Trending By: Salma Syahbuddin March 27, 2020 @ 1:00pm

Jangan Ambil Mudah Simptom Covid-19? Ini Mungkin Antara Soalan Lazim Yang Sering Diajukan Pesakit

Perkembangan terkini pandemik COVID-19 sedikit sebanyak membawa kebimbangan kepada kita, dan mungkin secara tidak langsung, membuatkan ramai yang mahu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan di klinik dan hospital berdekatan. 

Jika sebelum ini, individu atau pesakit yang mengalami demam atau batuk mungkin akan mengambil langkah mudah dengan berehat di rumah tetapi kali ini lain pula ceritanya apabila simptom ini boleh mendatangkan panik di kalangan masyarakat kerana ia tersenarai antara simptom biasa Covid-19.

Sumber : Google

Menurut perkongsian seorang doktor perubatan menerusi laman Facebook nya, Dr Nur Izyan sempat berkongsi antara tiga soalan lazim yang sering ditanya oleh doktor kepada pesakit apabila mereka berkunjung ke klinik ataupun hospital.

 

“Doktor, saya nak check saya ada covid tak?sebab kejap lagi nak balik kampung, takut pulak bawak balik covid”

“saya risau laa doktor. Dah berapa hari ni asyik batuk, tolong check sikit saya ni ada covid tak”

Ini antara jawapan doktor atau petugas yang terlibat sekiranya berdepan dengan soalan pesakit ;

1. Doktor2 ni tak boleh pastikan awak2 ni positif covid ke tak hanya dalam 5-10 minit. Doktor hanya akan tanya awak beberapa perkara ni sahaja

A- ada simptom tak? (demam/batuk /sakit tekak/susah nafas)
B- ada baru balik dari luar negara tak?
C- ada jumpa/tinggal dengan sesiapa yang sakit atau disyaki covid tak?

Kalau ada A dan (B atau C), baru doktor akan masukkan dalam wad dan ambil sampel

Kalau ada B atau C sahaja, kami akan aturkan untuk ambil sampel tekak dan hidung di Hospital tertentu tapi anda perlu kuarantin.

Kalau takde A, B, C, takyah risau.. Jangan datang klinik ye kalau takde urusan

2.Sampel yang diambil pulak akan ambil masa 2-3 hari untuk tahu keputusan. Dan selagi taktahu keputusan, yang ada simptom kena stay dekat wad, yang tak ada simptom kena kuarantin dekat rumah.

3.Sampel pulak kena 2 kali ambil. Sekiranya kedua-dua keputusan negatif, barulah anda dikira negatif covid. Tak perlu kuarantin. Yang kat wad pun boleh balik kalau stabil.

4. Tolong jangan cakap sembarangan kalau tak pasti. Contoh “saya rasa semalam saya jumpa jiran saya baru balik Italy, saya rasa dia positif covid laa”

Menurut Dr Izyan, Covid-19 tidak boleh dikesan oleh doktor dalam tempoh beberapa minit pemeriksaan sahaja. Justeru itu, beliau juga meminta agar pesakit yang mahu ke klinik agar tidak membawa ahli keluarga bersama, kerana ia berpotensi memudahkan penyebaran penyakit.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Program TV Mon, 4 May 2020

‘HeroKu’ Bawa Penonton Selami Pengorbanan ‘Frontliners’

Jangan ketinggalan untuk tonton HeroKu gais!

Trending Thu, 17 May 2018

12 English Quotes We’ve Been Getting Wrong All This Time

Avoid failing your English exams by learning the real ones.

Trending Mon, 15 Oct 2018

ALAMAK! Wanita Ini Cuba Terjun Jambatan Selepas Dapat Tahu Suami Curang Tapi…

Wanita berkenaan dipercayai tertekan dan kurang waras sebab suami curang dan berhutang dengan along. Hurm, stress sangat ni!

Trending Tue, 3 Jul 2018

Here’s the Full List of Malaysia’s New Cabinet

Here’s all their names, positions and faces.

Trending Wed, 14 Feb 2018

11 KPOP SONGS FOR ALL SINGLES THIS VALENTINES DAY

Valentine’s Day is the season for lovers to publicly show off their affection. But what about all the single people? Here are some songs to pull you through this day.

Trending Mon, 20 Apr 2020

Kes Kluster Baru Ditemui Membabitkan 43 Orang Pelajar Malaysia Di Indonesia

Temboro,Indonesia telah diisytiharkan sebagai zon merah..

Trending Thu, 29 Nov 2018

Boy Genius Says Malaysian Education System is Too Restrictive

He’s a renowned teacher and lecturer but he doesn’t even have an SPM certificate or equivalent.

Trending Mon, 1 Jun 2020

Kementerian Arah TNB Perjelas Isu Bil Elektrik Melampau

Diharap isu ini dapat diselesaikan dengan kadar segera

Trending Mon, 26 Feb 2018

TWEET BERBAUR LUCAH, ALAHAI WANITA SEKARANG!

Ada yang ‘sama naik’ dan ada juga yang mengecam perbuatan wanita itu. Apapun, admin harap awak sebagai seorang wanita, jaga adab dan maruah ya dik!

Trending Wed, 13 May 2020

Malaysia Tidak Lupa Salur Bantuan Covid-19 Buat Palestin

Semoga anak-anak kecil dan saudara kita disana dilindungi selalu.

| Live TV