Trending By: Bibi Ramli March 27, 2019 @ 12:00pm

Jangan terlalu sibuk bekerja. Doktor kata berat badan anda akan meningkat!

Setiap hari, kita sering berhadapan dengan  kesibukan dan tekanan di tempat kerja. Bagaimanapun, tekanan berkenaan mungkin berkurangan apabila kita menerima ganjaran dalam bentuk gaji pada setiap hujung bulan, namun tahukah anda kesibukan ini sebenarnya menjejaskan kesihatan, termasuklah dari segi mental.

Sekiranya berat badan anda bertambah setelah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan, banyak perkara boleh dipersalahkan. Doktor mengatakan bahawa ia mungkin terjadi disebabkan anda terlalu sibuk dan fokus bekerja.

Menurut UDN, ketika ditemu duga, calon yang ditemuduga itu pasti akan menegaskan yang dia boleh menangani stres dengan baik dan mampu memikul pelbagai tanggungjawab.

Sebenarnya jika anda memandang kerja anda dengan terlalu serius, ia boleh mengakibatkan peningkatan berat badan.

Ini kerana anda meletakkan tekanan terhadap diri sendiri supaya sesuatu kerja itu dapat disiapkan dengan jayanya. Apabila anda mengalami stres, badan  akan terasa kesannya.

Apabila badan menghadapi terlalu banyak tekanan, anda mungkin akan mengalami insomnia ataupun jatuh sakit.

Jika tidak pun, anda selalunya akan cuba menghilangkan stres dengan makan dalam jumlah yang banyak atau menjamah apa saja snek di meja pejabat anda.

Kenyataannya tabiat ini ialah cara yang tidak sihat untuk relaks. Jangan lupa yang tabiat ini juga tidak bagus untuk bentuk badan anda!

Foto: Chicago Tribune

Sebenarnya ini bukanlah satu penemuan baharu kerana golongan doktor dan saintis kerap menekankan bagaimana stres daripada kerja boleh menyebabkan berat badan anda bertambah.

Menurut Dr Michael Mosley dalam artikelnya untuk BBC, stres yang kronik mengganggu tidur serta kadar gula dalam darah kita. Perkara ini akan mengakibatkan anda berasa lapar dan teringin untuk mengunyah.

“Jika situasi ini berlarutan, lemak badan anda akan  meningkat dengan cepat hingga mencapai kadar yang tidak sihat. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh menghidap penyakit kencing manis jenis 2.

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dijalankan, hasilnya menunjukkan badan anda akan memasuki mod fight or flight apabila anda rasa stres.

Mod ini adalah respons fisiologi berdasarkan naluri anda terhadap situasi yang mengancam. Ia menyediakan anda untuk sama ada lawan atau lari daripada ancaman berkenaan.

Sebagai persediaan untuk ‘melawan,’ glukosa dibebaskan ke dalam darah supaya otot bertenaga, tetapi memandangkan anda sebenarnya tidak memerlukannya, pankreas  akan membebaskan insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Kadar insulin dan gula dalam darah yang naik turun ini akan membuatkan anda rasa lapar. Inilah juga akibatnya apabila anda tidak cukup tidur. Untuk menanganinya, anda akan teringin makan snek. Jangan amalkannya!

Foto: Healthy News Tips

Inilah sebabnya doktor menegaskan anda perlu mencari kaedah yang sihat untuk menghilangkan stres dan jangan meletakkan terlalu banyak tekanan terhadap diri anda dalam hal kerja juga. Ingat, ya!

Sumber: World Of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Tue, 26 Jun 2018

Bazar Perayaan Di Dua Lokasi Ini Bakal Tinggal Kenangan

Terdapat banyak aduan dan ia amat sukar diurus. Sebelum ini, tapak bazar telah diberikan kepada persatuan pedagang tetapi terdapat aduan salah urus dan banyak yang disewa untuk mendapatkan keuntungan besar berbanding untuk peniaga miskin.

Trending Thu, 14 Feb 2019
Featured Wed, 3 Feb 2021
Trending Tue, 18 Dec 2018

13张「想像力太丰富的人不宜观看」的照片

倘若你的想像力太丰富,看成别的东西,摄影师恕不负责!到底是什么照片?立刻一起看下去!

Trending Tue, 27 Nov 2018

Kerana Langgar Kontrak RM4 Billion, Genting Keluarkan Saman Buat Walt Disney

Fox mengeluarkan notis tindakan bertujuan dapat menamatkan kontrak terbabit  demi kepentingan dan faedah sendiri. Like seriously?

Trending Tue, 20 Apr 2021

Bayaran Dividen KWSP Sehingga 75 Tahun TIDAK Benar

Dapatkan maklumat lanjut di kaunter KWSP dan talian yang disediakan…

| Live TV