Trending By: Salma Syahbuddin August 3, 2021 @ 4:11pm

Jangkitan Covid-19 Dijangka Akan Turun 2 Minggu Lagi

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Kelantan Dr Izani Husin, memaklumkan peningkatan kes COVID-19 selepas Aidiladha sudah dijangka akan berlaku.

Namun, jangkitan ini dijangka akan menurun dalam masa dua minggu lagi memandangkan kemudahan hospital dan pusat kuarantin dan rawatan COVID-19 masih dalam keadaan terkawal.

“Selepas peningkatan hampir dua minggu, kes kini menunjukkan sedikit penurunan dan kita menjangka kes semakin menurun dalam tempoh dua minggu lagi”

“”Kemudahan hospital dan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) dalam keadaan terkawal,” katanya.

Tambahnya lagi, peningkatan kes di Kelantan adalah disebabkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang semakin longgar.

Selain itu, kewujudan varian delta di negeri ini amat membimbangkan dan pihak berkuasa terpaksa mengambil langkah segera dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan yang merekodkan kes tinggi.

Justeru itu, beliau juga berharap agar masyarakat Malaysia terutamanya di negeri Kelantan mengambil langkah berjaga-jaga dan terus mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 Jun 2021

Tiada Lagi Total Lockdown Buat Perlis, Kelantan & Terengganu, Dijangka Masuk Fasa 2 Minggu Hadapan

Negeri Perlis, Kelantan dan Terengganu antara beberapa negeri yang dijangka beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) minggu depan. Memetik laporan Awani, keputusan untuk menamatkan ‘total lockdown’ di beberapa negeri dibuat oleh pentadbiran Putrajaya […]

Trending Thu, 12 Aug 2021
Trending Tue, 16 Jun 2020

MAIWP Beri Insentif Buat Rakyat Hilang Pekerjaan

InshaaAllah semoga dengan bantuan ini dapat melegakan keresahan mereka..

Trending Mon, 16 Mar 2020

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Ramai netizens luahkan hasrat mereka mahukan #LockDownMalaysia tetapi sudah bersediakah kita dengan apa yang bakal kita hadapi?

Trending Thu, 11 Jun 2020
Trending Mon, 7 Jan 2019

宫崎骏迷有福了!吉卜力工作室2022开设新主题公园

宫崎骏迷有福了 !吉卜力工作室决定在长久手市的爱与地球博纪念公园内,开设新的主题公园。

Trending Wed, 17 Oct 2018

美照都是骗人的!20张把网美呛爆的爆笑恶搞Cosplay照

来自雪梨的女演员Celeste Barber颠覆既有网美公式,用一系列仿效名模女星的拍照POSE,成为「非主流网美」。

Featured Thu, 18 Mar 2021

Pendaftaran Tanggungan MySejahtera Buat Warga Emas Bakal Dilancar Esok

Bagi memudahkan proses pendaftaran vaksin bagi warga emas, kerajaan akan melancarkan elemen baharu dikenali sebagai Pendaftaran Tanggungan dalam aplikasi MySejahtera. Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata, elemen berkenaan yang sebelum ini […]

Featured Wed, 28 Apr 2021

“Saya Sibuk Jaga Fatima, Tak Periksa Telefon” – Fazura Akui Terkejut Nama Tiba-Tiba Trending

Aktres jelita, Nur Fazura mengakui terkejut apabila diberitahu oleh teman rapat mengenai namanya yang tular disebut dan menjadi trending nombor satu di media sosial Twitter. Jelas Fazura lagi beliau tidak mengetahui punca perkara itu kerana […]

| Live TV