Trending By: Salma Syahbuddin March 20, 2021 @ 12:00pm

Kerajaan Bakal Perkenal Lesen Khas Perniagaan, Elak Pengguna Jadi Mangsa Scammer

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bercadang memperkenalkan lesen khas perniagaan dalam talian bagi melindungi pengguna daripada menjadi mangsa penipuan peniaga dalam talian (e-dagang) atau scammer bermula tahun depan.

 

Menerusi lesen itu, peniaga akan tertakluk kepada syarat lesen yang perlu dipatuhi manakala pengguna dapat melakukan pembelian tanpa ragu-ragu.

 

” Cadangan itu bakal mewajibkan setiap peniaga dalam talian untuk mendapatkan lesen khas berkenaan,”

Pengguna diminta lebih berhati-hati, elak jadi mangsa!

Gambar sekadar hiasan

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid turut melaporkan sehingga tahun lalu sebanyak 355,676 syarikat dalam talian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan kementerian kini dalam rangka cadangan untuk melaksanakan lesen khas perniagaan tersebut.

 

Bagaimanapun,  Pindaan terhadap Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 itu perlu diadakan terlebih dahulu sebelum lesen khas itu dilaksanakan.

 

Malah, kementerian dapat menguatkuasakan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap peniaga yang tidak beretika yang didapati melanggar Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999.

 

Tambahnya lagi selepas menghadiri Majlis Pelancaran dan Penganugerahan Anugerah Pilihan Pengguna 2020-2021, pihak kementerian menyeru komuniti pengguna mengambil sikap lebih berhati-hati ketika berurusan di dalam talian

 

“Penipuan transaksi dalam talian ini boleh dielak sekiranya pengguna membuat semakan nombor akaun bank peniaga sebelum melakukan pemindahan wang,” jelasnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Jul 2019

Doa rezeki ‘seluas langit’ Neelofa tular!

Jom tingkatkan amalan berdoa setiap hari.

Featured Tue, 18 May 2021

Hampir Kehabisan Katil, Netizen Puji Usaha Majalah 3 Tunjuk Keadaan Sebenar Pesakit ICU Covid-19

Situasi Covid-19 dalam negara kita semakin hari semakin genting. Dengan kemungkinan berlakunya gelombang baharu Covid-19, bilangan kes positif daripada wabak itu masih merekodkan jumlah yang tinggi setiap hari. Menerusi dokumentari eksklusif Majalah 3, Pusat Kuarantin  […]

Trending Mon, 2 Nov 2020
Trending Thu, 26 Dec 2019

Malaysian Health Ministry Bans Five Cosmetic Products; Described As Poisonous For Consumers

Before going out to buy new skincare, you might want to read this first!

Trending Thu, 9 Aug 2018

“We never thought about becoming millionaires but…”

Brothers win RM11 million in Jackpot.

Trending Thu, 7 Mar 2019

滑溜溜大眼舍不得戳!萌系煎蛋太疗愈

除了利用不同的烹调方式料理鸡蛋,大家是否有尝试过改变煎鸡蛋的造型吗?

| Live TV