Featured By: Salma Syahbuddin April 12, 2022 @ 5:00pm

#JusticeForBella: Terdapat Unsur Konflik & Berkepentingan, Sokong Tamatkan Khidmat Syed Azmi

Susulan kes melibatkan penderaan secara kejam ke atas adik Bella, aktivis sosial, Senator Ras Adiba Mohd Radzi dilihat menyokong penuh dan menggesa pihak Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) agar segera membuat pindaan terhadap Akta Orang Kurang Upaya (OKU) 2008, dan Akta Pusat Jagaan 1993.

“Saya berharap isu penderaan kanak-kanak terutamanya OKU diangkat ke Jawatankuasa Pilihan Khas bagi Wanita dan Kanak-kanak Parlimen Malaysia.

“Hukuman setimpal mesti dikenakan terhadap pesalah tanpa melihat status seseorang itu yang melanggar hak OKU. Saya juga memohon Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menutup pusat-pusat jagaan kanak-kanak, OKU dan warga emas yang tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya.

Selain itu, beliau juga menyokong penuh memorandum yang mengesyorkan pelucutan jawatan Penasihat Mahkamah Kanak-Kanak Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Ahli Pemegang Amanah Yayasan Kebajikan Negara (YKN), Syed Azmi Alhabshi.

Tegasnya, terdapat percanggahan kepentingan dalam tugas dan jawatan Syed Azmi yang juga merupakan Pengasas Bersama Pusat Perlindungan Rumah Bonda iaitu tempat dimana adik Bella di tempatkan sebelum ini.

Sementara itu, perkara ini akan dibawa kepada perhatian terus Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Terdahulu, memorandum ini telah disampaikan oleh Pensyarah dan aktivis kanak-kanak, Muhammad Firdaus Ibnil Hajar bersama dua peguam yang juga aktivis kanak-kanak, Fatimah Jamhari dan Megat Syazlee Mokhtarum.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 14 Sep 2021

“Esok Birthday Ibu, Allah Hadiahkan Kepulangan Ayash Affan Hari Ini” – Shuib Sepahtu

Pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu bersyukur kerana anak keempatnya, Ayash Affan bakal pulang ke rumah hari ini. Menerusi hantaran terbaru di laman Instagram, Shuib menyifatkan ia sebagai hadiah bersempena hari lahir isterinya, Allahyarham Siti Sarah […]

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

4 Tips Mengenali Lelaki Panas Baran

Panas baran perlu dikawal agar tidak menjadi keterlaluan. Harap dengan perkongsian 5 tips ini dapat membantu untuk mengenal lelaki panas baran

Events Wed, 4 Sep 2019

Lima Hari Tayangan Sahaja, SANGKAR Raih Kutipan RM4.8 Juta!

Masih sempat lagi nak tengok SANGKAR di pawagam berhampiran korang. Cepattt!

Hiburan Fri, 17 Jan 2020
Featured Tue, 28 Dec 2021

Lagu Cinta Kita 3: Syafeek & Zazo Juara, Luahan Hati Kali Terakhir… Jom Recap Pentas Akhir LCK3!

Pentas akhir Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) yang bertemakan Lagu Cinta Kita berlangsung dengan meriah pada malam Ahad. Episod terakhir ini telah menyaksikan empat pasangan yang berjaya ke pusingan akhir iaitu Hariz & Wanie, Achik […]

Hiburan Thu, 30 Jan 2020

Mulianya! ARMY Sumbang Puluhan Ribu Kepada Pertubuhan Amal

Penangan BTS memang power. Teruskan Army!

Hiburan Wed, 25 Jul 2018

Demi Lovato Rushed to Hospital After Apparent Overdose

She is reportedly in a stable condition now.

Hiburan Thu, 5 Apr 2018

Panas! Pelakon Terkenal Ini Bercinta Dengan Kaum Sejenis?

Isu LGBT (Lesbian, Gay, Bisexsual, and Transgender) bukanlah sesuatu isu yang baru di negara kita. Meskipun isu ini agak sensitif, namun masih ada yang terlibat dengan gejala ini

Hiburan Mon, 3 Dec 2018

#mentor7: ‘Rezeki Setakat Sini Saja’, Giliran Amal Ucap Selamat Tinggal

Abang Hafiz juga memaklumkan dia akan membantu kami (Amal dan Azmirul) dari segi publisiti. Semoga Amal terus sukses dalam karier nyanyian!

Trending Sat, 11 Sep 2021

Dana Perniagaan Berjumlah RM200,000 Menanti Pendengar Bertuah Buletin FM

Selepas transformasi baharu yang dilakukan oleh Buletin FM, kini stesen radio di bawah Media Prima Audio bakal menampilkan kempen menarik buat pendengar setia iaitu Usahawan Buletin FM. Buletin FM tampil dengan kempen yang lebih memfokuskan […]

| Live TV