Trending By: SGMS Enal November 21, 2019 @ 9:04am

Kereta Terbang Tak Dibenarkan Terbang, Betul Ke?

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) menegaskan pihaknya masih belum memberi kebenaran untuk sesi pandu uji super dron atau kereta terbang UAS E-Hang 216 (EH216) yang dijangka dilakukan di Subang.

CAAM dalam satu kenyataan menyatakan, lokasi sesi tersebut berada berhampiran dengan laluan penerbangan komersial dan trafik helikopter.

Menurutnya, ia juga berada dalam kawasan Zon Kawalan Terminal Lapangan Terbang Subang yang berada di bawah pemantauan ketat Kawalan Trafik Udara.

“Tambahan pula, EH216 hanya menyerahkan Permit Penerbangan Khas (SFP) oleh Civil Aviation

Administration of China yang terhad untuk menjalankan penerbangan penyelidikan dan pembangunan di Grand World Science Park, Guangzhou.

“CAAM juga sedang menyiasat penerbangan demonstrasi tidak sah melibatkan EH216 pada 15 November lepas di lokasi sama dalam Lapangan Terbang Subang,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan itu lagi, CAAM menyokong pembangunan industri aeroangkasa dalam negara, namun penerbangan pandu uji dan demonstrasi perlu dilakukan mengikut peraturan bagi memastikan keselamatan terjamin.

Baca : Ujian Penerbangan Kereta Terbang Malaysia Akan Dilakukan Minggu Ini·

“CAAM juga ingin menyatakan bahawa kami terbuka untuk mempertimbangkan permintaan untuk penerbangan ujian EH216 di lokasi yang sesuai dan dengan sokongan daripada pihak berkuasa,” katanya.

Semalam, Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof berkata, sesi pandu uji kereta terbang yang dikhabarkan berlangsung esok akan dibuat secara tertutup tanpa penglibatan media.

Menurutnya, undangan hanya diberi kepada wakil rakyat kerajaan dan Ahli Parlimen pembangkang untuk menyaksikannya.

Sumber : Sinar Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 Jul 2020

Malaysia Catat 4 Lagi Kes Covid-19

Terus amalkan kebersihan dan kawalan kendiri !

Trending Sat, 13 Jul 2019

Sanggup Menyorok 3 Jam Atas Bumbung Kerana Takut Berkhatan

“Cuma 10 minit diperlukan untuk berkhatan, tetapi menunggunya, tiga jam.”

Trending Mon, 16 Apr 2018

Untuk Masa Depan, NASA Cari Planet Tampung Hidupan

Jadi untuk beberapa tahun akan datang, kita mungkin boleh berjalan dan menuding ke arah bintang yang memiliki planet. Ini adalah masa depan!

Trending Wed, 10 Jun 2020
Trending Sat, 1 Aug 2020
Trending Thu, 6 Aug 2020
Trending Thu, 9 Aug 2018

What the Heck is #FindDali and Why Must We Find Him?!

Mysterious billboards and stickers with #FindDali written on it are all over Kuala Lumpur, recently.

Trending Tue, 16 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Ingat, jangan sesekali memandang rendah diatas kesusahan orang lain kerana, kita tidak tahu apakah ujian yang bakal kita hadapi kelak

Trending Sun, 4 Feb 2018

DiPenjara 6 Tahun Jika Sunat Kanak-Kanak Di Iceland

Baru-baru ini di Iceland, Ahli Parlimen mereka mencadangkan agar larangan untuk kanak-kanak lelaki berkhatan dikeluarkan oleh kerajaan negara itu, lapor Independent UK. Cadangan itu juga disusuli dengan hukuman penjara kepada sesiapa yang cuba menjalankan amalan ini […]

| Live TV