Trending By: Attiqah Mohd May 16, 2019 @ 1:29pm

Jadi Imam Dari Usia 13 Tahun, Bakal Doktor Ketuai Imam Solat Terawih Buat Netizen Kagum

Bila tibanya bulan Ramadhan, apa yang paling istimewa sudah tentu amalan-amalan sunat seperti solat sunat Terawih, Tadarus Al-Quran, Qiamullail dan sebagainya. Bulan mulia ini la peluang untuk kita mengejar melakukan ibadah sunat kerana pahalanya juga berganda-ganda.

Bila mengerjakan solat sunat Terawih, benda pertama yang kita akan hayati tentunya bacaan surah daripada imam. Kadang-kadang boleh bikin sayu hati kan dengar bacaan suci Al Quran. Terbaru, seorang bakal doktor tular di media sosial apabila videonya menjadi imam di masjid  Cyberjaya mendapat perhatian netizen. 

Sejak Tingkatan 1 Sudah Menjadi Imam Terawih

Berkongsi kepada xtra, pemuda yang dikenali dengan nama Syazwan Basil, 24 tahun kini merupakan seorang penuntut perubatan di Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS), beliau mengakui mula menjadi imam seawal usia 13 tahun ketika belajar di Maahad Tahfiz Sains Kelantan. Terbaik la!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Solat Tarawih di Masjid Raja Hj Fisabilillah, Cyberjaya Malam 1 Ramadhan 1440H / 2019M

  A post shared by Syazwan Basil (@syazwanbasil) on

 sumber: Syazwan Basil Instagram

Tugas Sebagai Imam Tidak Menjadi Kekangan Belajar Medik
 “Saya menjadi imam secara part time ketika hujung minggu sahaja, jadi waktu belajar setiap hari di Universiti tidak terganggu”, ujar anak muda yang kini sedang sibuk menjalani latihan praktikal di Hospital Putrajaya. Syazwan juga pernah mendapat anugerah Al Hafiz Termuda Pulau Pinang 2010. Life goal sangat kan?
 

sumber: Syazwan Basil Instagram

Baru 24 Tahun Dah Hafal 30 Juzuk Al Quran, Ini Rahsianya

“Sebelum menghafaz Quran, pastikan niat itu hafal kerana Allah dan faham serta amalkan apa yang terkandung dlm Quran. Quran ini bukanlah bebanan utk dijadikan sebagai amalan, tetapi inilah antara bekalan yg boleh kita bawa untuk menuju ke akhirat kelak. Quran bukan untuk golongan ustaz sahaja yang membaca, tetapi diturunkan untuk sekalian manusia sebagai panduan kehidupan.”

Selain menjadi Imam Terawih di Cyberjaya, Syazwan juga menjadi imam di sekitar Lembah Klang malah turut menerima jemputan dari Kedah dan Pulau Pinang.

Hebatnya! anak muda seperti ini la patut dijadikan inspirasi untuk semua. Apa yang penting, dalam kita mengejar urusan dunia, urusan akhirat juga tak dilupakan. Salam Ramadhan Kareem dari kami team Xtra!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 17 Jul 2020
Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Tue, 1 Sep 2020
Trending Sun, 13 Jan 2019

Tujuh UTC Kembali Beroperasi Sehingga 10 Malam

Tujuh UTC Akan Kembali Beroperasi Sehingga 10 Malam Mulai 22 Januari Ini

Trending Thu, 2 Jul 2020

Anak Bawah Umur 18 Tahun Layak Dapat BSH RM480, Ini Syaratnya…

Semoga BSH ini dapat meringankan beban. Alhamdulillah

Trending Thu, 6 Sep 2018

Barisan Bintang Hantu Kak Limah Bakal Bergelar Orang Kaya, Andy Lau Beri Bonus!

Barisan pelakon dan krew produksi Hantu Kak Limah akan menerima bonus daripada syarikat penerbitan Infinitus Gold dan Astro Shaw.

Trending Thu, 14 Jun 2018

最强防偷伞绝招!打开狂下「蟑螂雨」吓坏偷伞贼

最近天气状况反复不定,突然就下起大雨。有时候如果遇上超没公德心的偷伞贼就更惨,不过到底有没有什么能够避免雨伞被偷呢?

| Live TV