Trending By: Salma Syahbuddin January 21, 2021 @ 1:08pm

Kerajaan Tambah RM4.73 Billion Bagi Sektor Perniagaan, Pelancongan & PKS

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan, kerajaan telah menambah suntikan fiskal RM4.73 bilion bagi sektor perniagaan termasuk pelancongan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melalui Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat (PERMAI).

Jumlah ini tidak termasuk inisiatif yang dilaksanakan sebelum ini. Termasuklah, pelbagai bantuan termasuk bantuan langsung, potongan, pembiayaan dan inisiatif meningkatkan kadar permintaan untuk merancakkan ekonomi.

Sumber : Google

Tambahnya lagi, kerajaan bersedia mendengar dan menambah baik jika perlu kerana mahukan ekosistem perniagaan yang rancak.

“Bagi yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kerajaan menambah RM1 bilion bagi PSU 3.0 di bawah PERMAI dan ini diperluaskan kepada semua sektor di kawasan PKP. Syarikat yang ingin memohon, kelayakan dari segi had pekerja dinaikkan daripada 200 kepada 500 orang,” katanya.

Kerajaan juga telah mengumumkan Pelan Pemulihan Sektor Pelancongan berjumlah RM200 juta dan ianya masih diteruskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Jul 2021

Pelakon Indonesia Irwansyah Disahkan Positif COVID-19

Selepas penyanyi Afghan disahkan positif COVID-19. Terbaru,penyanyi dan pelakon Indonesia, Irwansya pula mengumumkan beliau kini positif COVID-19. Berita itu dikongsi beliau menerusi laman Youtube The Sungkars Family “Hari ini aku dinyatakan positif (COVID-19). Tapi Alhamdulillah […]

Trending Mon, 28 May 2018

Warga Sibu, Jangan Panik!

Sumber memberitahu, suspek baharu pulang dari sebuah negara Afrika dan secara tiba-tiba pengsan di sebuah pasar raya pada Ahad.

Trending Sun, 11 Jul 2021

Hazama, Akim, Black & Tomok Jadi Juri, Cari Pelapis Dunia Nyanyian

Industri muzik tanah air tidak pernah suram dengan kehadiran bakat baharu. Bukan sahaja dari segi lagu, tapi juga penyanyi itu memberikan warna dan nafas yang lebih segar. Menyedari hakikat itu, syarikat rakaman COF Music juga […]

Trending Fri, 31 Jan 2020
Trending Thu, 18 Jun 2020
Trending Fri, 8 Mar 2019

Pembantu Rumah ini ditangkap majikan kerana cuba seludup wang dalam kotak minuman!

Sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah jua!

Trending Thu, 20 Aug 2020
Trending Tue, 22 May 2018

10张人类灭绝后的照片「没有人类地球会更好」

和所有物种一样,人类也会遭遇灭绝危机,比如地球人口过剩,资源缺乏。在许多电影如《2012》、《后天》都揭示了地球未来可能遭遇的灭绝危机,那么当人类灭绝后地球会怎么样?

Trending Tue, 7 Aug 2018

Tiket Penerbangan, Hiburan Antara Yang Dikenakan SST?

Pelaksanaan SST 2.0 adalah untuk menggantikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan pada 1 April 2015 dan kini dalam proses pemansuhan di Dewan Rakyat.

| Live TV