Trending By: Salma Syahbuddin June 16, 2021 @ 3:56pm

Kerajaan Digesa Beri Moratorium Semua Pinjaman Sehingga Disember

Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu dan Islam menggesa kerajaan memberikan moratorium secara automatik tanpa faedah kepada semua jenis pinjaman sehingga Disember ini.

Menurut Koordinatornya, Ahmad Yazid Othman, perkara itu disepakati selepas menerima maklum balas dan perbincangan dengan pakar ekonomi dan kewangan, ahli gabungan dan ahli perniagaan.

Tambahnya lagi, pihaknya turut mencadangkan moratorium pinjaman automatik diperluaskan skopnya termasuk bagi sektor peminjam berlesen iaitu penjualan secara kredit meliputi penggunaan kad kredit.

Ia merankumi pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan tidak mengenakan sebarang caj tambahan atau faedah.

“Ia termasuk segala bentuk bayaran sewaan, lesen perniagaan dan lesen Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) selama tempoh moratorium ini berkuat kuasa,” katanya.

Pihaknya turut bimbang kemungkinan Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan semalam oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mencapai matlamatnya jika kerajaan tidak peka dan responsif terhadap keadaan dan keperluan rakyat.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 3 Aug 2018

Anak Dara Shah Rukh Khan Hiasi Muka Depan Vogue India. Meletop!

Status sebagai pewaris legasi seni orang tuanya, sudah cukup menarik perhatian Vogue India untuk menampilkan Suhana sebagai penghias muka depan majalah itu.

Trending Fri, 18 Oct 2019

“Rise and Shine”, Kylie Jenner Made Twitter Woke On Her Talent

In 2019, we stan Kylie’s talent! Stop sleeping on her!

Trending Tue, 12 Dec 2017

Warga Emas Dakwa Dihalau 7 Anak Bagaikan Anjing Kurap

Warga Emas Dakwa Dihalau 7 Anak Bagaikan Anjing Kurap Selepas Serahkan Hartanya Bernilai RM 4 Juta

Featured Fri, 19 Mar 2021
Trending Sat, 13 Feb 2021

“Sebelum Ni Kan Selalu Happy Je” – Kaka Azraff Throwback Kenangan Putus Cinta Gara-Gara…

Penyanyi Kaka Azraff mendedahkan dia mengimbas kenangan pahit sewaktu bercinta untuk menjiwai lagu duet terbarunya yang berjudul Karma. Gabungan Kaka bersama bintang Brunei yang popular di Indonesia, Jaz kian mendapat perhatian ramai kerana lagu itu […]

Trending Mon, 30 Apr 2018

Australian Uni Evacuates 500 Students and Staffs Because of Durian Smell

They thought the stinky fruit was a gas leak!

Featured Wed, 10 Mar 2021
Featured Thu, 3 Jun 2021

“Kulit Gelap Juga Cantik”- Yuna Mahu Orang Ramai Henti Diskriminasi Warna Kulit & Beauty Standard

Penyanyi kelahiran Malaysia yang kini semakin dikenali di Hollywood, Yuna mengajak orang ramai untuk berhenti mendeskriminasi dalam meletakkan standard kecantikan seseorang. Beliau akui terkesan apabila menonton sebuah video yang tular yang menunjukkan tiga orang gadis […]

| Live TV