Trending By: Salma Syahbuddin November 18, 2020 @ 5:18pm

Kesan Penjarakan Sosial & Fizikal Terhadap Jemaah Masjid, Surau Yang Korang Perlu Tahu!

Sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikuatkuasakan sejak Mac lalu, satu daripada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan ialah tidak membenarkan solat secara berjemaah di masjid dan surau sama ada solat lima waktu dan solat Jumaat.

Justeru itu, Program Tanyalah Ustaz pada 11 November (Rabu) bersama Da’i Tajdid Hadhari dan pendakwah Ustaz Mustafar Mohd Suki, telah mendapatkan kupasan lanjut mengenai kesan penjarakan sosial dan fizikal dikalangan jemaah yang diketuai oleh Profesor Dr Khairul Anwar Mastor, fellow dari UKM dan beberapa pensyarah lain seperti Prof Madya Dato’ Dr Ustaz Izhar Ariff.

3 elemen utama hasil kajian antaranya…

Terdapat tiga elemen utama hasil kajian tersebut antaranya, penerimaan SOP di masjid, kesan kepada emosi dan psikologi serta kesan interaksi secara sosial.

Secara keseluruhan, kajian ini mendapati majoriti menerima SOP bagi tujuan untuk mengelak penularan wabak. Malah, majoriti daripada kajian ini juga menerima perubahan fatwa yang perlu dilakukan berdasarkan SOP seperti solat jemaah secara berjarak, perlu membawa sejadah sendiri dan berwuduk dari rumah sebelum ke masjid.

Dari segi kajian emosi & psikologi pula, seratus peratus daripada hasil kajian mendapati mereka sangat merindui masjid sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai hasil kajian yang dilakukan, korang bolehlah tonton video di bawah :

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 13 Sep 2019

Polis Buru Individu Yang Hina Institusi Diraja

Dipercayai Jadi Punca Raja Permaisuri Tutup Akaun Twitter

Featured Tue, 14 Dec 2021

Doja Cat Positif Covid-19

Penyanyi terkenal Doja Cat mengumumkan dia disahkan positif wabak Covid-19 melalui hantaran terbaru di Instagram miliknya. “Dukacitanya, saya rasa sedih untuk berkongsi bahawa saya baru sahaja diuji positif Covid-19 dan tidak dapat membuat persembahan di

Trending Fri, 28 Aug 2020
Featured Wed, 29 Dec 2021

“Ibu Look, I Made It” – Zynakal Tak Sangka Menang Anugerah Komposer Muda Berpotensi

Penyanyi Zynakal meluahkan rasa gembira apabila memenangi anugerah Komposer Muda Berpotensi di Anugerah Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP) 2021 yang berlangsung di The Bee, Publika pada Selasa. Zynakal atau nama sebenarnya Muhammad Raziq

| Live TV