Trending By: SGMS Enal January 8, 2019 @ 12:00pm

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun akan memulakan kutipan cukai meninggalkan negara bernilai 1000 Yen (RM 38) bermula Isnin depan bagi setiap individu yang mahu meninggalkan negara Matahari Terbit itu sama ada menggunakan pesawat ataupun kapal laut.

Cukai baru itu dilapor turut akan dikenakan kepada semua individu yang mahu meninggalkan negara tersebut tanpa mengambil kira kewarganegaraan asal mereka.

Menurut laporan Japan Times, kerajaan Jepun merancang untuk menggunakan hasil kutipan cukai tersebut bagi menambah baik kualiti perkhidmatan yang disediakan kepada pelancong-pelancong asing yang melawat negara itu termasuklah menyediakan prosedur imigran yang lebih sistematik.

Bagaimanapun, bagi mana-mana individu yang trasnit di Jepun kurang daripada 24 jam sebelum meninggalkan neraga itu termasuklah kanak-kanak di bawah usia 2 tahun dikecualikan daripada membayar cukai tersebut.

Pengecualian cukai juga diberikan kepada mereka yang membeli tiket penerbangan sebelum hari Isnin.

Jepun dijangka akan meraih pendapatan sebanyak 6 bilion Yen (RM 2.3 bilion) menjelang Mac 2019 dan sebanyak 50 bilion Yen (RM 19.2 bilion) sepanjang tahun 2019.

Kutipan ini akan digunakan bagi memasang kemudahan alat imbasan wajah di semua pintu keluar masuk negara tersebut termasuklah menyediakan kemudahan papan tanda pelbagai bahasa bagi memudahkan urusan pelancong asing.

Jumlah pelancong yang melawat negara Jepun meningkat dengan 2018 mencatatkan jumlah kemasukkan pelancong luar mencecah 30 juta orang. Kerajaan Jepun juga menyasarkan sejumlah 40 juta pelancong asing akan berkunjung ke negara termaju di Asia itu menjelang tahun 2020, dimana beberapa acara sukan dunia seperti Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik berlangsung.

Sumber: Japan Times

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 30 Mar 2018

Bakal Pengantin Sempat Pergi Menyamun!

Bagaimanapun, peguam Ishak Kari yang mewakili tertuduh merayu jaminan rendah diberikan dengan alasan tertuduh yang bekerja sebagai pemandu lori akan melangsungkan perkahwinannya bulan depan dan semua persiapan telah dibuat.

Trending Sun, 1 Nov 2020
Trending Wed, 16 May 2018

GST Pada Kadar Sifar Bermula 1 Jun

Pengumuman itu dikeluarkan selepas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengeluarkan arahan supaya kutipan GST dihentikan.

Trending Thu, 22 Mar 2018

Jangan Tenung Lama-Lama Matanya. Takut Anda Tak Tidur Malam, Seram!

Tidak seperti kebanyakan boneka atau patung, yang menjadi peneman saat mahu tidur atau yang dikendong ke mana saja, yang satu ini membangkitkan perasaan aneh.

Trending Wed, 18 Mar 2020

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan […]

Trending Wed, 22 Jul 2020
Trending Fri, 16 Aug 2019

This Model is So Ridiculously Perfect that It’s Becoming Disturbing!

Before we start anything, just take a look at these shots!       View this post on Instagram     Shudu X @wwd X @itsclo3d . . Styled by @thealexbadia Dress by @thegreateros_ Article […]

Trending Sun, 18 Mar 2018

艾莎公主现身暴风雪街头!解救陷入雪地的警车

迪士尼经典动画《冰雪奇缘》(Frozen)的艾莎(Elsa)拥有掌控冰雪的魔力,深受影迷喜爱。不过,美国网友日前直击「艾莎」现身波士顿街头,还撩起裙摆、协助受困警车脱离雪堆,而当时的影片也在网路上爆红疯传。

| Live TV