Trending By: Salma Syahbuddin August 3, 2021 @ 4:11pm

Jangkitan Covid-19 Dijangka Akan Turun 2 Minggu Lagi

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Kelantan Dr Izani Husin, memaklumkan peningkatan kes COVID-19 selepas Aidiladha sudah dijangka akan berlaku.

Namun, jangkitan ini dijangka akan menurun dalam masa dua minggu lagi memandangkan kemudahan hospital dan pusat kuarantin dan rawatan COVID-19 masih dalam keadaan terkawal.

“Selepas peningkatan hampir dua minggu, kes kini menunjukkan sedikit penurunan dan kita menjangka kes semakin menurun dalam tempoh dua minggu lagi”

“”Kemudahan hospital dan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) dalam keadaan terkawal,” katanya.

Tambahnya lagi, peningkatan kes di Kelantan adalah disebabkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang semakin longgar.

Selain itu, kewujudan varian delta di negeri ini amat membimbangkan dan pihak berkuasa terpaksa mengambil langkah segera dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan yang merekodkan kes tinggi.

Justeru itu, beliau juga berharap agar masyarakat Malaysia terutamanya di negeri Kelantan mengambil langkah berjaga-jaga dan terus mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 16 Nov 2021

“Budak Tu Elok Je Dok Guling, Sekali…” – Video Anjing Kejar Budak Viral Di Tiktok

Sebuah klip video memaparkan seekor anjing jenis Corgi yang tidak diikat dengan tali berlari ke arah seorang budak perempuan viral di aplikasi TikTok. Video tular itu dimuat naik oleh seorang pengguna bernama @queeniejasia, berkongsi mengenai […]

Trending Mon, 15 Mar 2021

Juri Dedah Punca Kemenangan Lagu Gila & Pemilik Vokal Terbaik Ernie Zakri

Gila memang bawakan kelainan, tampil lebih fresh

Featured Mon, 21 Jun 2021

Wujudkan i-Sinar Plus Untuk Bantu Rakyat

Berikutan masalah ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam keadaan pandemik, kerajaan disarankan mewujudkan  i-Sinar Plus bagi membantu rakyat Menurut Datuk Azhari Shaari, perkara itu perlu susulan ramai  warga  Shah Alam yang memberitahu mereka tiada […]

Trending Sat, 4 Sep 2021

Paralimpik Tokyo 2020: Latif Romly Pertahan Pingat Emas

Atlet para negara, Abdul Latif Romly, 24, berjaya mempertahankan emas yang dimenanginya dalam acara lompat jauh T20 di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 sebentar tadi. Latif muncul wira kontinjen Malaysia apabila menjadi penyumbang pingat emas ketiga, […]

Featured Mon, 30 Aug 2021

“Kalau Nak Buat, Buatlah Tapi Ada Padahnya”- Ketua Polis Johor Beri Amaran Keras Buat Pasangan Anti Vaksin

Baru-baru ini sepasang suami isteri anti vaksin tular di media sosial apabila mereka melakukan  eksperimen sosial iaitu “dine in” di sebuah restoran. Pasangan tersebut kini ditahan oleh pihak polis. Susulan kes tersebut, Ketua Polis Johor, […]

Trending Mon, 14 Jun 2021
Featured Mon, 11 Apr 2022

| Live TV