Trending By: Nani Ramlee January 30, 2018 @ 3:00pm

Isteri Punca Suami Jadi Anak Derhaka?

Isteri cemburu dengan ibu mertua atau ibu mertua cemburu dengan menantu bukanlah satu perkara yang pelik ketika ini. Situasi ini memang berlaku. Biarpun ramai yang tahu syurga lelaki tetap berada di bawah telapak kaki ibu walaupun telah berkahwin, namun ramai isteri yang seakan-akan tidak boleh menerima apabila suami melebihkan ibu atau ibu bapanya.

Lebih parah, apabila si suami menjadi anak derhaka dek kerana mengikut telunjuk isteri.

Menurut Pakar Motivasi, Dato’ Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah, jika situasi ini berlaku dalam sesebuah perkahwinan, itu bermakna si suami telah gagal mendidik isterinya.

“Sebenarnya kalau perkara ini berlaku, lelaki itu telah melakukan dua kesilapan yang mungkin tidak disedarinya. Pertama jadi anak derhaka kepada ibu bapa, satu lagi dia telah dayus. Dua-dua kesilapan ini boleh masuk neraka.

Apabila dia derhaka, automatik dia telah dayus kerana dia gagal mendidik isterinya sehingga dikongkong atau sebagainya. Situasi ini berlaku sebab jahil dan sayang tidak bertempat,” ujar beliau.

Menurut Dr. Fazilah Kamsah lagi, masalah anak derhaka kepada ibu bapa ini selalunya berlaku kerana masing-masing sama ada anak mahupun ibu bapa ada ‘sakit’ rohani.

“Selalunya masalah anak derhaka ini berpunca masing-masing ada sakit rohani. Kalau seseorang itu jaga ibadahnya, solatnya, kemungkinan untuk berlaku masalah derhaka itu sangat tipis.

Lagi satu sebabnya ialah, kalau seseorang itu jahil. Kalau dia faham tanggungjawab, Insya-Allah masalah derhaka tidak akan berlaku. Jadi, kena cari ilmu, berbincang, tanya orang yang lebih tua dan dapatkan nasihat untuk elakkan masalah anak derhaka ini.

Lagi satu saya hendak pesan, apabila berlaku situasi di mana ibu merasakan anak lelakinya melebihkan isteri, yang kena mengalah sebenarnya adalah ibu. Sebab ibu punya emosi, perasaan, dan doanya boleh mempengaruhi kehidupan anak-anak di dunia dan akhirat. Jadi ibu-ibu yang terasa hati dengan anak-anak mereka tolonglah maafkan mereka. Takut mak tak panjang umur. Kalau mereka kecil hati nanti, anak tak selamat, menantu pun tak selamat,” ujarnya lagi. 

Jadi bagaimana isteri boleh bantu suaminya masuk syurga?

“Hadiah yang terbaik untuk lelaki ialah mendapat seorang isteri yang solehah. Begitu juga dengan wanita, hadiah yang terbaik untuknya adalah mendapat suami yang soleh dan taat kepada kedua ibu bapanya. Jadi isteri-isteri kena faham, dapat suami yang soleh, yang berbuat baik kepada ibu bapanya ini adalah satu anugerah yang sangat-sangat besar. Jadi janganlah cemburu dengan mertua”.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 May 2018
Trending Sat, 28 Apr 2018

Gempar! Pemandu Grab Maut Ditembak Polis

“Kami cuba mengejarnya (di lokasi yang diserbu), namun suspek tersebut cuba menghalang dan melakukan kekerasan. Polis terpaksa bertindak tegas berdasarkan respons suspek,” ujar Hengki.

Trending Sun, 22 Sep 2019

Pesawat Tiba-Tiba Menjunam Dari Ketinggian 30,000 Kaki

Tak dapat bayangkan betapa cemasnya jika berada didalam situasi sebegini

Trending Mon, 9 Dec 2019

Gunung Berapi White Island Di New Zealand Meletus

Sekurang-kurangnya lima terkorban dan selebihnya masih belum dikenal pasti

Trending Tue, 26 Nov 2019

Japan Invented A New Way Of Staying Flawless; That Is By Spraying On A New “Skin”

Japan taking beauty to another whole level, none ever thought of doing.

Trending Fri, 13 Apr 2018

Parodi Dukun Rendang Ayam Crispy, Ubati Rindu Peminat Jihan Muse

Selepas sekian lama berehat untuk melahirkan cahaya mata sulungnya, pelawak dan pengacara Jihan Muse kembali menjayakan Parodi MeleTOP.

Sinonim dengan segmen berkenaan, Jihan beraksi menghidupkan watak utama dalam filem Dukun yang diterbitkan oleh Astro Shaw.

Trending Thu, 30 Nov 2017

当爸爸单独带小孩才会发生的超爆笑状况!

妈妈总有忙碌或想休息的时候,所以会将照顾小孩任务交给爸爸带,只是妈妈不知道每个男人心里都住着一个小男孩。

Trending Wed, 12 Jun 2019

Pengakhiran ‘Derita’ Ainul Mardhiah..

Pengakhiran penderitaan Ainul Mardhiah..

Trending Thu, 7 Jun 2018

Boikot Piala Dunia 2018, Australia Akhirnya Tarik Diri!

Australia sebelum ini sering memprotes Rusia berhubung pencabulan hak asasi manusia dan kerana melanggar undang-undang antarabangsa, termasuk pencabulan Crimea dari Ukraine pada 2014.

Trending Mon, 3 Aug 2020

| Live TV