Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: SGMS Putri September 19, 2018 @ 12:21pm

Jimat RM 200, DIY ‘Repair’ Mesin Basuh Dengan Mudah. Sejam Dah Siap!

Bila mesin basuh atau apa sahaja peralatan di dalam rumah yang mengalami kerosakan, mesti serabut pula nak hantar ke kedai. Bukan itu saja, kos ‘repair’ pun mahal juga ikut kepada harga pasaran pembaikan barangan elektrik sekarang. Jadi, cara paling jimat untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan memperbaiki secara DIY. Tapi, tak pandai nak buat sendiri macam mana? Haa, jom kita ikut cara dan panduan dari saudara ini, mesti menjadi dan jimat la sikit!

Home

PENGALAMAN ‘REPAIR’ MESIN BASUH SENDIRI

Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. Mesin basuh ni hadiah Kakchik masa baru kahwin dulu. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak. Kalau hantar kedai mau dekat dua ratus juga agaknya, silap2 lebih. Tu belum masuk nak pikul benda alah ni pergi kedai pulak. Padahal, kos beli barang baru tiga puluh ringgit je dekat Jalan Pasar, Pudu.

AMARAN! JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!

1. Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena karan lah.

 

www.facebook.com/mazuan.lin

 

2. Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.

3. Kadang-kadang air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.

4. Buka skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.

5. Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.

6. Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Check la dulu korang punya kot ada skru.

7. Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.

www.facebook.com/mazuan.lin

8. Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja. Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.

9. Hos air jangan lupa sambung pulak.

10. Wallaa! Lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.

 
Sumber : siraplimau.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 13 May 2020
Trending Wed, 25 Mar 2020

Rakyat Disaran Jangan Degil, Batalkan Saja Niat Balik Ke Kampung Halaman Dalam Tempoh PKP

Patuhi lah arahan yang diberikan, untuk kesejahteraan kita bersama

Trending Mon, 27 Nov 2017

YOU SHOULD CHECK OUT EDDIE PUTERA’S INSTAGRAM!

Eddie Putera brings art to a whole new level!

Trending Tue, 21 May 2019

Perang Telefon Pintar Huawai Dan Apple, Apa Nasib Syarikat Huawei?

Dipercayai motif di sebalik tindakan itu adalah kerana Amerika Syarikat percaya bahawa telefon pintar Huawei dari negara China dapat mengintip kegiatan yang berlaku di AS.

Featured Tue, 31 Mar 2020

Vivy Yusof mohon maaf, anggap komen disalah tafsir

Warganet mahu boikot produk duCK

Trending Sat, 23 Jun 2018

Nak Cantik Punya Pasal, Wanita Ini Sanggup Minum Air Kencing Anjing

Wanita ini mendakwa air kencing anjing mengandungi vitamin A, vitamin E dan 10 gram kalsium yang mampu merawat kulit wajah.

Trending Fri, 19 Jul 2019

Bapa Sahkan Oksana Sudah Cerai?

Rihana Oksana Gorbatenko tular, isu ini masih tiada jawapan sehingga kini.

Trending Sun, 17 Feb 2019

Resorts World Genting Spreads the Love this Valentine’s Day to 150 Hospitalised Children

What better way to celebrate this day of love than making sick children feel better?

| Live TV