Trending By: Salma Syahbuddin April 7, 2020 @ 9:00am

Jangan Ambil Mudah! Covid-19 Mampu Berjangkit Sehingga Generasi Ke-5

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang masuk hari ke-20 hari ini turut mendapat perhatian apabila hasil siasatan mendapati terdapat beberapa kes kluster Covid-19.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, perhimpunan besar-besaran sememangnya memberi impak yang besar dan mendadak dalam peningkatan kes Covid-19 di negara ini.

Sumber : Google

Ini kerana, KKM ingin memaklumkan mengenai dua kes kluster yang didapati ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

“Pertama, persidangan keagamaan di gereja selama tiga hari yang berlangsung di Kuching, Sarawak. Setakat ini, seramai 83 orang disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini membabitkan dua kematian (kes ke-358 dan kes ke-2471), lima kritikal di Unit Rawatan Rapi (ICU), 50 kes sedang dirawat di hospital dan 25 kes dibawah pemerhatian pusat kuarantin dan satu kes discaj telah pulih sepenuhnya.

Sumber : Google

“Kedua, majlis perkahwinan di Bandar Baru Bangi, Selangor di mana merupakan satu kluster jangkitan Covid-19 yang kemudiannya membentuk jangkitan sehingga generasi ke-5. Sehingga 6 April, 88 kes telah disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini, termasuk satu kes dirawat ICU.

“Setakat ini, tiada kes kematian dilaporkan berkaitan dengan kluster ini. Kedua-dua kluster ini membabitkan jangkitan Covid-19 sehingga generasi ke-5,” Jelasnya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Selain itu, pelaksanaan PKP pada 18 Mac lalu adalah bertepatan bagi memutuskan rangkaian Covid-19 khususnya di Malaysia.

Sumber : Google

“Walau bagaimanapun setiap individu perlu memainkan peranan masing-masing untuk membantu kerajaan Malaysia dalam memastikan usaha mengekang Covid-19 ini berjaya

Oleh itu, masyarakat diminta untuk mengelak dari mana-mana pesakit atau kumpulan ynag dikaitkan dengan kluster jangkitan Covid-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Jan 2018

Kurangkan Iklan Di ‘News Feed’, Mark Zuckerberg Tanggung Kerugian Hampir RM12 Bilion

Kurangkan Iklan Di ‘News Feed’, Mark Zuckerberg Tanggung Kerugian Hampir RM12 Bilion

Trending Sat, 1 Jun 2019

Suri Rumah Disambar Petir Sewaktu Masak Sahur

Dalam rumah sendiri pun boleh terpanah petir dimana lagi tempat yang selamat

Trending Mon, 15 Jun 2020
Trending Mon, 9 Mar 2020

Perdana Menteri Umum Jemaah Kabinet Baharu 5 Petang Ini

PERDANA MENTERI Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka akan mengumumkan senarai jemaah kabinet baru pada pukul 5 petang ini.  Pengunguman ini akan dilakukan di Pejabat Perdana Menteri sebentar lagi. Menurut sumber portal tempatan, Yang di-Pertuan Agong, […]

Trending Mon, 15 Jul 2019
Trending Wed, 28 Feb 2018

超可爱「海象信箱」每天上演时装秀

相较于本地千篇一律的信箱,在国外可是有各式各样的信箱,更有不少屋主会把信箱当作是自己住宅的标志之一。日前就有美国网友分享邻居的「可爱海象信箱」,且会不定时换装,上演海象时装秀。

Trending Thu, 18 Jul 2019

Pemimpin Parti Jadi Dalang Video Semburit Haziq

Pemimpin Parti Politik dikenal pasti menjadi dalang melakukan pakatan jahat merakam dan menyebar video hubungan songsang dikaitkan dengan Haziq Abdullah Abdul Aziz bersama seorang lagi lelaki.

Trending Sat, 28 Apr 2018

Selamat Jalan, Alfie…

Pakar perubatan di Britain berpendapat bahawa rawatan selanjutnya adalah sia-sia, namun ibu bapanya ingin membawa Alfie ke Rom, selepas mendapat tawaran rawatan di hospital Vatican Bambino Gesu.

Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Thu, 23 Aug 2018

Suspected Peeping Tom Passes Away After Beaten Up by Social Justice Warriors

The people involved in beating the man up might be charged for murder!

| Live TV