Oh Lawa By: tex_admin October 15, 2019 @ 2:04pm

Kecantikan pipi bergantung pada kesihatan perut, betul ke?

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Pemetaan muka ataupun dalam bahasa Inggerisnya facial mapping adalah satu teori yang mengatakan bahawa setiap bahagian daripada wajah manusia mempunyai kaitan yang spesifik dengan bahagian dalaman tubuh mereka.

Amalan yang mula diamalkan oleh masyarakat Cina semenjak 3,000 tahun lepas itu percaya bahawa setiap bahagian daripada wajah manusia itu berhubungan dengan organ-organ yang berlainan.

Baru-baru ini, terdapat satu akaun twitter menggunakan identiti @rafiq_razali24 telah berkongsikan ciapan dengan info gambar mengenai perkaitan di antara kedudukan jerawat di atas muka dengan penyakit yang seseorang itu mungkin hidapi.

 

Antara kepercayaan yang diusulkan oleh gambar yang dikongsikan dalam ciapan itu adalah:

  • Jerawat yang tumbuh pada dagu menandakan seseorang itu mempunyai masalah pada bahagian kecil mereka
  • Jerawat yang tumbuh pada dahi menandakan seseorang itu kekurangan air dan juga menghadapi masalah sistem penghadaman
  • Jerawat besar dan menyakitkan yang tumbuh pada hidung menandakan seseorang itu mempunyai masalah darah tinggi
  • Jerawat yang tumbuh pada bahagian bawah pipi mempunyai kaitan dengan masalah gusi dan gigi

Ciapan berkenaan berjaya mendapat lebih kurang 6,000 ciapan semula (retweet) dan juga  lebih 5,000 tanda suka (like).

Namun begitu, adakah benar apa yang dikongsikan ciapan di atas ataupun itu adalah satu lagi bentuk salah faham daripada berpuluh lagi kekeliruan yang disebarkan berkenaan dengan hal kecantikan dan juga kesihatan.

Dalam ciapan balas oleh Dr Amalina melalui akaun twitternya @DrAmalinaBakri menegenai perkara berkenaan, beliau menyarankan agar rakyat Malaysia berhenti menyebarkan ciapan yang menurutnya mempunyai maklumat yang salah.

 

Bagi menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai isu yang berbangkit itu, Amalina yang juga seorang pakar pembedahan umum telah berkongsi dalam ciapan yang sama satu hantaran Instagram daripada seorang pakar dermatologi di London iaitu Dr Shaaira Nasir.

Dalam hantaran instagram itu, Dr Shaaira menerangkan sehingga kini tiada bukti saintifik yang menyatakan pertumbuhan jerawat pada bahagian muka tertentu berpunca daripada faktor stres dan juga gaya hidup mereka.

Dalam perkongsiannya, beliau berkata, pertumbuhan jerawat pada muka seseorang lazimnya disebabkan oleh faktor luaran dan juga persekitaran. 

Faktor luaran dan persekitaran adalah punca utama yang menyebabkan pertumbuhan jerawat pada wajah seseorang. Foto: Medium

“Sebagai contoh, jerawat yang tumbuh pada dahi adalah disebabkan penggunaan minyak rambut secara berlebihan yang seterusnya menyebabkan produk terbabit melimpah ke kawasan berkenaan lalu menutupi lubang pori pada muka mereka.

“Untuk jerawat yang tumbuh di pipi pula, telefon bimbit yang tidak dijaga kebersihannya boleh menjadi satu sebab mengapa jerawat timbul di kawasan terbabit,” tulis Dr Shaaira.

Pada akhir hantaran berkenaan, Dr Shaaira menegaskan  face mapping adalah sesuatu yang salah dan pakar dermatologi juga tidak menggalakkan orang ramai untuk menggunakan kepercayaan ini sebagai satu amalan kecantikan mereka. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 13 Dec 2018

Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik

Pernah Bunuh Musuh Dari Jarak 4000 Kaki, Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik Kegilaan Ramai Lelaki

Featured Tue, 19 May 2020
Trending Fri, 2 Apr 2021

Pengeluaran i-Sinar Beri Impak Positif

Semoga ekonomi negara makin kukuh walaupun masih dalam Krisis Covid-19

Oh Lawa Wed, 15 Aug 2018

Fesyen Untuk Hijabista Yang Aktif Bersukan, Kini Tiada Lagi Kekangan

Sejak lima tahun kebelakangan ini, fesyen Muslimah menjadi trend yang berkembang pesat malah menawarkan kepada wanita lebih banyak pilihan dan kebebasan untuk mereka tampil ‘fashionable’.

Trending Thu, 29 Nov 2018

Boy Genius Says Malaysian Education System is Too Restrictive

He’s a renowned teacher and lecturer but he doesn’t even have an SPM certificate or equivalent.

Trending Wed, 7 Apr 2021

Kulit Wajah Berjerawat & Bermasalah Pernah Jadi Penyebab Aina Abdul Hilang Keyakinan Diri

Kulit wajah yang bermasalah pernah menjadi penyebab penyanyi Aina Abdul hilang keyakinan diri. Menurut pelantun lagu Sumpah itu, masalah muka berjerawat sudah dialaminya semenjak zaman persekolahan lagi. “Semenjak berada di sekolah menengah, saya mengalami masalah […]

Trending Sat, 27 Mar 2021

Dana Dalam Tabung Merah RMHC Di McD Untuk Siapa? Ha, Ini Yang Patut Anda Tahu…

Untuk memelihara generasi masa hadapan, kebajikan kanak-kanak di Malaysia perlu diberikan keutamaan, lebih-lebih lagi kanak-kanak yang berasal daripada keluarga yang kurang berkemampuan. Kempen Baik Semula RMHC Malaysia dengan kerjasama McDonald’s Malaysia dan Media Prima mengajak […]

Trending Wed, 19 Sep 2018
Trending Mon, 14 Oct 2019

Ini Penjelasan Christy Ng Mengenai Cuti Bersalin 90 Hari

So, netizen jangan tuduh melulu okay. Ada betulnya apa yang Christy Ng cuba sampaikan

| Live TV