Trending By: Salma Syahbuddin November 18, 2020 @ 5:18pm

Kesan Penjarakan Sosial & Fizikal Terhadap Jemaah Masjid, Surau Yang Korang Perlu Tahu!

Sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikuatkuasakan sejak Mac lalu, satu daripada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan ialah tidak membenarkan solat secara berjemaah di masjid dan surau sama ada solat lima waktu dan solat Jumaat.

Justeru itu, Program Tanyalah Ustaz pada 11 November (Rabu) bersama Da’i Tajdid Hadhari dan pendakwah Ustaz Mustafar Mohd Suki, telah mendapatkan kupasan lanjut mengenai kesan penjarakan sosial dan fizikal dikalangan jemaah yang diketuai oleh Profesor Dr Khairul Anwar Mastor, fellow dari UKM dan beberapa pensyarah lain seperti Prof Madya Dato’ Dr Ustaz Izhar Ariff.

3 elemen utama hasil kajian antaranya…

Terdapat tiga elemen utama hasil kajian tersebut antaranya, penerimaan SOP di masjid, kesan kepada emosi dan psikologi serta kesan interaksi secara sosial.

Secara keseluruhan, kajian ini mendapati majoriti menerima SOP bagi tujuan untuk mengelak penularan wabak. Malah, majoriti daripada kajian ini juga menerima perubahan fatwa yang perlu dilakukan berdasarkan SOP seperti solat jemaah secara berjarak, perlu membawa sejadah sendiri dan berwuduk dari rumah sebelum ke masjid.

Dari segi kajian emosi & psikologi pula, seratus peratus daripada hasil kajian mendapati mereka sangat merindui masjid sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai hasil kajian yang dilakukan, korang bolehlah tonton video di bawah :

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 14 Sep 2021

Kerajaan Selangor Benarkan Majlis Akad Nikah Mulai Esok

Kerajaan Selangor bersetuju membenarkan pelaksanaan majlis akad nikah bertempat di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Pejabat Agama Islam Daerah dan masjid mulai esok. Menerusi perkongsian di laman Facebook rasmi JAIS, majlis itu boleh dilangsungkan setiap […]

Trending Fri, 30 Nov 2018

Ribut Pasir Gergasi Setinggi 100 Meter ‘Menelan’ Bandar China

Tembok pasir setinggi 100 meter dilihat seperti ‘menelan’ seluruh bandar

Trending Thu, 5 Apr 2018

‘Dakwat Di Jari’ Kupas Isu Wanita Dalam Pilihan Raya Ke 14

Program Dakwat Di Jari yang bakal bersiaran selama sejam bermula 5 petang mulai Hari Penamaan Calon sehingga sehari sebelum tarikh mengundi.

Trending Thu, 20 Sep 2018
Trending Sun, 11 Jul 2021

Lockdown Jadi Sebab The Truth Tangguh Muzik Video

Mencabar dan penuh dugaan. Itu yang dapat disimpulkan oleh duo The Truth yang dianggotai oleh Naufal Isa dan Irwan Fariz ketika berkongsi proses penerbitan single Infiniti yang baru sahaja dilancarkan di semua platform digital. Menurut […]

Featured Tue, 23 Feb 2021
Trending Tue, 17 Apr 2018

Lama Menyepi, Syamel Kini Berat Sebelah!

Selain itu, dia juga dilabel ‘pilih bulu’ kerana hanya membuat persembahan yang boleh menaikkan namanya sahaja. Namun, Syamel telah tampil menjelaskan hal yang sebenar.

Trending Fri, 12 Jul 2019

| Live TV