Trending By: SGMS Enal January 8, 2019 @ 12:00pm

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun akan memulakan kutipan cukai meninggalkan negara bernilai 1000 Yen (RM 38) bermula Isnin depan bagi setiap individu yang mahu meninggalkan negara Matahari Terbit itu sama ada menggunakan pesawat ataupun kapal laut.

Cukai baru itu dilapor turut akan dikenakan kepada semua individu yang mahu meninggalkan negara tersebut tanpa mengambil kira kewarganegaraan asal mereka.

Menurut laporan Japan Times, kerajaan Jepun merancang untuk menggunakan hasil kutipan cukai tersebut bagi menambah baik kualiti perkhidmatan yang disediakan kepada pelancong-pelancong asing yang melawat negara itu termasuklah menyediakan prosedur imigran yang lebih sistematik.

Bagaimanapun, bagi mana-mana individu yang trasnit di Jepun kurang daripada 24 jam sebelum meninggalkan neraga itu termasuklah kanak-kanak di bawah usia 2 tahun dikecualikan daripada membayar cukai tersebut.

Pengecualian cukai juga diberikan kepada mereka yang membeli tiket penerbangan sebelum hari Isnin.

Jepun dijangka akan meraih pendapatan sebanyak 6 bilion Yen (RM 2.3 bilion) menjelang Mac 2019 dan sebanyak 50 bilion Yen (RM 19.2 bilion) sepanjang tahun 2019.

Kutipan ini akan digunakan bagi memasang kemudahan alat imbasan wajah di semua pintu keluar masuk negara tersebut termasuklah menyediakan kemudahan papan tanda pelbagai bahasa bagi memudahkan urusan pelancong asing.

Jumlah pelancong yang melawat negara Jepun meningkat dengan 2018 mencatatkan jumlah kemasukkan pelancong luar mencecah 30 juta orang. Kerajaan Jepun juga menyasarkan sejumlah 40 juta pelancong asing akan berkunjung ke negara termaju di Asia itu menjelang tahun 2020, dimana beberapa acara sukan dunia seperti Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik berlangsung.

Sumber: Japan Times

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 1 Mar 2018

3 Jenis Tumbuhan Boleh Menghalau Tikus Dari Rumah

Tak sangka tumbuhan diluar sana banyak kebaikan dalam membantu kehidupan seharian terutama menghalau cik tikus keluar dari rumah.

Trending Tue, 4 Feb 2020
Trending Sat, 9 Feb 2019
Trending Tue, 13 Mar 2018

Brave Men Save Puppies From Filthy Drain Despite Religious Restrictions

A few brave and kindhearted young men saved two stranded puppies in the dirty drain despite religious beliefs.

Trending Fri, 26 Oct 2018

“Jangan Klik Pautan Minta Kemaskini Info Bank” – Ketua Polis

Orang ramai supaya peka dan tidak sama sekali klik sebarang pautan melalui emel atau pesanan ringkas yang meminta pengguna untuk mengemaskini maklumat bank.

Trending Sat, 12 May 2018

Najib Dan Rosmah Tak Boleh Keluar Negara

Najib Dan Rosmah Tak Boleh Keluar Negara, Jabatan Imigresen Sahkan Pasangan Itu Telah Disenarai Hitam

Trending Fri, 5 Jul 2019

| Live TV