Trending By: Salma Syahbuddin March 27, 2020 @ 1:00pm

Jangan Ambil Mudah Simptom Covid-19? Ini Mungkin Antara Soalan Lazim Yang Sering Diajukan Pesakit

Perkembangan terkini pandemik COVID-19 sedikit sebanyak membawa kebimbangan kepada kita, dan mungkin secara tidak langsung, membuatkan ramai yang mahu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan di klinik dan hospital berdekatan. 

Jika sebelum ini, individu atau pesakit yang mengalami demam atau batuk mungkin akan mengambil langkah mudah dengan berehat di rumah tetapi kali ini lain pula ceritanya apabila simptom ini boleh mendatangkan panik di kalangan masyarakat kerana ia tersenarai antara simptom biasa Covid-19.

Sumber : Google

Menurut perkongsian seorang doktor perubatan menerusi laman Facebook nya, Dr Nur Izyan sempat berkongsi antara tiga soalan lazim yang sering ditanya oleh doktor kepada pesakit apabila mereka berkunjung ke klinik ataupun hospital.

 

“Doktor, saya nak check saya ada covid tak?sebab kejap lagi nak balik kampung, takut pulak bawak balik covid”

“saya risau laa doktor. Dah berapa hari ni asyik batuk, tolong check sikit saya ni ada covid tak”

Ini antara jawapan doktor atau petugas yang terlibat sekiranya berdepan dengan soalan pesakit ;

1. Doktor2 ni tak boleh pastikan awak2 ni positif covid ke tak hanya dalam 5-10 minit. Doktor hanya akan tanya awak beberapa perkara ni sahaja

A- ada simptom tak? (demam/batuk /sakit tekak/susah nafas)
B- ada baru balik dari luar negara tak?
C- ada jumpa/tinggal dengan sesiapa yang sakit atau disyaki covid tak?

Kalau ada A dan (B atau C), baru doktor akan masukkan dalam wad dan ambil sampel

Kalau ada B atau C sahaja, kami akan aturkan untuk ambil sampel tekak dan hidung di Hospital tertentu tapi anda perlu kuarantin.

Kalau takde A, B, C, takyah risau.. Jangan datang klinik ye kalau takde urusan

2.Sampel yang diambil pulak akan ambil masa 2-3 hari untuk tahu keputusan. Dan selagi taktahu keputusan, yang ada simptom kena stay dekat wad, yang tak ada simptom kena kuarantin dekat rumah.

3.Sampel pulak kena 2 kali ambil. Sekiranya kedua-dua keputusan negatif, barulah anda dikira negatif covid. Tak perlu kuarantin. Yang kat wad pun boleh balik kalau stabil.

4. Tolong jangan cakap sembarangan kalau tak pasti. Contoh “saya rasa semalam saya jumpa jiran saya baru balik Italy, saya rasa dia positif covid laa”

Menurut Dr Izyan, Covid-19 tidak boleh dikesan oleh doktor dalam tempoh beberapa minit pemeriksaan sahaja. Justeru itu, beliau juga meminta agar pesakit yang mahu ke klinik agar tidak membawa ahli keluarga bersama, kerana ia berpotensi memudahkan penyebaran penyakit.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 27 Jun 2021
Trending Sun, 18 Jul 2021

Ibadah korban & Solat Sunat Aidiladha Dibenarkan – MKN

Take note gaisss yang nak pegi solat raya nanti!

Featured Wed, 16 Jun 2021

Berat Badan Hanya 35KG, Penyanyi Elyana Terus Kuat Lawan Kanser

Keadaan penyanyi Elyana yang menderita kanser limfoma sejak 10 tajin lalu kini memasuki tahap kritikal apabila kanser tersebut semakin merebak ke beberapa organ badannya.  Menerusi InstaStory, Elyana memaklumkan keadaan dirinya yang kini sedang menjalani rawatan […]

Trending Wed, 3 Oct 2018

Akhirnya Rosmah Ke Lokap SPRM?

Rosman di dakwa esok!

Trending Fri, 13 Nov 2020
Hiburan Thu, 16 Sep 2021

“Isteri Dah Bersalin, Saya Masih Pregnant” – Fazley Yaakob Dedah Hilang 30 KG, Badan Slim Tapi Lembik & Gemuk Air

Penyanyi dan cef selebriti, Datuk Fazley Yaakob mendedahkan beratnya turun sebanyak 30 kilogram (kg) tetapi badannya masih lembik dan ‘gemuk air’. Berkongsi perubahan bentuk badannya sebagai motivasi di laman Instagram, semuanya bermula ketika Fazley menemani […]

Featured Wed, 1 Sep 2021

Paralimpik Tokyo 2020: Wei Lun Raih Perak, Ubati Kekecewaan Rakyat Malaysia

Setelah rayuan keputusan Paralimpik Ziyad Zolkefli tidak berpihak kepadanya, rakan seperjuangannya, Chew Wei Lun hari ini mengubati kekecewaan rakyat Malaysia apabila berjaya memenangi pingat perak pada aksi final acara individu BC1 di Pusat Gimnastik Ariake […]

Trending Thu, 8 Apr 2021

Tiada SOP Baharu Berkenaan Surat Rentas Negeri

Kalau tak pasti boleh dapatkan penjelasan lanjut kepada pihak berwajib okay!

Trending Tue, 22 Jun 2021

Tindakan Edar Produk Di SJR Jadi Pertikaian Netizen, Ini Penjelasan Empunya Badan

Heboh di laman sosial Twitter memperkatakan mengenai sepotong video yang merakam aksi seorang lelaki mengedar bungkusan produk kepada pemandu-pemandu yang melalui Sekatan Jalan Raya (SJR) di Pulau Pinang. Malah, ketika video dirakamkan, kelihatan juga beberapa […]

| Live TV