Featured By: Fatin Nurain August 21, 2022 @ 11:58am

Azizulhasni Titip Ucapan Penghargaan Buat Doktor Yang Selamatkan Nyawanya

Selepas empat bulan berehat, pemain basikal Datuk Azizulhasni Awang mendedahkan dua individu yang telah berhempas-pulas merawat dan menyelamatkan nyawanya.

Menerusi perkongsian di Instagram dan Facebook, Azizul telah memuat naik gambar bersama dua pakar jantung yang merawatnya ketika diserang sakit Anomalous Right Coronary Artery.

“Alhamdulilah syukur sudah hampir masuk 4 setengah purnama selepas saya melakukan open heart surgery untuk membaik pulih kondisi congenital heart disease yang saya alami.

“Saya amat bersyukur kerana ada banyak pihak yang terlibat di belakang tabir untuk memastikan saya dapat rawatan yang terbaik dan memastikan saya selamat.

“Dalam gambar ini, saya bersama dua pakar jantung yang bertanggungjawab membaik pulih dan mencari solusi terbaik untuk keadaan rare heart condition saya,” tulisnya.

Dalam perkongsian itu juga, atlet yang digelar ‘The Pocket Roketman’ itu memaklumkan jenis penyakit jantung yang dialaminya itu berlaku kepada satu peratus dalam populasi dan hanya pakar yang mahir sahaja mampu atasi komplikasi tersebut.

Malah, Azizul turut meluahkan rasa syukurnya apabila dipertemukan dengan kedua-dua doktor pakar tersebut iaitu Dato Seri Dr. Jeffrey Jeswant dan Dr. Aubrey Almeida.

“Di sebelah kiri saya ni adalah Dato Seri Dr. Jeffrey Jeswant (Dr. Jess) pakar dari IJN Malaysia. Beliau mempunyai kepakaran di dalam kes seperti saya ini dan beliaulah yang memberikan maklumat dari A hingga ke Z, strategi serta solusi yang terbaik.

“Memandangkan saya berada di Melbourne dan keadaan tidak mengizinkan untuk saya pulang ke Malaysia untuk rawatan, beliau mencadangkan supaya saya berjumpa dengan Dr. Aubrey Almeida (sebelah kanan saya).

“Di Australia juga tidak ramai pakar yang pernah handle case seperti saya ini dan Dr. Aubrey adalah antara pakar paling senior dan berpengalaman luas di dalam situasi kondisi saya,” katanya.

Azizul turut menyatakan sebelum ini dia pernah berjumpa dengan beberapa pakar yang lain, namun beliau nekad memilih kedua-dua pakar tersebut untuk melakukan pembedahan tersebut.

“Sebelum itu lagi saya juga ada berjumpa dengan beberapa pakar yang lain juga, akan tetapi akhirnya saya memilih untuk dibedah oleh Dr. Aubrey dan Dr. Jess.

“Dr. Jess turun ke Melbourne, di hantar oleh pihak KBS-OCM-IJN untuk team up bersama Dr. Aubrey disini. Mengetahui yang saya mempunyai the best team,” jelasnya.

Selain Dr. Jess dan Dr. Aubrey, Azizul juga turut mengambil kesempatan untuk menzahirkan ucapan terima kasih kepada pasukan perubatan di Malaysia dan Melbourne serta penyokong yang mendoakan kesihatannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 24 Jul 2019
Trending Fri, 25 Jan 2019

Wanita ini didera suaminya kerana tidak melaram ketika menghadiri majlis keramaian

Lelaki terbabit bertindak sedemikian kerana malu dengan kawan-kawannya.

Hiburan Fri, 3 Jan 2020
Events Wed, 29 May 2019

Pelbagai Tip WOW Sempena Raya Ini!

Jangan lepaskan peluang untuk nikmati tip dan tawaran istimewa dari CJ WOW SHOP ya!

Trending Fri, 16 Jul 2021

Mohon Bantuan Perlindungan Buat Orang Bekerja Sendiri (OBS) Sekarang!

Wah, bantuan buat orang bekerja sendiri pun ada gaisss!

Featured Mon, 11 Jun 2018

7 Rahsia Untuk Menangkap Gambar Selfie Atau #OOTD Yang Perfect

Bila anda dah kuasai semua tip ini, barulah boleh jadi Instafamous.

Events Mon, 10 Feb 2020

[VIDEO] “Mic Tok Ti Tak ONS, Is Another Level Of Melampau” Netizen Salahkan Stesen TV Pula!

Hashtag #justiceforsitinurhaliza buat penyanyi kesayangan no 1 Malaysia

Gaya Hidup Sun, 8 Apr 2018

6 Khasiat Barli Yang Perlu Anda Tahu. Memang Bagus Untuk Kesihatan!

Barli atau nama botaninya Hordeum Vulgarie merupakan bijirin yang mempunyai sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.

Hiburan Fri, 6 Sep 2019
Trending Wed, 25 Dec 2019

Guna ‘Pendrive’ Cari Pemilik Dompet Berisi RM1200

Alhamdulilah, masih ada lagi insan yang baik hati memulangkan balik barang yang dijumpa.

| Live TV