Trending By: SGMS Putri September 19, 2018 @ 12:21pm

Jimat RM 200, DIY ‘Repair’ Mesin Basuh Dengan Mudah. Sejam Dah Siap!

Bila mesin basuh atau apa sahaja peralatan di dalam rumah yang mengalami kerosakan, mesti serabut pula nak hantar ke kedai. Bukan itu saja, kos ‘repair’ pun mahal juga ikut kepada harga pasaran pembaikan barangan elektrik sekarang. Jadi, cara paling jimat untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan memperbaiki secara DIY. Tapi, tak pandai nak buat sendiri macam mana? Haa, jom kita ikut cara dan panduan dari saudara ini, mesti menjadi dan jimat la sikit!

Home

PENGALAMAN ‘REPAIR’ MESIN BASUH SENDIRI

Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. Mesin basuh ni hadiah Kakchik masa baru kahwin dulu. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak. Kalau hantar kedai mau dekat dua ratus juga agaknya, silap2 lebih. Tu belum masuk nak pikul benda alah ni pergi kedai pulak. Padahal, kos beli barang baru tiga puluh ringgit je dekat Jalan Pasar, Pudu.

AMARAN! JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!

1. Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena karan lah.

 

www.facebook.com/mazuan.lin

 

2. Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.

3. Kadang-kadang air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.

4. Buka skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.

5. Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.

6. Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Check la dulu korang punya kot ada skru.

7. Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.

www.facebook.com/mazuan.lin

8. Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja. Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.

9. Hos air jangan lupa sambung pulak.

10. Wallaa! Lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.

 
Sumber : siraplimau.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 3 Feb 2020
Trending Wed, 12 Aug 2020

Gangguan Bekalan Air Di Gombak Kini Pulih

Alhamdulillah, bekalan air dah pulih!

Featured Mon, 20 Sep 2021
Trending Mon, 17 Aug 2020
Trending Fri, 21 Dec 2018

Wanita Ini Kongsi Bagaimana Seorang ‘Perempuan Baik’ Hampir Berjaya Suruh Anaknya Seludup Dadah!

Anda mungkin takkan sangka yang ia boleh berlaku kepada diri anda.

Trending Mon, 23 Jul 2018

Hebat! Remaja 19 Tahun Mula Jalan Kaki Ke Makkah

Sebelum ini ramai orang mengejeknya kerana didakwa kurang siuman hanya kerana ingin melakukan misi berjalan kaki, namun tidak menghiraukan kata-kata berkenaan.

Trending Fri, 24 Jan 2020
Trending Tue, 28 Jul 2020
Program TV Tue, 30 Nov 2021

Ada Dinobat Sebagai Juara Idola Kecil Di Rumah, Bawa Pulang RM20,000!

Selepas lapan minggu bersiaran, program Idola Kecil Di Rumah telah sampai ke penghujungnya pada hari Ahad yang lepas 28 November 2021 dan menobatkan Adaputra Iskandar Danial Asdahrizam (Ada) bergelar juara. Peserta berusia 11 tahun yang […]

| Live TV