Trending By: Salma Syahbuddin August 17, 2021 @ 3:02pm

Jangkitan Covid-19 Terhadap Kanak-Kanak Amat Membimbangkan

Jangkitan COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak di negara ini merupakan satu amaran kepada semua pihak agar mempertingkatkan pelbagai langkah berjaga-jaga termasuklah, mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pakar Perunding  Kardiologi Pediatrik Prof Madya Dr Norazah Zahari,  dalam tempoh dua bulan lalu dilaporkan  satu tingkat di Kompleks Kesihatan Wanita dan Kanak-Kanak, Pusat Perubatan Universiti Malaya diperuntukkan bagi merawat kanak-kanak bergejala Covid-19, berbanding hanya satu wad sebelum ini.

“Ada beberapa kes yang dimasukkan ke ICU (Unit Rawatan Rapi). (Mereka) mengalami komplikasi jantung akibat jangkitan Covid-19,” katanya kepada Bernama, dan menambah satu daripada kes disahkan sebagai sindrom keradangan pelbagai sistem pada kanak-kanak (MIS-C).

“Ia suatu keadaan di mana keradangan berlaku pada pelbagai organ seperti jantung, paru-paru, pembuluh darah serta buah pinggang. Sekalipun kemungkinan untuk kanak-kanak mengalami gejala Covid-19 yang teruk adalah kecil, jelas mereka tidak kebal jangkitan itu”

Sumber : NSTP/ASWADI ALIAS.

Pandemik  Golongan Yang Tidak Divaksinasi

Menurutnya lagi, penularan Covid-19 ini dikenali sebagai ‘pandemik golongan yang tidak divaksinasi’ dimana ia akan lebih buruk dengan kehadiran varian delta yang lebih cepat merebak.

“Kanak-kanak dan remaja yang tidak divaksinasi ini dilihat sebagai lompang dan mereka menjadi golongan yang paling terdedah”

Bagaimanapun, pada 15 Ogos lalu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin mengumumkan pemvaksinan ke atas golongan berusia 12 hingga 17 tahun akan bermula pada 15 September ini.

Namun, keutamaan akan diberikan kepada mereka yang komorbid dan pelajar sekolah sebelum diperluas kepada generasi lebih muda, bergantung pada bekalan vaksin.

 

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 10 Jan 2019

Masjidil Haram Di Serang Ribuan Cengkerik

Pihak berkuasa Makkah melancarkan operasi pembersihan untuk membunuh serangga berkenaan.

Trending Tue, 22 May 2018

10张人类灭绝后的照片「没有人类地球会更好」

和所有物种一样,人类也会遭遇灭绝危机,比如地球人口过剩,资源缺乏。在许多电影如《2012》、《后天》都揭示了地球未来可能遭遇的灭绝危机,那么当人类灭绝后地球会怎么样?

Trending Thu, 23 Sep 2021

“Suami Yang Bersungguh-Sungguh… Ini Perkahwinan Paling Bahagia” – Jarak Usia Tak Halang Cinta Ibu Tunggal 59 Tahun Dengan Jejaka 22 Tahun

Perkahwinan ibu tunggal enam anak, Norlida Mohamed Salleh, 59, dengan Muhammad Sabree Razaman, 22, mendapat perhatian ramai sejak kisah mereka yang dikongsikan di aplikasi TikTok. Jarak usia 37 tahun tidak menjadi penghalang cinta Sabree dan

Trending Fri, 21 Jun 2019

Selepas Nepal, Indonesia Pula Haramkan PUBG

Selepas Nepal, Indon pula haramkan PUBG. Dah kenapa?

Trending Fri, 30 Aug 2019
Trending Mon, 8 Feb 2021

Isu Baling Barang Pelanggan, Pekerja Mohon Maaf Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Semoga barang-barang pelanggan dalam keadaan yang baik-baik

Featured Fri, 2 Apr 2021

12 April Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadan

Bulan Ramadan menjelang tiba.. Tarikh melihat anak bulan Ramadan di Malaysia adalah pada petang Isnin, 12 April ini iaitu bersamaan 29 Syaaban 1442 Hijrah. Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja dalam kenyataan pada Jumaat menyatakan tempat

| Live TV