Trending By: Salma Syahbuddin March 27, 2020 @ 1:00pm

Jangan Ambil Mudah Simptom Covid-19? Ini Mungkin Antara Soalan Lazim Yang Sering Diajukan Pesakit

Perkembangan terkini pandemik COVID-19 sedikit sebanyak membawa kebimbangan kepada kita, dan mungkin secara tidak langsung, membuatkan ramai yang mahu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan di klinik dan hospital berdekatan. 

Jika sebelum ini, individu atau pesakit yang mengalami demam atau batuk mungkin akan mengambil langkah mudah dengan berehat di rumah tetapi kali ini lain pula ceritanya apabila simptom ini boleh mendatangkan panik di kalangan masyarakat kerana ia tersenarai antara simptom biasa Covid-19.

Sumber : Google

Menurut perkongsian seorang doktor perubatan menerusi laman Facebook nya, Dr Nur Izyan sempat berkongsi antara tiga soalan lazim yang sering ditanya oleh doktor kepada pesakit apabila mereka berkunjung ke klinik ataupun hospital.

 

“Doktor, saya nak check saya ada covid tak?sebab kejap lagi nak balik kampung, takut pulak bawak balik covid”

“saya risau laa doktor. Dah berapa hari ni asyik batuk, tolong check sikit saya ni ada covid tak”

Ini antara jawapan doktor atau petugas yang terlibat sekiranya berdepan dengan soalan pesakit ;

1. Doktor2 ni tak boleh pastikan awak2 ni positif covid ke tak hanya dalam 5-10 minit. Doktor hanya akan tanya awak beberapa perkara ni sahaja

A- ada simptom tak? (demam/batuk /sakit tekak/susah nafas)
B- ada baru balik dari luar negara tak?
C- ada jumpa/tinggal dengan sesiapa yang sakit atau disyaki covid tak?

Kalau ada A dan (B atau C), baru doktor akan masukkan dalam wad dan ambil sampel

Kalau ada B atau C sahaja, kami akan aturkan untuk ambil sampel tekak dan hidung di Hospital tertentu tapi anda perlu kuarantin.

Kalau takde A, B, C, takyah risau.. Jangan datang klinik ye kalau takde urusan

2.Sampel yang diambil pulak akan ambil masa 2-3 hari untuk tahu keputusan. Dan selagi taktahu keputusan, yang ada simptom kena stay dekat wad, yang tak ada simptom kena kuarantin dekat rumah.

3.Sampel pulak kena 2 kali ambil. Sekiranya kedua-dua keputusan negatif, barulah anda dikira negatif covid. Tak perlu kuarantin. Yang kat wad pun boleh balik kalau stabil.

4. Tolong jangan cakap sembarangan kalau tak pasti. Contoh “saya rasa semalam saya jumpa jiran saya baru balik Italy, saya rasa dia positif covid laa”

Menurut Dr Izyan, Covid-19 tidak boleh dikesan oleh doktor dalam tempoh beberapa minit pemeriksaan sahaja. Justeru itu, beliau juga meminta agar pesakit yang mahu ke klinik agar tidak membawa ahli keluarga bersama, kerana ia berpotensi memudahkan penyebaran penyakit.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 21 Feb 2018

ANGRY WOMAN SELLS CHEATING HUSBAND ON CAROUSELL FOR RM0.01!

How angry have you been that instead of yelling at or scolding someone, you would rather just sell them on an online platform?

Trending Fri, 15 May 2020

Rakyat Titip Ucapan Buat PM Sempena Hari Lahir Ke-73 Hari Ini!

Selamat Hari Ulangtahun Perdana Menteri Ke-8!

Trending Mon, 26 Nov 2018

让用餐变成玩游戏「工程车餐具」让小朋友乖乖吃饭

许多父母或是很多陪孩子玩的人都知道,让小孩可以乖乖开口吃饭,绝对不是件容易的事;美国有个公司推出一款「工程车餐具」……

Trending Fri, 11 Jan 2019

KTM Beroperasi Tanpa Henti Selama 4 Hari Sempena Thaipusam

Perkhidmatan tren ulang-alik dari Batu Caves-Sentul-Batu Caves turut disediakan buat penumpang bagi mengelakkan kesesakan di Stesen Batu Caves.

Trending Wed, 29 Nov 2017

We Care Journey Beramal Sambil Membeli-Belah

We Care Journey membantu kanak-kanak menghidap penyakit ‘Spinal Muscular Atrophy’ (SMA) pada anda yang membeli-belah bolehlah beramal sekali

Trending Thu, 28 Nov 2019
Trending Tue, 3 Jul 2018

「高人」都会遇到的14个尴尬局面

或许大家会觉得个子长得高有很多的好处,如:换电灯泡、人潮中「独享」新鲜空气、拿摆在高处物品之类的。其实「高人」在生活上也有很多尴尬的时刻……

Trending Tue, 23 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Remaja Melampau, Buli Budak Sekolah Di Taman Permainan

Diharap kejadian sebegini tidak akan berulang lagi

Trending Tue, 3 Jul 2018

[BREAKING] Najib Arrested by MACC

Many people are rejoicing.

Trending Tue, 26 Mar 2019

Pelajar Malaysia Ditemui Mati di Hyde Park London

Bapa Allahyarham hanya dimaklumkan jenazah anak dikenal pasti melalui kad pelajarnya. Al- Fatihah buat arwah Muhammad Hafiz Zainal…

| Live TV