Trending By: SGMS Enal January 8, 2019 @ 12:00pm

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun akan memulakan kutipan cukai meninggalkan negara bernilai 1000 Yen (RM 38) bermula Isnin depan bagi setiap individu yang mahu meninggalkan negara Matahari Terbit itu sama ada menggunakan pesawat ataupun kapal laut.

Cukai baru itu dilapor turut akan dikenakan kepada semua individu yang mahu meninggalkan negara tersebut tanpa mengambil kira kewarganegaraan asal mereka.

Menurut laporan Japan Times, kerajaan Jepun merancang untuk menggunakan hasil kutipan cukai tersebut bagi menambah baik kualiti perkhidmatan yang disediakan kepada pelancong-pelancong asing yang melawat negara itu termasuklah menyediakan prosedur imigran yang lebih sistematik.

Bagaimanapun, bagi mana-mana individu yang trasnit di Jepun kurang daripada 24 jam sebelum meninggalkan neraga itu termasuklah kanak-kanak di bawah usia 2 tahun dikecualikan daripada membayar cukai tersebut.

Pengecualian cukai juga diberikan kepada mereka yang membeli tiket penerbangan sebelum hari Isnin.

Jepun dijangka akan meraih pendapatan sebanyak 6 bilion Yen (RM 2.3 bilion) menjelang Mac 2019 dan sebanyak 50 bilion Yen (RM 19.2 bilion) sepanjang tahun 2019.

Kutipan ini akan digunakan bagi memasang kemudahan alat imbasan wajah di semua pintu keluar masuk negara tersebut termasuklah menyediakan kemudahan papan tanda pelbagai bahasa bagi memudahkan urusan pelancong asing.

Jumlah pelancong yang melawat negara Jepun meningkat dengan 2018 mencatatkan jumlah kemasukkan pelancong luar mencecah 30 juta orang. Kerajaan Jepun juga menyasarkan sejumlah 40 juta pelancong asing akan berkunjung ke negara termaju di Asia itu menjelang tahun 2020, dimana beberapa acara sukan dunia seperti Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik berlangsung.

Sumber: Japan Times

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 27 Feb 2019

Pelanggan gunting beg Louis Viutton gara-gara berang dengan petugas butik itu. 

Jangan pandang pelanggan berselipar tak ada duit! Awas ya!

Trending Sun, 15 Nov 2020
Trending Sun, 29 Jul 2018

Tarif Air Selangor Bakal Naik?

Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari memaklumkan bahawa proses penstrukturan semula industri air di Selangor yang tertangguh sebelum ini akan dimuktamadkan pada awal atau pertengahan Ogos depan

Trending Tue, 8 Oct 2019

Bayi Pertama Menerusi Pemindahan Embrio Lahir di HSNZ

Bayi Pertama Menerusi Pemindahan Embrio Selepas Dibeku Enam Tahun Lahir Di HSNZ

Trending Mon, 25 Dec 2017

Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan

Hanya di Jepun, Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan Biarpun Hanya Berbasikal

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Wed, 17 Mar 2021

Kompaun RM1,500 Bagi Individu Langgar SOP Dengan Kesalahan Kecil

Kompauan adalah muktamad mengikut kesalahan!

Featured Fri, 25 Jun 2021

Kebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini

Berita baik buat bakal pengantin! Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mengumumkan kebenaran pelaksanaan Majlis Akad Nikah di negeri Selangor mulai 1 Julai 2021. Menurut hantaran terkini di Facebook rasmi JAIS, kebenaran majlis akad nikah […]

Featured Fri, 10 Sep 2021

Transformasi TV9 Dengan Wajah Baru, #JanjiHappy Bakal Curi Perhatian Penonton

Saluran televisyen, TV9 tampil melakukan transformasi berwajah baru semalam. Menerusi slogan #JanjiHappy, stesen televisyen (TV) milik Media Prima Berhad (MPB) itu kini menjadi saluran hiburan yang menyasarkan penonton segenap lapisan umur bermula dari kanak-kanak hinggalah […]

| Live TV