Trending By: Bibi Ramli March 27, 2019 @ 12:00pm

Jangan terlalu sibuk bekerja. Doktor kata berat badan anda akan meningkat!

Setiap hari, kita sering berhadapan dengan  kesibukan dan tekanan di tempat kerja. Bagaimanapun, tekanan berkenaan mungkin berkurangan apabila kita menerima ganjaran dalam bentuk gaji pada setiap hujung bulan, namun tahukah anda kesibukan ini sebenarnya menjejaskan kesihatan, termasuklah dari segi mental.

Sekiranya berat badan anda bertambah setelah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan, banyak perkara boleh dipersalahkan. Doktor mengatakan bahawa ia mungkin terjadi disebabkan anda terlalu sibuk dan fokus bekerja.

Menurut UDN, ketika ditemu duga, calon yang ditemuduga itu pasti akan menegaskan yang dia boleh menangani stres dengan baik dan mampu memikul pelbagai tanggungjawab.

Sebenarnya jika anda memandang kerja anda dengan terlalu serius, ia boleh mengakibatkan peningkatan berat badan.

Ini kerana anda meletakkan tekanan terhadap diri sendiri supaya sesuatu kerja itu dapat disiapkan dengan jayanya. Apabila anda mengalami stres, badan  akan terasa kesannya.

Apabila badan menghadapi terlalu banyak tekanan, anda mungkin akan mengalami insomnia ataupun jatuh sakit.

Jika tidak pun, anda selalunya akan cuba menghilangkan stres dengan makan dalam jumlah yang banyak atau menjamah apa saja snek di meja pejabat anda.

Kenyataannya tabiat ini ialah cara yang tidak sihat untuk relaks. Jangan lupa yang tabiat ini juga tidak bagus untuk bentuk badan anda!

Foto: Chicago Tribune

Sebenarnya ini bukanlah satu penemuan baharu kerana golongan doktor dan saintis kerap menekankan bagaimana stres daripada kerja boleh menyebabkan berat badan anda bertambah.

Menurut Dr Michael Mosley dalam artikelnya untuk BBC, stres yang kronik mengganggu tidur serta kadar gula dalam darah kita. Perkara ini akan mengakibatkan anda berasa lapar dan teringin untuk mengunyah.

“Jika situasi ini berlarutan, lemak badan anda akan  meningkat dengan cepat hingga mencapai kadar yang tidak sihat. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh menghidap penyakit kencing manis jenis 2.

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dijalankan, hasilnya menunjukkan badan anda akan memasuki mod fight or flight apabila anda rasa stres.

Mod ini adalah respons fisiologi berdasarkan naluri anda terhadap situasi yang mengancam. Ia menyediakan anda untuk sama ada lawan atau lari daripada ancaman berkenaan.

Sebagai persediaan untuk ‘melawan,’ glukosa dibebaskan ke dalam darah supaya otot bertenaga, tetapi memandangkan anda sebenarnya tidak memerlukannya, pankreas  akan membebaskan insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Kadar insulin dan gula dalam darah yang naik turun ini akan membuatkan anda rasa lapar. Inilah juga akibatnya apabila anda tidak cukup tidur. Untuk menanganinya, anda akan teringin makan snek. Jangan amalkannya!

Foto: Healthy News Tips

Inilah sebabnya doktor menegaskan anda perlu mencari kaedah yang sihat untuk menghilangkan stres dan jangan meletakkan terlalu banyak tekanan terhadap diri anda dalam hal kerja juga. Ingat, ya!

Sumber: World Of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

Hiburan Fri, 28 Feb 2020

[VIRAL] “Lelaki Dalam Video Lucah Itu Bukan Saya Tapi….” – Ammar Alfian

Semoga dengan penjelasan ini dapat meredakan kontroversi yang melibatkan Ammar ini.

Trending Wed, 22 Aug 2018

Jangan Risau, Susu Tercemar Tidak Dijual Di Sini!

Produk susu rumusan bayi yang terlibat mempunyai berat bersih 850g setiap tin, nombor batch 09117R1 dan tarikh luput pada 11 Sept 2019.

Trending Tue, 2 Jan 2018

Leka Dengan Telefon Bimbit, Hilang Kaki Kanan

Seorang wanita di China terpaksa menanggung derita apabila kehilangan kaki kanannya akibat tersepit dengan pintu lif yang rosak.   Rakaman CCTV lif tersebut menunjukkan seorang perempuan berambut pendek sedang leka melihat telefon bimbitnya dan tidak […]

Trending Thu, 1 Nov 2018

Penyelam Indonesia Temui Kotak Hitam Pesawat JT 610

Difahamkan, kotak hitam itu berwarna oren dan dalam keadaan sempurna.

Trending Tue, 10 Nov 2020
Trending Sat, 2 May 2020
Trending Wed, 31 Jul 2019

Dua Beranak Nyaris Maut Dari Bangunan Runtuh

Mangsa berada di tingkat tiga bangunan sebelum berlaku runtuhan dan mangsa turut jatuh ke bawah.

Trending Wed, 21 Aug 2019

This Revolutionary Method of Using the Typical Plastic Food Container is Either Hilarious or Actual Genius!

Everyone is today-year-old to realize the full potential of these typical plastic food containers.

| Live TV