Trending By: Yanie Baharom April 19, 2018 @ 11:00am

Isu Peha Melimpah, Ramai Menunggu Kak Zai Buat Permohonan Maaf

Isu panas membabitkan pengulas fesyen, Zaihani Mohd Zain mengkritik tetamu fashion show yang berbadan besar masih belum reda lagi nampaknya?

Zaihani atau mesra dengan panggilan Kak Zai, menerusi laman Facebook peribadinya dua hari lalu telah mengeluarkan kenyataan menyinggung perasaan ramai berbunyi, “Kalau berat badan melebihi 60kg, tak payah lah datang (Fashion Show), sebabnya peha awak tu melimpah dekat kiri dan kanan. It is so awkward and uncomfortable for the persons seated next to you!!!”

Kenyataan panas itu mengundang rasa tidak senang netizen yang menganggap di usia emas, Zaihani tidak seharusnya ke pertunjukan fesyen dan sepatutnya ke kelas agama sahaja.

Beliau bukan sahaja teruk dikecam netizen, tetapi golongan selebriti dan pereka fesyen juga turut memberikan maklum balas terhadap perkara ini. Terbaru, anak kepada Timbalan Menteri Malaysia, Nurul Hidayah Zahid Hamidi juga tidak ketinggalan memberikan komen dan tampil mengulas isu.

Foto : ohbulan.com

Menerusi satu muat naik di laman Instagram Nurul Hidayah, beliau nampaknya telah menulis caption yang agak panjang, yang ditujukan khas buat pengulas fesyen tersebut.

Manakala seorang pereka fesyen terkemuka tempatan, Calvin Thoo turut meluahkan rasa tidak selesa dengan kenyataan dikeluarkan Zaihani. Katanya wanita itu tidak berhak untuk menghalang mana-mana individu bersaiz besar dari menghadiri fashion show.

Ujar Calvin, jika Zaihani tidak menghormati orang lain, sudah tentunya pihak lain tidak akan menghormatinya juga. Dakwa Calvin, ramai yang sebenarnya tidak menyukai personaliti fesyen itu dalam diam.

Beberapa pereka fesyen terkenal lain turut memberi respon terhadap kenyataan Kak Zai, antaranya Tom Abang Saufi yang memuat naik dua gambar berlainan kapsyen sebagai sindiran buat Kak Zai.

Pereka fesyen Adila Long pula memberi kenyataan yang lebih pedas kepada Kak Zai, di mana akhir kenyataannya menyebut “watch your mouth, or stay home!”

Foto : Instagram Adila

Sementara itu model  kontroversi Alicia Amin turut memberi sepatah dua kata sekaligus menyuarakan rasa tidak setuju terhadap apa yang diluahkan Kak Zai.

Foto : Twitter Alicia Amin

Sementara itu, Angah Raja Lawak menempelak pertuturan Kak Zai tidak melambangkan usianya dan menggesa fashionista kertu (tua) itu membuat permohonan maaf.

Foto : www.mediahiburan.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 9 Jul 2018

别再被骗!六点真相证明《小叮当》大雄根本是个超级天才!

相信不少大小朋友,小时候都曾经看过漫画或是卡通版的《小叮当》吧?每次考零分的大雄都把大家骗了,六点真相证明大雄根本是个超级天才!

Trending Mon, 8 Jul 2019

Mariah Carey Slayed the Bottle Cap Challenge

Carey sang so high, it snatched the cap off the bottle bald! Game over! All hail the Queen!

Trending Tue, 8 Jan 2019

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini, Pelancong Asing Turut Terlibat

Trending Tue, 12 Jan 2021

Agong Perkenan Darurat Sehingga 1 Ogos 2021

Kita belum menang, patuh SOP!

Trending Tue, 10 Nov 2020
Trending Thu, 21 Feb 2019

人因自信而美丽!时尚达人系列中的身障芭比娃娃

人因自信而美丽!今年 6 月,芭比娃娃将推出坐着轮椅以及有着可拆卸义肢的芭比娃娃,作为芭比时尚达人系列的一部份。

Trending Wed, 9 Oct 2019

Neeta and Hanbyul Hugging Made Netizens Uncomfortable

Netizens got weird out by Neeta and Hanbyul hugging, but didn’t bat an eye when Muslim actors and actresses do so in dramas.

Trending Sat, 23 May 2020

[TERKINI] Pengguna Tol MEX, Bakal Nikmati Diskaun Sebanyak 50%

Wah, ini mungkin berita gembira buat semua tapi ingat SOP raya okay!

Trending Thu, 9 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3: Syarat Kemaskini Permohonan Baru

Buat pemohon BSH Fasa ketiga!

| Live TV