Trending By: SGMS Faida April 19, 2018 @ 8:03am

Isteri Pemimpin Korea Utara Naik Pangkat

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un memberikan isteri beliau pangkat Wanita Pertama dalam apa yang disifatkan penganalisis sebagai peningkatan status beliau, sebelum musim persidangan sibuk dengan Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Ri Sol Ju sering menemani Jong Un ke acara rasmi, namun penampilan awam rasmi kali pertama beliau berlaku pada hujung minggu lalu di sebuah persembahan oleh pasukan balet kunjungan dari China.

 Media kerajaan Korea Utara melaporkan Sol Ju digelar sebagai ‘Wanita Pertama yang dihormati’ dalam acara itu dan ia adalah kali pertama gelaran terbabit digunakan dalam tempoh lebih 40 tahun. Kebiasaannya gelaran itu dikhaskan kepada pemimpin.

Pembaca berita utama Korea Utara, Ri Chun Hee yang sering mengarang pengumuman besar kerajaan, mengumumkan berita ketibaan Sol Ju menerusi televisyen, sekali gus meningkatkan lagi kedudukan beliau.

Sol Ju yang berpakaian merah jambu ditemani beberapa pegawai kanan Korea Utara yang sering dilihat bersama pemimpin negara itu termasuk kakak Jong Un, Yo Jong.

Isteri Jong Un adalah bekas penyanyi terkemuka di negara itu yang muncul pada 2012. Beliau dianggap sebagai antara wanita berprofil tinggi di negara terpencil dan lebih tertumpu kepada golongan lelaki itu.

Namun, peranan Sol Ju terhad sebagai isteri Jong Un yang bergaya dan sopan.

Penganalisis berkata, kenaikan pangkat Sol Ju mungkin sebahagian usaha Pyongyang menunjukkan Korea Utara sebagai ‘negara normal’, ketika ia bersedia untuk pertemuan dengan Presiden Korea Selatan, Moon Jae in pada Jumaat depan dan kemudian dengan Presiden Donald Trump.

Sumber: AFP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 25 Mar 2021

Diskaun 50% Saman Bermula Hari Ini Sehingga 11 April, Cara Mohon

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador hari ini telah melancarkan aplikasi portal MyBayar Saman untuk memudahkan orang ramai membayar saman trafik dengan lebih pantas. Bersempena dengan pelancaran aplikasi ini, orang ramai akan diberikan […]

Trending Thu, 1 Feb 2018

40 Peratus Penunggang Motor di Negeri Sembilan ‘Slumber’ Badak

Menurut laporan dikeluarkan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri, Azrin Borhan, 40 peratus pelajar sekolah menengah di Negeri Sembilan didapati tidak memiliki lesen motosikal B2.

Trending Tue, 2 Feb 2021

“Rasa Macam Jantung Berada Di Lantai” – Video Uyaina Arshad Hampir Terjatuh Ketika Mengacarakan WHI Tular

Aksi pelakon dan pengacara jelita, Uyaina Arshad yang hampir terjatuh ketika mengendalikann segmen tajaan di program Wanita Hari Ini TV3 meraih perhatian netizen. Berkongsi sedutan video terbabit menerusi salah sebuah hantaran di laman Instagram miliknya, […]

Trending Sat, 7 Nov 2020
Trending Tue, 20 Oct 2020
Featured Wed, 14 Jul 2021

Bimbang Kes Semakin Tinggi, Netizen Beri Sokongan & Simpati Buat Dr Noor Hisham

Semalam, kes COVID-19 di Malaysia mencatatkan 11,079 kes manakala hari ini pula, ia mencatatkan 11,618 kes baru. Bilangan kes baru yang semakin membimbangkan ini terus mencetuskan pelbagai reaksi orang ramai di media sosial. Semalam, Ketua […]

Featured Tue, 13 Apr 2021

Khai Bahar Mahu Peminat Mengingati Kematian Menerusi Damba Ketenangan

Penyanyi, Khai Bahar kini tampil berbeza dengan album terbaru berjudul Damba Keterangan menerusi trak Perpisahan. Damba ketenangan turut memuatkan lima alunan zikir lain seperti seperti Hasbi Rabbi Wa Nabiy, Astagfirullah, Hasbunallah, La Ilaha Illallah dan […]

Trending Mon, 29 Oct 2018

Experts Say Playtime is Very Important for Children

We need to let kids play more often.

| Live TV