Oh Lawa By: tex_admin October 15, 2019 @ 2:04pm

Kecantikan pipi bergantung pada kesihatan perut, betul ke?

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Pemetaan muka ataupun dalam bahasa Inggerisnya facial mapping adalah satu teori yang mengatakan bahawa setiap bahagian daripada wajah manusia mempunyai kaitan yang spesifik dengan bahagian dalaman tubuh mereka.

Amalan yang mula diamalkan oleh masyarakat Cina semenjak 3,000 tahun lepas itu percaya bahawa setiap bahagian daripada wajah manusia itu berhubungan dengan organ-organ yang berlainan.

Baru-baru ini, terdapat satu akaun twitter menggunakan identiti @rafiq_razali24 telah berkongsikan ciapan dengan info gambar mengenai perkaitan di antara kedudukan jerawat di atas muka dengan penyakit yang seseorang itu mungkin hidapi.

 

Antara kepercayaan yang diusulkan oleh gambar yang dikongsikan dalam ciapan itu adalah:

  • Jerawat yang tumbuh pada dagu menandakan seseorang itu mempunyai masalah pada bahagian kecil mereka
  • Jerawat yang tumbuh pada dahi menandakan seseorang itu kekurangan air dan juga menghadapi masalah sistem penghadaman
  • Jerawat besar dan menyakitkan yang tumbuh pada hidung menandakan seseorang itu mempunyai masalah darah tinggi
  • Jerawat yang tumbuh pada bahagian bawah pipi mempunyai kaitan dengan masalah gusi dan gigi

Ciapan berkenaan berjaya mendapat lebih kurang 6,000 ciapan semula (retweet) dan juga  lebih 5,000 tanda suka (like).

Namun begitu, adakah benar apa yang dikongsikan ciapan di atas ataupun itu adalah satu lagi bentuk salah faham daripada berpuluh lagi kekeliruan yang disebarkan berkenaan dengan hal kecantikan dan juga kesihatan.

Dalam ciapan balas oleh Dr Amalina melalui akaun twitternya @DrAmalinaBakri menegenai perkara berkenaan, beliau menyarankan agar rakyat Malaysia berhenti menyebarkan ciapan yang menurutnya mempunyai maklumat yang salah.

 

Bagi menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai isu yang berbangkit itu, Amalina yang juga seorang pakar pembedahan umum telah berkongsi dalam ciapan yang sama satu hantaran Instagram daripada seorang pakar dermatologi di London iaitu Dr Shaaira Nasir.

Dalam hantaran instagram itu, Dr Shaaira menerangkan sehingga kini tiada bukti saintifik yang menyatakan pertumbuhan jerawat pada bahagian muka tertentu berpunca daripada faktor stres dan juga gaya hidup mereka.

Dalam perkongsiannya, beliau berkata, pertumbuhan jerawat pada muka seseorang lazimnya disebabkan oleh faktor luaran dan juga persekitaran. 

Faktor luaran dan persekitaran adalah punca utama yang menyebabkan pertumbuhan jerawat pada wajah seseorang. Foto: Medium

“Sebagai contoh, jerawat yang tumbuh pada dahi adalah disebabkan penggunaan minyak rambut secara berlebihan yang seterusnya menyebabkan produk terbabit melimpah ke kawasan berkenaan lalu menutupi lubang pori pada muka mereka.

“Untuk jerawat yang tumbuh di pipi pula, telefon bimbit yang tidak dijaga kebersihannya boleh menjadi satu sebab mengapa jerawat timbul di kawasan terbabit,” tulis Dr Shaaira.

Pada akhir hantaran berkenaan, Dr Shaaira menegaskan  face mapping adalah sesuatu yang salah dan pakar dermatologi juga tidak menggalakkan orang ramai untuk menggunakan kepercayaan ini sebagai satu amalan kecantikan mereka. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 18 Jul 2019

Hidup Jangan Sombong, Ambil Iktibar Dari Kisah Pekerja Kilang Ini!

Nah…pengajaran dia, sentiasa jadi orang yang merendah diri, penyayang dan hormat kepada sesiapa tanpa mengira pangkat atau darjat.

Trending Sun, 25 Feb 2018

只用「日常物品」打造「名人时尚战袍」的神级变装术!

看过《魔法奇兵》(Buffy the Vampire Slayer)的你,大概都不会对Tom Lenk感到陌生!他从许多颁奖典礼、首映会和写真集里汲取灵感,只用家中可以找到的简单物品,和廉价商店出售的小东西,他就可重现出专业设计师手笔的潮服!

Trending Fri, 12 Jun 2020
Featured Thu, 3 Jun 2021

M40, T20 Layak Terima Bantuan Moratorium

Bantuan moratorium akan diberikan kepada mana-mana individu yang mengalami pengurangan pendapatan dan hilang punca pendapatan ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0). Menurut Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kelayakan […]

Trending Fri, 27 Mar 2020

“Saya Bukan Bodoh, Tunjuk Mewah Lepastu Minta Bantuan,”- Black Hanifah Bidas Kecaman Warganet

PENYANYI Black Hanifah menerima kecaman teruk daripada netizen selepas mengeluarkan kenyataan mencadangkan pihak kerajaan agar tidak meminggirkan golongan penggiat seni tempatan. Menurut Black, penggiat seni juga turut menerima tempias kerana lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan […]

Trending Fri, 10 Apr 2020
Featured Sat, 16 Oct 2021
Trending Sat, 12 Jan 2019

择定开工吉日!也要懂得开工开运秘笈~

当我们确定了开工的吉日后,那么在开工当天又应该要做好什么准备呢?

Featured Wed, 14 Apr 2021

Tidak Perlu Tunjuk Aktiviti, Hanya Isi Borang Untuk Rentas Negeri

Berikutan isu berita yang tular di media sosial, pihak polis hari ini tampil menafikan dakwaan bahawa seseorang individu yang ingin melakukan perjalanan merentas negeri perlu mengemukakan bukti jadual perjalanan dan aktiviti yang dilakukan. Pengarah Jabatan […]

| Live TV