Trending By: Salma Syahbuddin April 21, 2021 @ 3:26pm

Kanak-Kanak 12 Tahun Dilarang Berkunjung Ke Bazar Ramadan

Masuk hari ke-9 Ramadan, nampaknya pengunjung masih dilihat beratur panjang dan memeriahkan sambutan bazar Ramadan tahun ini.

Namun, kerajaan Selangor kini memperketatkan prosedur operasi standardnya (SOP) terutamanya di bazar Ramadan dengan melarang pengunjung membawa kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah berkunjung ke bazar Ramadan.

Menurut Pemangku Datuk Bandar Shah Alam, Mohd Rashidi Ruslan, SOP di bazar Ramadan diperketatkan berdasarkan tinjauan dibuat pada minggu pertama Ramadan mendapati pengunjung tidak mematuhi SOP tersebut.

Sistem penomboran diperkenalkan

Malah, pihaknya kini menggunakan sistem penomboran di semua bazar bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengelakkan operasi di tapak tersebut menjadi terlalu padat.

“Kita mewujudkan satu ‘task force’ melibatkan Jabatan Perlesenan dan Penguatkuasaan serta menambah penolong pegawai persekitaran daripada Jabatan Sisa Pepejal untuk membantu dari segi pemantauan SOP di bazar Ramadan”

Selain itu, beliau juga memohon agar pengunjung bersabar dan patuh kepada SOP agar kluster baharu daripada bazar Ramadan tidak wujud.

 

Sumber : Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 18 Mar 2024
Trending Wed, 19 Sep 2018

Justin Bieber Tiba-Tiba Busking Di Depan Buckingham Palace Untuk Impress Tunangnya

Mungkin ini caranya untuk luahkan rasa cintanya di khalayak ramai.

Hiburan Thu, 13 Apr 2023
Hiburan Thu, 5 Oct 2023
Hiburan Mon, 30 May 2022
Featured Thu, 11 May 2023
Trending Tue, 25 Aug 2020
Featured Wed, 7 Dec 2022