Trending By: Attiqah Mohd February 12, 2020 @ 1:03pm

[Viral] Kematian Yang Dicemburui, Kehilangannya Tiada Ganti- Rupanya Ini Amalan Abam Bocey Semasa Hidup

Patah tumbuh tiada ganti..

Pemergian pelawak terkenal, Abam Bocey ke rahmatullah pada hari Ahad yang lalu pastinya  dirasai oleh insan- insan terdekat dengan beliau. Abam Bocey meninggal dunia berikutan demam panas dan sakit kepala berturut-turut dua hari sebelum pemergiannya. Pemergian yang mengejutkan itu turut dirasai oleh kenalan artis terdekat.

Sewaktu jenazah abam Bochey disemadikan, ramai yang terpegun melihat sosok manusia yang datang berpusu-pusu untuk melawat jenazahnya, justeru kehilangannya membuatkan ramai yang tertanya-tanya apakah amalan yang dilakukan oleh Abam Bochey sehingga pemergiannya meninggalkan kesan yang mendalam buat insan-insan terdekat dan kenalan artis. 

Menerusi satu perkongsian tweet oleh Adnin Roslan, iaitu penulis buku  Tarbiyah Sentap. Beliau telah berkongsi mengenai amalan Abam Bochey sewaktu hayatnya:

Kehilangannya tiada ganti, kematiannya dicemburui

1. Banyak bersedekah

Menurut Adnin Roslan, sewaktu hayatnya Abam Bochey sentiasa mengamalkan sedekah. Beliau tidak berkira untuk membantu keluarganya dan seringkali mendahulukan adik beradik yang lain berbanding dirinya sendiri, malah beliau juga sering bersedekah dan membantu anak yatim piatu. Amalan sedekah mempunyai 1001 manfaat malah sesiapa yang bersedekah akan diberi ganjaran pahala sebanyak 10 kali ganda.

2. Rajin menghadiri majlis ilmu

Sewaktu hayatnya, Abam Bochey dikenali sebagai orang yang sering menjejakkan kaki ke majlis ilmu, beliau tidak pernah menolak jemputan untuk menghadiri program dakwah meskipun ketika itu keadaan kesihatannya tidak baik. 

3. Sangat penyayang terhadap ibu, jaga sewaktu sakit

Ibu kepada arwah Abam Bochey turut mendedahkan bahawa anaknya itu seorang yang sangat penyayang. Ibunya turut memberitahu bahawa Abam Bochey merupakan anak yang baik dan taat, beliau menjaga ibunya dan sentiasa sabar melayan kerenah ibunya sewaktu sakit. Pahala buat anak yang berbakti kepada orang tuanya sewaktu sakit bersamaan dengan 100 kebaikan, malah 100 kejahatan akan dihapuskan dan darjatnya akan diangkat sebanyak 100 darjat. MasyaAllah.

4. Menjaga solat 5 waktu 

Menurut isterinya, kematian abam Bochey mula disedari saat isterinya ingin mengejutkannya Abam Bocey solat subuh. Nabi S.A.W bersabda, menurut H.R Ahmad  sesiapa yang menjaga solatnya akan  diberikan, cahaya, bukti dan keselamatan pada hari kiamat. 

5. Memaafkan orang lain 

Bergelar pelawak, Abam Bochey sering dikutuk mengenai fizikalnya namun Abam Bocey tidak sedikit pun mengambil peduli atau membalas kembali kutukan dan kritikan yang diterima. Sebaliknya, Abam Bocey sentiasa memaafkan individu yang sering melontarkan cemuhan terhadapnya, beliau juga sentiasa kuat dan berfikiran positif. Walaupun berdepan dengan cemuhan dan kejian yang diterima, Abam Bocey masih kekal positif malah turut berjaya menguruskan badannya.

Amalan mulia yang dilakukan oleh Abam Bocey seharusnya dicontohi oleh kita semua. Biarpun nampak kecil namun ganjaran pahalanya sangat besar. Yang pasti, semoga kita semua meninggal dalam husnul khatimah. Salam takziah buat keluarga allahyarham, semoga syurga buat Abam Bocey..

Sumber: Twitter Adnin Roslan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 16 Aug 2018

The Malaysian Population is Shrinking?!

Here’s a bunch of statistics about our country’s demography.

Trending Fri, 10 Jul 2020
Trending Mon, 3 Aug 2020
Trending Mon, 15 Jun 2020
Trending Sat, 21 Dec 2019
Trending Wed, 25 Mar 2020

“Inilah Masa Wanita Single Atau Yang Sukakan Laki Orang Pergi Pasaraya,” – Gurauan Michael Ang Cuit Hati Rakan Artis Dan Netizen

Menerusi siaran langsung Pengumuman Rasmi oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini, beliau telah mengumumkan tempoh Kawalan Pergerakan yang sepatutnya berakhir pada 1 April dilanjutkan sehingga 14 April. Sepanjang tempoh Kawalan Pergerakan ini, […]

Trending Fri, 8 May 2020

KKM Kesan Kluster Libatkan ‘Pak Guard’ Di Pusat Beli Belah

jangan lupa amalkan penjarakan sosial tau korang!

Trending Fri, 14 Feb 2020

[TERKINI] Covid-19 Bakal Ancam Populasi Dunia – Profesor Gabriel Leung

Semoga penyebaran virus ini menemui penawarnya

Trending Tue, 15 Oct 2019

| Live TV