panjang di sini semalam. Bagaimanapun tiada tangkapan […]

Trending Thu, 20 Aug 2020

Dr Noor Hisham Abdullah Dinobat Tokoh Maal Hijrah 1442H

Tahniah diucapkan buat Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Trending Mon, 3 Aug 2020
Trending Thu, 4 Apr 2019

Tular Di Laman Sosial, Kehilangan Acap Ada Kaitan Dengan Kisah Hassan Ayat 10 Tahun Lalu?

Sehingga kini, kehilangan Hassan Ayat masih menjadi misteri. Ungkapan sajak yang ditanggalkan oleh Hassan seolah-oleh memberi mesej beliau memilih untuk tinggal di “alam” lain.

| Live TV