Trending By: Salma Syahbuddin March 20, 2021 @ 12:00pm

Kerajaan Bakal Perkenal Lesen Khas Perniagaan, Elak Pengguna Jadi Mangsa Scammer

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bercadang memperkenalkan lesen khas perniagaan dalam talian bagi melindungi pengguna daripada menjadi mangsa penipuan peniaga dalam talian (e-dagang) atau scammer bermula tahun depan.

 

Menerusi lesen itu, peniaga akan tertakluk kepada syarat lesen yang perlu dipatuhi manakala pengguna dapat melakukan pembelian tanpa ragu-ragu.

 

” Cadangan itu bakal mewajibkan setiap peniaga dalam talian untuk mendapatkan lesen khas berkenaan,”

Pengguna diminta lebih berhati-hati, elak jadi mangsa!

Gambar sekadar hiasan

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid turut melaporkan sehingga tahun lalu sebanyak 355,676 syarikat dalam talian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan kementerian kini dalam rangka cadangan untuk melaksanakan lesen khas perniagaan tersebut.

 

Bagaimanapun,  Pindaan terhadap Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 itu perlu diadakan terlebih dahulu sebelum lesen khas itu dilaksanakan.

 

Malah, kementerian dapat menguatkuasakan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap peniaga yang tidak beretika yang didapati melanggar Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999.

 

Tambahnya lagi selepas menghadiri Majlis Pelancaran dan Penganugerahan Anugerah Pilihan Pengguna 2020-2021, pihak kementerian menyeru komuniti pengguna mengambil sikap lebih berhati-hati ketika berurusan di dalam talian

 

“Penipuan transaksi dalam talian ini boleh dielak sekiranya pengguna membuat semakan nombor akaun bank peniaga sebelum melakukan pemindahan wang,” jelasnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 20 Jan 2019

Nama Pada Bayi ‘Seviyeli Roumeli Hissar 1453’ , Apa Maksudnya?

Janggal, Bayi Baru Lahir Diberi Nama ‘Seviyeli Roumeli Hissar 1453’ Rupanya Bermaksud Ini

Trending Tue, 15 Dec 2020
Trending Wed, 4 Jul 2018
Trending Fri, 19 Feb 2021

Boleh Semak Status Pembayaran & Kelulusan i-Sinar KWSP Kategori 2 Bermula…

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memaklumkan bahawa pencarum yang telah membuat permohonan bagi kemudahan i-Sinar bagi Kategori 2 boleh menyemak status bayaran dan kelulusan bermula 8 Mac 2021. Kelulusan automatik bagi kemudahan i-Sinar juga akan diberikan […]

Trending Thu, 12 Nov 2020
Trending Thu, 13 Dec 2018

Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik

Pernah Bunuh Musuh Dari Jarak 4000 Kaki, Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik Kegilaan Ramai Lelaki

Trending Thu, 11 Jan 2018

Mommy-to-be Siti Nurhaliza Rai Birthday ke-39

Tanggal 11 Januari lalu, genap usia 39 tahun penyanyi tersohor dan kesayangan ramai, Dato’ Seri Siti Nurhaliza Taruddin. Hari jadi tahun ini memang sangat bermakna buat penyanyi cantik ini sebab Mac nanti Siti bakal menimang […]

Trending Sat, 15 Sep 2018

黄色香蕉插在红酒瓶口!酒鬼人生不能没有的超可爱酒瓶塞

喝不完的红酒、白酒酒瓶,为了不让味道散失,只能把软木塞堵住瓶口,避免味道不够浓醇……

| Live TV