Trending By: Salma Syahbuddin November 18, 2020 @ 5:18pm

Kesan Penjarakan Sosial & Fizikal Terhadap Jemaah Masjid, Surau Yang Korang Perlu Tahu!

Sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikuatkuasakan sejak Mac lalu, satu daripada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan ialah tidak membenarkan solat secara berjemaah di masjid dan surau sama ada solat lima waktu dan solat Jumaat.

Justeru itu, Program Tanyalah Ustaz pada 11 November (Rabu) bersama Da’i Tajdid Hadhari dan pendakwah Ustaz Mustafar Mohd Suki, telah mendapatkan kupasan lanjut mengenai kesan penjarakan sosial dan fizikal dikalangan jemaah yang diketuai oleh Profesor Dr Khairul Anwar Mastor, fellow dari UKM dan beberapa pensyarah lain seperti Prof Madya Dato’ Dr Ustaz Izhar Ariff.

3 elemen utama hasil kajian antaranya…

Terdapat tiga elemen utama hasil kajian tersebut antaranya, penerimaan SOP di masjid, kesan kepada emosi dan psikologi serta kesan interaksi secara sosial.

Secara keseluruhan, kajian ini mendapati majoriti menerima SOP bagi tujuan untuk mengelak penularan wabak. Malah, majoriti daripada kajian ini juga menerima perubahan fatwa yang perlu dilakukan berdasarkan SOP seperti solat jemaah secara berjarak, perlu membawa sejadah sendiri dan berwuduk dari rumah sebelum ke masjid.

Dari segi kajian emosi & psikologi pula, seratus peratus daripada hasil kajian mendapati mereka sangat merindui masjid sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai hasil kajian yang dilakukan, korang bolehlah tonton video di bawah :

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 7 Nov 2018

Melampau! Wanita Singapura Buat Tutorial Solekan Wajah Rosmah Untuk Halloween

Tutorial solekan yang dikongsi itu dipercayai dilakukan bersempena sambutan Halloween yang lalu.

Featured Thu, 15 Apr 2021

Rentas Daerah Kemungkinan Tidak Dibenarkan Jika…

Umum maklum, keputusan negeri ditangguhkan oleh KKM, justeru Menurut Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Mohd Rabin Basir berkata, berdasarkan jumlah kes semasa, beliau khuatir sekiranya aktiviti rentas daerah pula yang tidak akan dibenarkan […]

Trending Thu, 11 Jul 2019

“This Roti Jala is More Structured than My Life”

People are suddenly craving for Roti Jala because of this…

Trending Fri, 26 Jul 2019

Kerana Video Magik, Untungnya Tuan Badan

Impian bertemu dengan sang idola tiba-tiba menjadi kenyataan

Trending Mon, 7 Sep 2020
Featured Thu, 8 Apr 2021

“Mak Tiri Tak Tahu Hukum Hakam Ke?” – Nak Kahwin Anak Tiri Sendiri, Tak Sempurna Mencintaimu Buat Ramai Sakit Hati

Sejak akhir akhir ini, Drama Tak Sempurna Mencintaimu sering kali menjadi perdebatan di kalangan penonton di media sosial. Sebaik sahaja drama ini bersiaran, laman media sosial akan dipenuhi dengan pelbagai komen daripada para penonton yang […]

Trending Wed, 31 Mar 2021

Pengalaman Kena Tipu Naikkan Semangat Rapper Baru Killa Driz

Banyak pengalaman yang dilalui oleh penyanyi baharu, Killa Driz, 22, saat bergelumang dalam industri muzik indie sejak berusia 15 tahun. Pelbagai kisah pahit manis dirasai sendiri olehnya sehingga akhirnya mematangkan dirinya. Membuat persembahan tanpa bayaran, […]

Trending Fri, 20 Nov 2020

Tunai Impian Sebelum Bernikah, Ayda Jebat Hadiahkan Ibu Rumah

Alhamdulillah, sejuk perut ibu mengandung.

| Live TV