Trending By: Padin October 21, 2021 @ 2:09pm

Juara Carta RIM 6 Minggu Berturut-Turut, Joe Flizzow Puji Yonnyboii, Zynakal & Asyraf Nasir

Penyanyi rap popular, Joe Flizzow memuji sifat berani bintang hip hop generasi kini, Yonnyboii, Zynakal dan Asyraf Nasir yang memastikan karya mereka memiliki nilai estetika berkualiti.

Lagu nyanyian Yonnyboii, Zynakal dan Asyraf, Tak Sangka mencipta sejarah tersendiri apabila kekal unggul di tempat pertama carta berprestij Carta Persatuan Industri Rakaman Malaysia atau Carta RIM selama enam minggu berturut-turut.

Biarpun baru sahaja dilancarkan sebulan lalu, lagu terbitan Def Jam Malaysia ini mempunyai aura tersendiri.

Selaku Pengarah Urusan Def Jam SEA, Joe menyifatkan kejayaan itu menjadi alibi betapa muzik hip hop tempatan kian tinggi martabatnya.

“Bagi saya kejayaan lagu ini membuktikan bahawa generasi baru pemuzik hip hop di Malaysia mempunyai kematangan dan keberanian dalam penghasilan karya mereka. Ia juga menunjukkan bahawa peminat dan pendengar di negara ini amat menghargai lagu-lagu rap tempatan. Syabas kepada Yonnyboii, Zynakal dan Asyraf,” katanya.

Berkongsi pencapaian manis itu, Yonnyboii mengakui kerja-keras mereka untuk merealisasikan lagu itu sebelum ini ternyata sangat berbaloi.

“Sejujurnya kami bertiga memang tak sangka tapi pada masa sama memiliki keyakinan yang cukup tinggi terhadap lagu Tak Sangka selama ini. Persiapan yang kami buat pun bukan calang-calang. Walaupun banyak perancangan kena tunda disebabkan Covid-19, Alhamdulillah kami dapat lancarkannya pada masa yang sangat tepat. Lagu ini cukup istimewa untuk saya dan pasukan sendiri disebabkan ia kolaborasi pertama kami bertiga,” katanya.

Bagi Zynakal pula, dia menyifatkan projek itu memberi 1,001 makna buatnya secara peribadi. Bukan sekadar meraikan pencapaian sambutan luar biasa itu, namun dia akui prosesnya mengajar dia banyak perkara. Apalagi, dia sendiri baharu pertama kali bekerjasama dengan Asyraf.

“Alhamdulillah kami bertiga tak sangka yang lagu ini akan memberi impak kepada kami dan bersetuju bahawa Tak Sangka banyak membantu kami. Pencapaian ini disebabkan keserasian kukuh antara kami. Sewaktu proses pembikinannya, itulah kali pertama saya berjumpa Asyraf dan terus boleh bekerjasama dengan begitu padu,” katanya.

Menurut Asyraf pula, dia berharap Tak Sangka bakal menjadi ‘trademark’ atau ‘signature’ untuk tahun ini sebagai lagu semangat. Baik pendengar hip hop tegar ataupun dari pelbagai lapisan usia lain kerana lagu ini untuk semua. Menurutnya, dia teringin melihat lagu ini ke acara anugerah dan pentas lebih besar jika ada rezeki.

“Bagi saya, ia (kekuatan) terletak pada ramuan-ramuan dalam lagu ini sebab Yonnyboii dan Zynakal sendiri ada stail berbeza, begitu juga saya. Walaupun terdapat perbezaan, kami bertiga ada suara hati yang sama. Itu adalah antara kekuatan utama selain irama muziknya adalah bukan irama hip hop yang klise,” katanya.

Menurut Pengarah A&R & Pemasaran dan Ketua Def Jam Recordings Malaysia, Hermond Cheng, pencapaian itu cukup besar maknanya buat mereka.

“Kami memang tahu betapa berbakat dan besar potensi tiga penyanyi muda itu dalam membawakan angin segar dalam industri muzik. Tak Sangka juga antara karya yang kami sangat yakini mampu cipta evolusi. Jelas ia terbukti dengan pencapaian terbaru itu dan semestinya dalam pada tidak jangka, kami sangat bangga mengenainya,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 4 May 2021

Nak Shopping Raya? Mudah Je Dengan ‘Jom Heboh Di Rumah’… Jangan Lupa Saksikan Malam Ini!

Jom Heboh Di Rumah (JDHR), kembali mewarnai kaca TV anda selama 2 hari bermula malam ini, 4 Mei 2021 dan esok, 5 Mei 2021 ini. Tahun ini JHDR bergabung dengan platform e-dagang terulung Asia Tenggara, […]

Trending Wed, 9 Jan 2019

2 Anak Mandi Darah, Lidah Kelu Tak Terkata

“SEBAIK lelaki itu beredar saya masuk semula ke dalam bilik tidur, dan terkejut melihat keadaan mereka berlumuran darah di kepala dengan kesan kelar dan tetak di atas katil sudah tidak bernyawa.”

Trending Thu, 8 Nov 2018

Sinead O’Conner Peluk Islam Demi Kebaikan. Alhamdulillah Dan Tahniah!

Sinead O’Conner menemukan ketenangan setelah mengenali agama suci ini.

Trending Sat, 31 Jul 2021

SiTik Tok Raih 3 Juta Tontonan!

Drama bersiri slot Samarinda TV3, SiTik Tok yang baharu disiarkan minggu lalu telah berjaya mencapai 3 juta penonton dalam episod tiga yang disiarkan pada 27 Julai pada pukul 10 malam yang lalu (sumber: Nielsen). Drama […]

Featured Thu, 9 May 2019
Trending Thu, 5 Jul 2018

发胖是因为男友「不帅」美研究:另一半长相会影响体重

多数现代人,会拼命节食、减肥,认为瘦就是美,但你就是怎么样都瘦不下来,却百思不得其解呢?

Trending Fri, 2 Feb 2018

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin, Bersentuhan Tak Kira Lelaki Perempuan, Konon ”Baby Shower” Tapi Dah Macam Pesta Maksiat

Trending Wed, 10 Jan 2018

SARAH SILVERMAN ATTACKED BY TWITTER TROLL BUT SHE SAVES HIM INSTEAD

Some random angry guy decided to verbally attack Sarah Silverman for no reason but the actress fights back with love. The results will melt your heart.

Trending Sun, 3 Mar 2019

Raih Pendapatan Terkumpul Sehingga RM4 Juta Bermain ‘Dota 2’

Bermula dengan bermain Tetris, iaitu satu permainan batu-bata ketika berusia empat tahun, Yeik Nai Zheng, 23, seorang pemain profesional Dota 2, dan lebih dikenali dengan nama ‘MidOne’, telah menjadikan E-sports sebagai kerjaya profesional beliau sejak empat tahun lepas. Anak jati Bagan Serai, […]

| Live TV