Trending By: Salma Syahbuddin January 6, 2021 @ 2:37pm

JAIS Benar Solat Jumaat, Beri Kelonggaran Jumlah Jemaah Di Setiap Masjid

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memberikan kelonggaran kepada masjid serta surau untuk melaksanakan solat Jumaat serta solat lima waktu dengan jumlah jemaah yang ditetapkan sejak Isnin lalu.

Menurut Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad memaklumkan, enetapan jumlah jemaah itu dibuat berdasarkan perkembangan semasa kes Covid-19 di daerah tersebut.

Jumlah jemaah dilonggarkan

Tambahnya lagi, kelonggaran baharu ini termasuklah kapasiti jemaah iaitu sebanyak 500 jemaah dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (Masjid Negeri) dan Masjid Tengku Ampuan Jemaah.

Manakala bagi solat lima waktu, 150 jemaah dibenarkan di kedua-dua masjid berkenaan.

Selain itu, seramai 300 jemaah pula dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di 39 masjid pengurusan serta 17 masjid institusi di negeri Selangor dan 150 jemaah untuk solat lima waktu.

Bagi solat Jumaat di Kuala Selangor, Sabak Bernam serta Hulu Selangor, jumlah jemaah yang dibenarkan ialah mengikut kapasiti ruang solat dengan penjarakan 1.5 meter manakala untuk solat lima waktu, sebanyak 40 jemaah dibenarkan (termasuk pentadbir).

Klang, Petaling, Kuala Langat, Sepang, Hulu Langat dan Gombak, hanya 40 jemaah termasuk pentadbir dibenarkan untuk solat Jumaat serta solat lima waktu.

Selain itu, bagi semua surau termasuk surau institusi di seluruh negeri Selangor pula, seramai 40 orang jemaah dibenarkan menunaikan solat lima waktu.

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 18 Oct 2020

Jalankan Tanggungjawab Sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM, Rizalman Ibrahim Mahu Turun Padang

Pereka fesyen terkemuka, Datuk Rizalman Ibrahim, 49, yang kini menggalas tugas sebagai Ahli Lembaga Pengarah Univerisiti Teknologi Mara (UiTM) mahu turun padang untuk peka dengan keadaan semasa yang berlaku di institusi itu. Mahu menggalas tugas […]

Trending Fri, 26 Oct 2018

“Jangan Klik Pautan Minta Kemaskini Info Bank” – Ketua Polis

Orang ramai supaya peka dan tidak sama sekali klik sebarang pautan melalui emel atau pesanan ringkas yang meminta pengguna untuk mengemaskini maklumat bank.

Trending Tue, 21 Jul 2020

Sempadan Singapura-Malaysia Dibuka 10 Ogos Ini

Perhatian buat mereka yang bekerja di Singapura..

Hiburan Thu, 23 Apr 2020
Trending Tue, 16 Jun 2020
Trending Mon, 2 Jul 2018

13 Menteri, 23 Timbalan Angkat Sumpah Di Istana Negara

Sejurus penerimaan surat cara pelantikan, Syed Saddiq melafazkan ikrar sumpah jawatan dan taat setia sebelum menandatangani dokumen rasmi pelantikan dengan disaksikan oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum mewakili Ketua Hakim Negara dan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Trending Fri, 26 Feb 2021

Kompaun RM10,000 Jika Langgar SOP Bermula…

Jaga SOP, Kita masih belum menang!

Trending Thu, 11 Jun 2020

Semua UTC Di Seluruh Negeri Dibuka 15 Jun Ini

Buat korang yang nak renew IC ataupun buat passport tu, take note!

Trending Tue, 10 Apr 2018

GE14 Date Announced! Time to Balik Kampung!

Tan Sri Mohd Hashim Abdullah has just announced the dates!

Trending Sat, 23 May 2020

| Live TV