Trending By: Salma Syahbuddin January 6, 2021 @ 2:37pm

JAIS Benar Solat Jumaat, Beri Kelonggaran Jumlah Jemaah Di Setiap Masjid

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memberikan kelonggaran kepada masjid serta surau untuk melaksanakan solat Jumaat serta solat lima waktu dengan jumlah jemaah yang ditetapkan sejak Isnin lalu.

Menurut Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad memaklumkan, enetapan jumlah jemaah itu dibuat berdasarkan perkembangan semasa kes Covid-19 di daerah tersebut.

Jumlah jemaah dilonggarkan

Tambahnya lagi, kelonggaran baharu ini termasuklah kapasiti jemaah iaitu sebanyak 500 jemaah dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (Masjid Negeri) dan Masjid Tengku Ampuan Jemaah.

Manakala bagi solat lima waktu, 150 jemaah dibenarkan di kedua-dua masjid berkenaan.

Selain itu, seramai 300 jemaah pula dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di 39 masjid pengurusan serta 17 masjid institusi di negeri Selangor dan 150 jemaah untuk solat lima waktu.

Bagi solat Jumaat di Kuala Selangor, Sabak Bernam serta Hulu Selangor, jumlah jemaah yang dibenarkan ialah mengikut kapasiti ruang solat dengan penjarakan 1.5 meter manakala untuk solat lima waktu, sebanyak 40 jemaah dibenarkan (termasuk pentadbir).

Klang, Petaling, Kuala Langat, Sepang, Hulu Langat dan Gombak, hanya 40 jemaah termasuk pentadbir dibenarkan untuk solat Jumaat serta solat lima waktu.

Selain itu, bagi semua surau termasuk surau institusi di seluruh negeri Selangor pula, seramai 40 orang jemaah dibenarkan menunaikan solat lima waktu.

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 22 Jun 2021

Jalankan CSR, Dolla Peka Dengan Mereka Yang Terjejas Akibat Covid-19

Hanya dengan komen, anda dapat membantu. Itu gambaran kepada program khidmat masyarakat (CSR) membabitkan kumpulan popular, Dolla yang bekerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) The Giving Bank (TGB). Projek yang dikenali sebagai Live to Give, […]

Trending Mon, 15 Jun 2020
Trending Wed, 11 Aug 2021
Trending Mon, 29 Oct 2018

Experts Say Playtime is Very Important for Children

We need to let kids play more often.

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Wed, 12 Dec 2018

Youtube Malaysia Rewind Video Terhangat Sepanjang 2018

Nak tahu antara video paling trending sepanjang 2018?

Trending Thu, 17 May 2018

12 English Quotes We’ve Been Getting Wrong All This Time

Avoid failing your English exams by learning the real ones.

Featured Fri, 10 Sep 2021

| Live TV