Trending By: Salma Syahbuddin March 27, 2020 @ 1:00pm

Jangan Ambil Mudah Simptom Covid-19? Ini Mungkin Antara Soalan Lazim Yang Sering Diajukan Pesakit

Perkembangan terkini pandemik COVID-19 sedikit sebanyak membawa kebimbangan kepada kita, dan mungkin secara tidak langsung, membuatkan ramai yang mahu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan di klinik dan hospital berdekatan. 

Jika sebelum ini, individu atau pesakit yang mengalami demam atau batuk mungkin akan mengambil langkah mudah dengan berehat di rumah tetapi kali ini lain pula ceritanya apabila simptom ini boleh mendatangkan panik di kalangan masyarakat kerana ia tersenarai antara simptom biasa Covid-19.

Sumber : Google

Menurut perkongsian seorang doktor perubatan menerusi laman Facebook nya, Dr Nur Izyan sempat berkongsi antara tiga soalan lazim yang sering ditanya oleh doktor kepada pesakit apabila mereka berkunjung ke klinik ataupun hospital.

 

“Doktor, saya nak check saya ada covid tak?sebab kejap lagi nak balik kampung, takut pulak bawak balik covid”

“saya risau laa doktor. Dah berapa hari ni asyik batuk, tolong check sikit saya ni ada covid tak”

Ini antara jawapan doktor atau petugas yang terlibat sekiranya berdepan dengan soalan pesakit ;

1. Doktor2 ni tak boleh pastikan awak2 ni positif covid ke tak hanya dalam 5-10 minit. Doktor hanya akan tanya awak beberapa perkara ni sahaja

A- ada simptom tak? (demam/batuk /sakit tekak/susah nafas)
B- ada baru balik dari luar negara tak?
C- ada jumpa/tinggal dengan sesiapa yang sakit atau disyaki covid tak?

Kalau ada A dan (B atau C), baru doktor akan masukkan dalam wad dan ambil sampel

Kalau ada B atau C sahaja, kami akan aturkan untuk ambil sampel tekak dan hidung di Hospital tertentu tapi anda perlu kuarantin.

Kalau takde A, B, C, takyah risau.. Jangan datang klinik ye kalau takde urusan

2.Sampel yang diambil pulak akan ambil masa 2-3 hari untuk tahu keputusan. Dan selagi taktahu keputusan, yang ada simptom kena stay dekat wad, yang tak ada simptom kena kuarantin dekat rumah.

3.Sampel pulak kena 2 kali ambil. Sekiranya kedua-dua keputusan negatif, barulah anda dikira negatif covid. Tak perlu kuarantin. Yang kat wad pun boleh balik kalau stabil.

4. Tolong jangan cakap sembarangan kalau tak pasti. Contoh “saya rasa semalam saya jumpa jiran saya baru balik Italy, saya rasa dia positif covid laa”

Menurut Dr Izyan, Covid-19 tidak boleh dikesan oleh doktor dalam tempoh beberapa minit pemeriksaan sahaja. Justeru itu, beliau juga meminta agar pesakit yang mahu ke klinik agar tidak membawa ahli keluarga bersama, kerana ia berpotensi memudahkan penyebaran penyakit.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 9 Feb 2018

Dijangkiti ‘Cacing Dalam Kaki’ Gara-Gara

Pengalaman Ngeri, Saya Dan Suami Dijangkiti ‘Cacing Dalam Kaki’ Gara-Gara Tidak Pakai Kasut Semasa Main Air Di Tepi Pantai

Trending Wed, 21 Feb 2018

UJI RASHID MENGAMUK

Oleh kerana beberapa berita yang terpesong dari fakta, ramai rakan taulan menghubungi Uji dan menyangkakan Uji Rashid yang sakit dan terlantar tenat.

Trending Tue, 13 Feb 2018

BANGUNAN KWSP TERBAKAR!

Anda yang merancang untuk lalu Lebuhraya Persekutuan, kalau boleh elakkan ya buat sementara waktu. Diharapkan semoga tiada yang terperangkap ataupun tercedera.

Trending Tue, 15 Jan 2019

看电影流眼泪不是因为玻璃心!研究:爱哭鬼其实是天才

每当电影演到动人心弦之处,爱哭的你一定会落泪;研究证实爱哭鬼其实比一般人更坚强、更有领导力,在团队中可能是杰出的天才呢!

Trending Fri, 11 Oct 2019

Belanjawan 2020: Cukai 30% Untuk Orang Berpendapatan Tinggi

Pada masa sama, kerajaan turut mengumumkan insentif cukai untuk menyokong pertumbuhan PKS.

Trending Sun, 11 Nov 2018

Air Minuman Jenama Tempatan Yang Diimport Dari Malaysia Ditarik Balik

Air Minuman Jenama Tempatan Ditarik Balik Selepas Didapati Mengandungi ‘Bakeria Alam Sekitar’

Trending Wed, 4 Jul 2018

TERKINI : Najib Razak Diwakili 7 Peguam Bela

Datuk Seri Najib Razak dilihat bakal diwakili oleh barisan 7 peguam bela yang diketui oleh peguam kanan , Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah. 

Trending Mon, 3 Feb 2020

Jururawat “Psiko” Ditahan Atas Cubaan Bunuh Bayi Berusia Satu Hari

Harap-harap keadaan bayi tersebut dalam keadaan stabil dan sihat

| Live TV