Trending By: Salma Syahbuddin January 21, 2021 @ 1:08pm

Kerajaan Tambah RM4.73 Billion Bagi Sektor Perniagaan, Pelancongan & PKS

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan, kerajaan telah menambah suntikan fiskal RM4.73 bilion bagi sektor perniagaan termasuk pelancongan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melalui Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat (PERMAI).

Jumlah ini tidak termasuk inisiatif yang dilaksanakan sebelum ini. Termasuklah, pelbagai bantuan termasuk bantuan langsung, potongan, pembiayaan dan inisiatif meningkatkan kadar permintaan untuk merancakkan ekonomi.

Sumber : Google

Tambahnya lagi, kerajaan bersedia mendengar dan menambah baik jika perlu kerana mahukan ekosistem perniagaan yang rancak.

“Bagi yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kerajaan menambah RM1 bilion bagi PSU 3.0 di bawah PERMAI dan ini diperluaskan kepada semua sektor di kawasan PKP. Syarikat yang ingin memohon, kelayakan dari segi had pekerja dinaikkan daripada 200 kepada 500 orang,” katanya.

Kerajaan juga telah mengumumkan Pelan Pemulihan Sektor Pelancongan berjumlah RM200 juta dan ianya masih diteruskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 16 Jul 2021

PEMULIH: Jom Semak Senarai Bantuan Buat Sektor Terjejas Semasa PKP!

Pada 28 Jun 2021, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bantuan terbaharu kepada rakyat Malaysia iaitu Pakej Perlindungan Rakyat & Pemulihan Ekonomi (PEMULIH). Anda mesti tak ketinggalan mendengar pembentangan tu kan? Kalau […]

Trending Wed, 1 Nov 2023
Trending Wed, 10 Mar 2021

Arab Saudi Setuju Beri Tambahan 10,000 Kuota Haji Buat Jemaah Malaysia

In shaa Allah, semuanya berjalan dengan baik…

Trending Fri, 3 Jul 2020
Trending Tue, 27 Mar 2018

Jangan Kaitkan Skandal Seks Trump Dengan Anaknya – Jurucakap

“Saya ada bertanya. Dan dia menolaknya, berkata, ‘oh ya, ya, kamu tahu, jangan risau. Bilik dan barang kami berasingan,” katanya.

error: Content is protected !!