Trending By: Salma Syahbuddin January 6, 2021 @ 2:37pm

JAIS Benar Solat Jumaat, Beri Kelonggaran Jumlah Jemaah Di Setiap Masjid

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memberikan kelonggaran kepada masjid serta surau untuk melaksanakan solat Jumaat serta solat lima waktu dengan jumlah jemaah yang ditetapkan sejak Isnin lalu.

Menurut Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad memaklumkan, enetapan jumlah jemaah itu dibuat berdasarkan perkembangan semasa kes Covid-19 di daerah tersebut.

Jumlah jemaah dilonggarkan

Tambahnya lagi, kelonggaran baharu ini termasuklah kapasiti jemaah iaitu sebanyak 500 jemaah dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (Masjid Negeri) dan Masjid Tengku Ampuan Jemaah.

Manakala bagi solat lima waktu, 150 jemaah dibenarkan di kedua-dua masjid berkenaan.

Selain itu, seramai 300 jemaah pula dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di 39 masjid pengurusan serta 17 masjid institusi di negeri Selangor dan 150 jemaah untuk solat lima waktu.

Bagi solat Jumaat di Kuala Selangor, Sabak Bernam serta Hulu Selangor, jumlah jemaah yang dibenarkan ialah mengikut kapasiti ruang solat dengan penjarakan 1.5 meter manakala untuk solat lima waktu, sebanyak 40 jemaah dibenarkan (termasuk pentadbir).

Klang, Petaling, Kuala Langat, Sepang, Hulu Langat dan Gombak, hanya 40 jemaah termasuk pentadbir dibenarkan untuk solat Jumaat serta solat lima waktu.

Selain itu, bagi semua surau termasuk surau institusi di seluruh negeri Selangor pula, seramai 40 orang jemaah dibenarkan menunaikan solat lima waktu.

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 16 Feb 2021
Trending Tue, 12 Jun 2018

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Trending Thu, 22 Oct 2020

Pesalah Lalu Lintas Berdepan Hukuman Berat Bermula 23 Oktober Ini

semoga hukuman berat ini mampu mengurangkan kes kemalangan

Trending Thu, 19 May 2022

Penyewa Rumah PPR Tidak Bayar Sewa Lebih Sedekad, Tidak Malu Tinggal Secara ‘Percuma’

Ada kalangan penyewa Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) lebih sedekad tinggal ‘percuma’.

Trending Sat, 17 Feb 2018

ANGKARA POTONG BARISAN, LELAKI DITIKAM HINGGA MATI

Kedua lelaki ini bekerja sebagai pemandu jentera berat mengangkat kelapa sawit. Difahamkan mereka bertengkar sehari sebelum berlakunya kejadian.

Trending Mon, 1 Jan 2018

16个“赋予灵魂”的物品 包你目瞪口呆

你相信东西也有灵魂吗?如果哪天物品都赋予生命了,大家应该都会被吓得目瞪口呆!

| Live TV