Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin April 7, 2020 @ 9:00am

Jangan Ambil Mudah! Covid-19 Mampu Berjangkit Sehingga Generasi Ke-5

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang masuk hari ke-20 hari ini turut mendapat perhatian apabila hasil siasatan mendapati terdapat beberapa kes kluster Covid-19.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, perhimpunan besar-besaran sememangnya memberi impak yang besar dan mendadak dalam peningkatan kes Covid-19 di negara ini.

Sumber : Google

Ini kerana, KKM ingin memaklumkan mengenai dua kes kluster yang didapati ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

“Pertama, persidangan keagamaan di gereja selama tiga hari yang berlangsung di Kuching, Sarawak. Setakat ini, seramai 83 orang disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini membabitkan dua kematian (kes ke-358 dan kes ke-2471), lima kritikal di Unit Rawatan Rapi (ICU), 50 kes sedang dirawat di hospital dan 25 kes dibawah pemerhatian pusat kuarantin dan satu kes discaj telah pulih sepenuhnya.

Sumber : Google

“Kedua, majlis perkahwinan di Bandar Baru Bangi, Selangor di mana merupakan satu kluster jangkitan Covid-19 yang kemudiannya membentuk jangkitan sehingga generasi ke-5. Sehingga 6 April, 88 kes telah disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini, termasuk satu kes dirawat ICU.

“Setakat ini, tiada kes kematian dilaporkan berkaitan dengan kluster ini. Kedua-dua kluster ini membabitkan jangkitan Covid-19 sehingga generasi ke-5,” Jelasnya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Selain itu, pelaksanaan PKP pada 18 Mac lalu adalah bertepatan bagi memutuskan rangkaian Covid-19 khususnya di Malaysia.

Sumber : Google

“Walau bagaimanapun setiap individu perlu memainkan peranan masing-masing untuk membantu kerajaan Malaysia dalam memastikan usaha mengekang Covid-19 ini berjaya

Oleh itu, masyarakat diminta untuk mengelak dari mana-mana pesakit atau kumpulan ynag dikaitkan dengan kluster jangkitan Covid-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Sun, 25 Feb 2018

只用「日常物品」打造「名人时尚战袍」的神级变装术!

看过《魔法奇兵》(Buffy the Vampire Slayer)的你,大概都不会对Tom Lenk感到陌生!他从许多颁奖典礼、首映会和写真集里汲取灵感,只用家中可以找到的简单物品,和廉价商店出售的小东西,他就可重现出专业设计师手笔的潮服!

Trending Thu, 4 Jun 2020
Trending Fri, 31 Jan 2020
Trending Fri, 6 Dec 2019

Anak Krakatau Mampu Robohkan Patung Statue of Liberty AS

Ia boleh mencapai setinggi 93 meter.

Trending Mon, 30 Dec 2019
Trending Fri, 15 Jan 2021
Trending Mon, 22 Oct 2018

Maut Makan Laksa, KKM Sahkan Mi Laksa Mengandungi Salmonella!

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi sebuah kenyataan media memaklumkan status terkini kejadian keracunan makanan yang disyaki berpunca dari memakan laksa yang dibeli dari premis di Kupang, Baling di Kedah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Trending Sun, 30 Sep 2018

GEMPAR! Mayat Bayi Ditemui Dalam Lokar Lepas Lima Tahun

Menurut jurucakap Polis Tokyo, suspek tinggalkan mayat bayi sejak beberapa tahun lalu di dalam lokar berhampiran Stesen Uguisudani.

Trending Wed, 14 Oct 2020

| Live TV