Trending By: Nani Ramlee January 30, 2018 @ 3:00pm

Isteri Punca Suami Jadi Anak Derhaka?

Isteri cemburu dengan ibu mertua atau ibu mertua cemburu dengan menantu bukanlah satu perkara yang pelik ketika ini. Situasi ini memang berlaku. Biarpun ramai yang tahu syurga lelaki tetap berada di bawah telapak kaki ibu walaupun telah berkahwin, namun ramai isteri yang seakan-akan tidak boleh menerima apabila suami melebihkan ibu atau ibu bapanya.

Lebih parah, apabila si suami menjadi anak derhaka dek kerana mengikut telunjuk isteri.

Menurut Pakar Motivasi, Dato’ Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah, jika situasi ini berlaku dalam sesebuah perkahwinan, itu bermakna si suami telah gagal mendidik isterinya.

“Sebenarnya kalau perkara ini berlaku, lelaki itu telah melakukan dua kesilapan yang mungkin tidak disedarinya. Pertama jadi anak derhaka kepada ibu bapa, satu lagi dia telah dayus. Dua-dua kesilapan ini boleh masuk neraka.

Apabila dia derhaka, automatik dia telah dayus kerana dia gagal mendidik isterinya sehingga dikongkong atau sebagainya. Situasi ini berlaku sebab jahil dan sayang tidak bertempat,” ujar beliau.

Menurut Dr. Fazilah Kamsah lagi, masalah anak derhaka kepada ibu bapa ini selalunya berlaku kerana masing-masing sama ada anak mahupun ibu bapa ada ‘sakit’ rohani.

“Selalunya masalah anak derhaka ini berpunca masing-masing ada sakit rohani. Kalau seseorang itu jaga ibadahnya, solatnya, kemungkinan untuk berlaku masalah derhaka itu sangat tipis.

Lagi satu sebabnya ialah, kalau seseorang itu jahil. Kalau dia faham tanggungjawab, Insya-Allah masalah derhaka tidak akan berlaku. Jadi, kena cari ilmu, berbincang, tanya orang yang lebih tua dan dapatkan nasihat untuk elakkan masalah anak derhaka ini.

Lagi satu saya hendak pesan, apabila berlaku situasi di mana ibu merasakan anak lelakinya melebihkan isteri, yang kena mengalah sebenarnya adalah ibu. Sebab ibu punya emosi, perasaan, dan doanya boleh mempengaruhi kehidupan anak-anak di dunia dan akhirat. Jadi ibu-ibu yang terasa hati dengan anak-anak mereka tolonglah maafkan mereka. Takut mak tak panjang umur. Kalau mereka kecil hati nanti, anak tak selamat, menantu pun tak selamat,” ujarnya lagi. 

Jadi bagaimana isteri boleh bantu suaminya masuk syurga?

“Hadiah yang terbaik untuk lelaki ialah mendapat seorang isteri yang solehah. Begitu juga dengan wanita, hadiah yang terbaik untuknya adalah mendapat suami yang soleh dan taat kepada kedua ibu bapanya. Jadi isteri-isteri kena faham, dapat suami yang soleh, yang berbuat baik kepada ibu bapanya ini adalah satu anugerah yang sangat-sangat besar. Jadi janganlah cemburu dengan mertua”.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 26 Jun 2021
Trending Tue, 13 Aug 2019

8月13日!今天是「国际左撇子日」

8月13日是国际左撇子日(International Left Handers Day)是全世界所有左撇子的节日。

Trending Sat, 26 Jun 2021

Drama Bersiri Sabarlah Duhai Hati & Kekasih Hati Mr Bodyguard Bakal Kembali Dengan Sekuel!

Dua drama yang menjadi fenomena di bulan Ramadan dan Syawal baru-baru ini melayangkan berita baik iaitu Sabarlah Duhai Hati dan Kekasih Hati Mr Bodyguard bakal kembali dengan sekuel tidak lama lagi. Peminat drama Melayu tidak […]

Trending Sat, 17 Nov 2018

Beli Beg Mewah Hampir 5 Ribu Dalam Talian, Terkejut Bila Barang Sampai

seorang wanita  yang terkejut apabila menerima bungkusan beg mewah dalam talian yang dibelinya

Trending Thu, 21 Jun 2018

Restaurant Goes Bankrupt After Running All-You-Can-Eat Promo

The customers really tried to eat all they could.

Trending Sun, 31 Dec 2017

Cahaya Skrin Handphone Membahayakan Anak-anak

zaman serba canggih masing-masing mempunyai handphone termasuk anak-anak tetapi adakah anda tahu bahayanya?

Trending Fri, 19 Feb 2021

SOP Terkini, Kelonggaran Bagi Jumlah Penumpang Adalah Mengikut Kapasiti Kenderaan – Ismail Sabri

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, kelonggaran bagi jumlah penumpang berdasarkan kapasiti kenderaan dinaiki yang bermula hari ini adalah dibenarkan untuk semua kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP […]

Trending Mon, 5 Oct 2020

Lesen Memandu Boleh Diperbaharui Secara ‘Online’ Mulai 16 Oktober

Kan senang tak payah susah susah beratur kat kaunter

Trending Sun, 27 Oct 2019

Terpaksa Di Bedah Kos Cecah 17k – Mungkin Jangkitan Masa Cukur Bulu Ketiak!

Ingatkan Jerawat Biasa, Ketiak Lelaki Ini Terpaksa Dibedah, Kos Cecah RM17K

| Live TV