Trending By: SGMS Faida April 19, 2018 @ 8:03am

Isteri Pemimpin Korea Utara Naik Pangkat

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un memberikan isteri beliau pangkat Wanita Pertama dalam apa yang disifatkan penganalisis sebagai peningkatan status beliau, sebelum musim persidangan sibuk dengan Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Ri Sol Ju sering menemani Jong Un ke acara rasmi, namun penampilan awam rasmi kali pertama beliau berlaku pada hujung minggu lalu di sebuah persembahan oleh pasukan balet kunjungan dari China.

 Media kerajaan Korea Utara melaporkan Sol Ju digelar sebagai ‘Wanita Pertama yang dihormati’ dalam acara itu dan ia adalah kali pertama gelaran terbabit digunakan dalam tempoh lebih 40 tahun. Kebiasaannya gelaran itu dikhaskan kepada pemimpin.

Pembaca berita utama Korea Utara, Ri Chun Hee yang sering mengarang pengumuman besar kerajaan, mengumumkan berita ketibaan Sol Ju menerusi televisyen, sekali gus meningkatkan lagi kedudukan beliau.

Sol Ju yang berpakaian merah jambu ditemani beberapa pegawai kanan Korea Utara yang sering dilihat bersama pemimpin negara itu termasuk kakak Jong Un, Yo Jong.

Isteri Jong Un adalah bekas penyanyi terkemuka di negara itu yang muncul pada 2012. Beliau dianggap sebagai antara wanita berprofil tinggi di negara terpencil dan lebih tertumpu kepada golongan lelaki itu.

Namun, peranan Sol Ju terhad sebagai isteri Jong Un yang bergaya dan sopan.

Penganalisis berkata, kenaikan pangkat Sol Ju mungkin sebahagian usaha Pyongyang menunjukkan Korea Utara sebagai ‘negara normal’, ketika ia bersedia untuk pertemuan dengan Presiden Korea Selatan, Moon Jae in pada Jumaat depan dan kemudian dengan Presiden Donald Trump.

Sumber: AFP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Oct 2020

Rakyat Malaysia Dijangka Boleh Tunai Umrah Mulai Januari 2021-PAPUH

Semoga kita dimurahkan rezeki untuk menjadi tetamu Allah..

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Mon, 11 Feb 2019
Trending Thu, 16 Aug 2018

Harap Justin Dan Hailey Tak Jadi Kahwin, Selena Percaya Dia Adalah Jodoh Justin

Selena Gomez sentiasa percaya bahawa dia satu-satunya wanita yang akan berkahwin dengan Justin Bieber.

Trending Mon, 9 Sep 2019

Dewan Tun Razak PWTC Terbakar!

Kebetulan MATTA fair sedang berlangsung dan api dapat dikawal

Trending Fri, 21 Aug 2020
Trending Tue, 15 Oct 2019

Depression Unfortunately Isn’t As Foreign in the K-Pop Industry

Dark side of K-Pop industry with daily weigh-ins, dating bans and cosmetic surgery

| Live TV