Trending By: Ad Ops March 27, 2019 @ 12:00pm

Jangan terlalu sibuk bekerja. Doktor kata berat badan anda akan meningkat!

Setiap hari, kita sering berhadapan dengan  kesibukan dan tekanan di tempat kerja. Bagaimanapun, tekanan berkenaan mungkin berkurangan apabila kita menerima ganjaran dalam bentuk gaji pada setiap hujung bulan, namun tahukah anda kesibukan ini sebenarnya menjejaskan kesihatan, termasuklah dari segi mental.

Sekiranya berat badan anda bertambah setelah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan, banyak perkara boleh dipersalahkan. Doktor mengatakan bahawa ia mungkin terjadi disebabkan anda terlalu sibuk dan fokus bekerja.

Menurut UDN, ketika ditemu duga, calon yang ditemuduga itu pasti akan menegaskan yang dia boleh menangani stres dengan baik dan mampu memikul pelbagai tanggungjawab.

Sebenarnya jika anda memandang kerja anda dengan terlalu serius, ia boleh mengakibatkan peningkatan berat badan.

Ini kerana anda meletakkan tekanan terhadap diri sendiri supaya sesuatu kerja itu dapat disiapkan dengan jayanya. Apabila anda mengalami stres, badan  akan terasa kesannya.

Apabila badan menghadapi terlalu banyak tekanan, anda mungkin akan mengalami insomnia ataupun jatuh sakit.

Jika tidak pun, anda selalunya akan cuba menghilangkan stres dengan makan dalam jumlah yang banyak atau menjamah apa saja snek di meja pejabat anda.

Kenyataannya tabiat ini ialah cara yang tidak sihat untuk relaks. Jangan lupa yang tabiat ini juga tidak bagus untuk bentuk badan anda!

Foto: Chicago Tribune

Sebenarnya ini bukanlah satu penemuan baharu kerana golongan doktor dan saintis kerap menekankan bagaimana stres daripada kerja boleh menyebabkan berat badan anda bertambah.

Menurut Dr Michael Mosley dalam artikelnya untuk BBC, stres yang kronik mengganggu tidur serta kadar gula dalam darah kita. Perkara ini akan mengakibatkan anda berasa lapar dan teringin untuk mengunyah.

“Jika situasi ini berlarutan, lemak badan anda akan  meningkat dengan cepat hingga mencapai kadar yang tidak sihat. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh menghidap penyakit kencing manis jenis 2.

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dijalankan, hasilnya menunjukkan badan anda akan memasuki mod fight or flight apabila anda rasa stres.

Mod ini adalah respons fisiologi berdasarkan naluri anda terhadap situasi yang mengancam. Ia menyediakan anda untuk sama ada lawan atau lari daripada ancaman berkenaan.

Sebagai persediaan untuk ‘melawan,’ glukosa dibebaskan ke dalam darah supaya otot bertenaga, tetapi memandangkan anda sebenarnya tidak memerlukannya, pankreas  akan membebaskan insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Kadar insulin dan gula dalam darah yang naik turun ini akan membuatkan anda rasa lapar. Inilah juga akibatnya apabila anda tidak cukup tidur. Untuk menanganinya, anda akan teringin makan snek. Jangan amalkannya!

Foto: Healthy News Tips

Inilah sebabnya doktor menegaskan anda perlu mencari kaedah yang sihat untuk menghilangkan stres dan jangan meletakkan terlalu banyak tekanan terhadap diri anda dalam hal kerja juga. Ingat, ya!

Sumber: World Of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 4 Mar 2021
Trending Mon, 21 Sep 2020
Trending Thu, 8 Apr 2021
Featured Thu, 5 Aug 2021

Wujudkan 320,000 Peluang Kerja – Menteri Kewangan

Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, kerajaan menerusi inisiatif Majlis Pekerjaan Negara sudah berjaya membantu mewujudkan 320,000 peluang pekerjaan setakat ini. Beliau berkata, majlis itu ditubuhkan dengan sasaran mewujudkan 500,000 pekerjaan dan […]

Trending Wed, 23 Jan 2019

只要2张色纸!手作财神爷完整教学

财神到!财神到!财神到你家的大门口~

Featured Wed, 24 Nov 2021
Trending Thu, 9 Aug 2018

Jiran Tarik Seluar Dalam Ketika Tidur, Nasib Baik Sempat…

Kejadian ini disahkan sendiri oleh Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji kejadian berlaku tidak lama selepas suami mangsa keluar, suspek masuk ke rumah terbabit. Menakutkan!

Trending Thu, 19 Aug 2021

Banjir Yan: 3 Lelaki Maut, 3 Lagi Mangsa Masih Hilang

Tiga mangsa ditemukan meninggal dunia di beberapa lokasi di sekitar kawasan Gunung Jerai di Yan, Kedah yang dilanda banjir susulan fenomena kepala air pada petang Rabu. Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, setakat […]

Featured Wed, 25 Sep 2019
Featured Tue, 7 Dec 2021

“Saya Tidak Tahu Pun” – Pelakon 17 Tahun Ini Jawab Isu Berlakon Dalam Drama Aplikasi G*y

Baru-baru ini, laman Twitter dikejutkan dengan isu pelakon tempatan, Danish Iskandar berlakon dalam drama bersiri mempromosikan hubungan sejenis berjudul Stay Away From Me. Malah, apa yang lebih merisaukan netizen adalah pelakon terbabit merupakan remaja bawah […]

| Live TV