Trending By: Salma Syahbuddin April 21, 2021 @ 3:26pm

Kanak-Kanak 12 Tahun Dilarang Berkunjung Ke Bazar Ramadan

Masuk hari ke-9 Ramadan, nampaknya pengunjung masih dilihat beratur panjang dan memeriahkan sambutan bazar Ramadan tahun ini.

Namun, kerajaan Selangor kini memperketatkan prosedur operasi standardnya (SOP) terutamanya di bazar Ramadan dengan melarang pengunjung membawa kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah berkunjung ke bazar Ramadan.

Menurut Pemangku Datuk Bandar Shah Alam, Mohd Rashidi Ruslan, SOP di bazar Ramadan diperketatkan berdasarkan tinjauan dibuat pada minggu pertama Ramadan mendapati pengunjung tidak mematuhi SOP tersebut.

Sistem penomboran diperkenalkan

Malah, pihaknya kini menggunakan sistem penomboran di semua bazar bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengelakkan operasi di tapak tersebut menjadi terlalu padat.

“Kita mewujudkan satu ‘task force’ melibatkan Jabatan Perlesenan dan Penguatkuasaan serta menambah penolong pegawai persekitaran daripada Jabatan Sisa Pepejal untuk membantu dari segi pemantauan SOP di bazar Ramadan”

Selain itu, beliau juga memohon agar pengunjung bersabar dan patuh kepada SOP agar kluster baharu daripada bazar Ramadan tidak wujud.

 

Sumber : Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 9 Jan 2020
Trending Mon, 23 Jul 2018

求婚拿「戒指马克杯」 网怒:一秒分手

跟男友感情长跑了好一阵子吗?好像觉得可以步入红毯、组成家庭,就差一个求婚的信物与浪漫仪式,为了怕男友搞Kuso,快先警告他不准拿「戒指马克杯」求婚,否则你就会跟众多网友一样,拳头超硬想分手。

Trending Mon, 12 Jul 2021
Trending Thu, 11 Oct 2018

Ditipu Teman Lelaki, Lihat Tindakan Gadis ‘Kental’ Ini!

Tak semua benda yang kita rancang tu akan jadi kenyataan. Betul, hati manusia ni berubah-ubah. And betul, tak semua lelaki ni trash. Tapi lelaki yang aku dapat ni trash. Thanks bruh…

Trending Sat, 4 Aug 2018
Featured Tue, 25 May 2021

Vaksin AstraZeneca Akan Dibuka Kepada Individu Bawah 60 Tahun Mulai Esok

Berita baik buat mereka yang masih belum mendaftar vaksin! Slot tempahan kepada individu bawah 60 tahun bagi pusingan kedua vaksin AstraZeneca akan dibuka mulai  esok (Rabu) bermula jam 12 tengah hari. Perkara itu dimaklumkan Menteri […]

Trending Mon, 6 Apr 2020

Siapa Sangka, Penderma Plasma Darah Pertama Ini Adalah Bekas Pesakit Covid-19

Semoga bermanfaat untuk kita semua dalam memerangi Covid-19

| Live TV