Trending By: Salma Syahbuddin June 16, 2021 @ 3:56pm

Kerajaan Digesa Beri Moratorium Semua Pinjaman Sehingga Disember

Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu dan Islam menggesa kerajaan memberikan moratorium secara automatik tanpa faedah kepada semua jenis pinjaman sehingga Disember ini.

Menurut Koordinatornya, Ahmad Yazid Othman, perkara itu disepakati selepas menerima maklum balas dan perbincangan dengan pakar ekonomi dan kewangan, ahli gabungan dan ahli perniagaan.

Tambahnya lagi, pihaknya turut mencadangkan moratorium pinjaman automatik diperluaskan skopnya termasuk bagi sektor peminjam berlesen iaitu penjualan secara kredit meliputi penggunaan kad kredit.

Ia merankumi pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan tidak mengenakan sebarang caj tambahan atau faedah.

“Ia termasuk segala bentuk bayaran sewaan, lesen perniagaan dan lesen Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) selama tempoh moratorium ini berkuat kuasa,” katanya.

Pihaknya turut bimbang kemungkinan Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan semalam oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mencapai matlamatnya jika kerajaan tidak peka dan responsif terhadap keadaan dan keperluan rakyat.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 8 Nov 2021

Abang Ditikam Adik Apabila Tegur Tunggang Motosikal Tanpa Pengetahuan

Seorang lelaki cedera parah ditikam oleh adiknya menggunakan pisau lipat kerana menegur remaja itu keluar menunggang motosikal tanpa memberitahu kakaknya pada Ahad. Menurut laman Berita Harian, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya menerima maklumat […]

Featured Fri, 24 Sep 2021
Featured Fri, 30 Jul 2021

Harapan Negara, Nur Dhabitah Mara Ke Separuh Akhir Olimpik Tokyo 2020

Penerjun negara, Nur Dhabitah Sabri berjaya mara ke saingan separuh akhir acara terjun 3 meter (m) papan anjal individu wanita selepas mempamerkan aksi cemerlang dalam peringkat kelayakan di Pusat Akuatik Tokyo pada Jumaat. Nur Dhabitah […]

Trending Mon, 9 Dec 2019
Trending Mon, 15 Apr 2019

研究:经常打坐和运动增强职场优势

在当今竞争激烈的大环境里,几乎每个人都日复一日地处在高科技时代的压力及疲惫不堪中,随之而来的是无法投入工作所带来的不安全感和不稳定感。如何摆脱这种状态呢?

Trending Thu, 16 Nov 2017

超爆笑乱入婚纱照,到底谁才是主角啊?

摄影师在按下快门的那一刻,可说是将许多扣人心弦的精彩瞬间永久定格在镜头中。除了一辑美美哒的婚纱照,有时的不完美,会让照片多了一份收藏的价值。

Trending Sat, 13 Mar 2021

‘Folio Cinta’ Fiena Menjadi Penamat Kepada Kisah Lagu Hit ‘Tuhan Jaga Dia Untukku’

Kekurangan dimiliki digantikan dengan kelebihan dari segi suara yang gemersik tatkala menyanyi dan kebolehan mencipta lagu dengan baik. Itu anugerah daripada Ilahi buat insan istimewa bernama Fiena, 22, atau nama sebenarnya Nur Zafiena Anissa Zaini. […]

Trending Thu, 8 Aug 2019

Punca Kemalangan Ambulans, Pemandu Dan Pesakit Maut

Kali ini pemandu ambulans dan pesakit maut dalam kemalangan

| Live TV