Trending By: Salma Syahbuddin March 20, 2021 @ 12:00pm

Kerajaan Bakal Perkenal Lesen Khas Perniagaan, Elak Pengguna Jadi Mangsa Scammer

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bercadang memperkenalkan lesen khas perniagaan dalam talian bagi melindungi pengguna daripada menjadi mangsa penipuan peniaga dalam talian (e-dagang) atau scammer bermula tahun depan.

 

Menerusi lesen itu, peniaga akan tertakluk kepada syarat lesen yang perlu dipatuhi manakala pengguna dapat melakukan pembelian tanpa ragu-ragu.

 

” Cadangan itu bakal mewajibkan setiap peniaga dalam talian untuk mendapatkan lesen khas berkenaan,”

Pengguna diminta lebih berhati-hati, elak jadi mangsa!

Gambar sekadar hiasan

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid turut melaporkan sehingga tahun lalu sebanyak 355,676 syarikat dalam talian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan kementerian kini dalam rangka cadangan untuk melaksanakan lesen khas perniagaan tersebut.

 

Bagaimanapun,  Pindaan terhadap Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 itu perlu diadakan terlebih dahulu sebelum lesen khas itu dilaksanakan.

 

Malah, kementerian dapat menguatkuasakan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap peniaga yang tidak beretika yang didapati melanggar Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999.

 

Tambahnya lagi selepas menghadiri Majlis Pelancaran dan Penganugerahan Anugerah Pilihan Pengguna 2020-2021, pihak kementerian menyeru komuniti pengguna mengambil sikap lebih berhati-hati ketika berurusan di dalam talian

 

“Penipuan transaksi dalam talian ini boleh dielak sekiranya pengguna membuat semakan nombor akaun bank peniaga sebelum melakukan pemindahan wang,” jelasnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 23 Aug 2022

Teruk Dikecam Hingga Murung Sebulan, Pengarah Aziz M Osman Dedah Punca Sebenar Filem XX Ray 3 Kurang Menyengat – “Malang Sekali Timbul Keadaan Bila….”

Setelah sekian lama, akhirnya pengarah Aziz dedah punca sebenar isu filem XX Ray 3. Tak sangka ya sampai macam tu sekali 😣

Featured Wed, 20 Jul 2022

Tular Orang Awam Dakwa Jumpa Zalina Azman, Pihak Polis Sahkan Tiada Sebarang Laporan Dibuat

Pihak polis bagaimanapun akan meneliti video rakaman cctv di kawasan terbabit. Semoga urusan pencarian Zalina dipermudahkan.

Trending Sat, 22 May 2021

Bapa Mentua Marsha Milan Meninggal Dunia Akibat Covid-19

Bapa mentua kepada penyanyi, pelakon dan pengacara Marsha Milan Londoh, Datuk Seri Mohamed Ismail Mohamed Othman meninggal dunia pagi hari ini, selepas dimasukkan ke hospital akibat Covid-19. Menurut laporan Harian Metro, perkara itu disahkan pelantun

Trending Wed, 11 Sep 2019

Terlaksana Sudah Hutang Berbulan Madu

Lama tak dengar berita tentang Datuk Lee Chong Wei

Trending Wed, 24 Jul 2019
Featured Thu, 7 Apr 2022
Featured Fri, 11 Nov 2022

“Six Seratus Sudah Sayang!” – Gelagat Maryam Tersasul Buat Netizen Ketawa

Sudah pasti ramai yang mengenali pasangan suami isteri Maryam Younarae dan suaminya, Nik Muhammad Ryzal Nik Ibrahim yang sering kali mencuit hati peminat dengan telatah comel mereka. Terbaharu, rakaman siaran langsung pasangan itu telah dimuat

Trending Wed, 22 Jul 2020

| Live TV