Trending By: Salma Syahbuddin April 7, 2020 @ 9:00am

Jangan Ambil Mudah! Covid-19 Mampu Berjangkit Sehingga Generasi Ke-5

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang masuk hari ke-20 hari ini turut mendapat perhatian apabila hasil siasatan mendapati terdapat beberapa kes kluster Covid-19.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, perhimpunan besar-besaran sememangnya memberi impak yang besar dan mendadak dalam peningkatan kes Covid-19 di negara ini.

Sumber : Google

Ini kerana, KKM ingin memaklumkan mengenai dua kes kluster yang didapati ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

“Pertama, persidangan keagamaan di gereja selama tiga hari yang berlangsung di Kuching, Sarawak. Setakat ini, seramai 83 orang disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini membabitkan dua kematian (kes ke-358 dan kes ke-2471), lima kritikal di Unit Rawatan Rapi (ICU), 50 kes sedang dirawat di hospital dan 25 kes dibawah pemerhatian pusat kuarantin dan satu kes discaj telah pulih sepenuhnya.

Sumber : Google

“Kedua, majlis perkahwinan di Bandar Baru Bangi, Selangor di mana merupakan satu kluster jangkitan Covid-19 yang kemudiannya membentuk jangkitan sehingga generasi ke-5. Sehingga 6 April, 88 kes telah disahkan positif Covid-19 daripada kluster ini, termasuk satu kes dirawat ICU.

“Setakat ini, tiada kes kematian dilaporkan berkaitan dengan kluster ini. Kedua-dua kluster ini membabitkan jangkitan Covid-19 sehingga generasi ke-5,” Jelasnya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Selain itu, pelaksanaan PKP pada 18 Mac lalu adalah bertepatan bagi memutuskan rangkaian Covid-19 khususnya di Malaysia.

Sumber : Google

“Walau bagaimanapun setiap individu perlu memainkan peranan masing-masing untuk membantu kerajaan Malaysia dalam memastikan usaha mengekang Covid-19 ini berjaya

Oleh itu, masyarakat diminta untuk mengelak dari mana-mana pesakit atau kumpulan ynag dikaitkan dengan kluster jangkitan Covid-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 23 Apr 2020
Trending Wed, 1 Aug 2018

Gempar! Mayat Lelaki Terbaring Di Landasan LRT

Pemeriksaan lanjut mendapati tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui pada mangsa. Siasatan lanjut sedang dijalankan.

Trending Wed, 9 Jan 2019

Tersalah Letak Gambar Pengantin, Habib Jewels Mohon Maaf

Alamak, macam mana boleh tersalah gambar pengantin pula ni? Hehe…

Trending Thu, 13 Jun 2019

你没散光!这棵怪树真的长这样

你没散光!这棵怪树「旭日紫荆」真的就长这样……

Trending Tue, 17 Nov 2020
Trending Tue, 24 Jul 2018
Trending Mon, 22 Jan 2018

5 Trik Oversized Shirt

Kemeja dengan ukuran besar atau oversized shirt sentiasa menjadi item pilihan penggemar fesyen tidak kira bagi mereka yang memiliki badan besar mahupun bertubuh kecil.

Featured Thu, 14 Oct 2021

Dipercayai Dicekik Dengan Tujuan Membunuh, Misteri Kehilangan Influencer Antarabangsa Gabby Petito Semakin Terungkai

Selebriti media sosial antarabangsa popular, Gabby Petito, 22, yang ditemui mati dalam perjalanannya mengembara Amerika Syarikat bersama tunangnya, Brian Laundrie, telah dicekik dan kematiannya telah diklasifikasikan sebagai pembunuhan. Menurut pegawai penyiasat Teton County, Brent Blue […]

Trending Sun, 13 Jun 2021

Sering Berdepan Kontroversi, Ara Johari Bawa Diri?

Pernah heboh diperkatakan apabila penyanyi Ara Johari didakwa membawa diri kerana merajuk dan tertekan kerana sering berdepan dengan kontroversi yang kurang menyenangkan. Menurut pelantun lagu Bunga itu, semua yang timbul hanyalah salah faham. “Saya tak […]

Trending Mon, 29 Oct 2018

Breast Prostheses Exists and are Important To Have

Let’s learn more about our breasts in Pink October.

| Live TV