Trending By: Salma Syahbuddin August 17, 2021 @ 3:02pm

Jangkitan Covid-19 Terhadap Kanak-Kanak Amat Membimbangkan

Jangkitan COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak di negara ini merupakan satu amaran kepada semua pihak agar mempertingkatkan pelbagai langkah berjaga-jaga termasuklah, mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pakar Perunding  Kardiologi Pediatrik Prof Madya Dr Norazah Zahari,  dalam tempoh dua bulan lalu dilaporkan  satu tingkat di Kompleks Kesihatan Wanita dan Kanak-Kanak, Pusat Perubatan Universiti Malaya diperuntukkan bagi merawat kanak-kanak bergejala Covid-19, berbanding hanya satu wad sebelum ini.

“Ada beberapa kes yang dimasukkan ke ICU (Unit Rawatan Rapi). (Mereka) mengalami komplikasi jantung akibat jangkitan Covid-19,” katanya kepada Bernama, dan menambah satu daripada kes disahkan sebagai sindrom keradangan pelbagai sistem pada kanak-kanak (MIS-C).

“Ia suatu keadaan di mana keradangan berlaku pada pelbagai organ seperti jantung, paru-paru, pembuluh darah serta buah pinggang. Sekalipun kemungkinan untuk kanak-kanak mengalami gejala Covid-19 yang teruk adalah kecil, jelas mereka tidak kebal jangkitan itu”

Sumber : NSTP/ASWADI ALIAS.

Pandemik  Golongan Yang Tidak Divaksinasi

Menurutnya lagi, penularan Covid-19 ini dikenali sebagai ‘pandemik golongan yang tidak divaksinasi’ dimana ia akan lebih buruk dengan kehadiran varian delta yang lebih cepat merebak.

“Kanak-kanak dan remaja yang tidak divaksinasi ini dilihat sebagai lompang dan mereka menjadi golongan yang paling terdedah”

Bagaimanapun, pada 15 Ogos lalu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin mengumumkan pemvaksinan ke atas golongan berusia 12 hingga 17 tahun akan bermula pada 15 September ini.

Namun, keutamaan akan diberikan kepada mereka yang komorbid dan pelajar sekolah sebelum diperluas kepada generasi lebih muda, bergantung pada bekalan vaksin.

 

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 15 May 2018
Trending Sun, 5 Aug 2018

Lombok Di Landa Gempa Bumi 7.0 Skala Richter

Lombok sekali lagi dilanda gempa bumi dan kali kekuatan 6.8 pada skala Richter Ahad, 5 Ogos 2018 jam 6:46 ptg

Trending Fri, 3 Jan 2020
Trending Fri, 1 May 2020

Negara Alami Kerugian Mendadak 2.4 Billion Sehari Ketika PKP- PM

Semoga ekonomi kita mampu dipulihkan segera..

Trending Sun, 31 Dec 2017

Cahaya Skrin Handphone Membahayakan Anak-anak

zaman serba canggih masing-masing mempunyai handphone termasuk anak-anak tetapi adakah anda tahu bahayanya?

Trending Tue, 26 Jan 2021

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor Beri Kata Semangat Buat ‘Frontliners’

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah menerusi satu hantaran di laman Facebook baginda menzahirkan kata-kaat semangat buat petugas perubatan di semua hospital di negeri tersebut. Kata-kaat […]

| Live TV