Featured By: Aqilah Paharuzi March 29, 2022 @ 12:30pm

“Kenapa Pegang Anjing Tak Pakai Gloves?” – Penat Sering Didakwa Buat Kerja Haram, Doktor Veterinar Ini Jelaskan Perkara Sebenar

Baru-baru ini kecoh di ruangan media sosial Twitter mengenai seorang doktor veterinar yang dikecam segelintir netizen kerana merawat seekor anjing tanpa menggunakan sarung tangan.

Malah, ada juga yang berkata tindakan doktor tersebut dianggap menjadi punca pendapatan yang haram kerana menyentuh anjing.

Difahamkan, perkara tersebut telah menimbulkan amarah netizen yang seakan tidak berpuas hati apabila seorang individu beragama Islam memegang seekor anjing tanpa sebarang lapik.

Berang dengan persepti negatif berkenaan, doktor veterinar ini menjelaskan alasan dia tidak menggunakan gloves semasa merawat anjing tersebut.

“Kenapa doktor haiwan rawat anjing tak pakai gloves? I hope this will make you understand.

“Sebab pertama tidak pakai sarung tangan adalah untuk mendapat kepercayaan anjing. Biar anjing hidu bau tangan untuk kenal, anjing akan rasa selamat dan tidak terancam.

“Kedua adalah pemeriksaan fizikal. Guna deria sentuh untuk merasa seluruh badan anjing, kenal pasti kalau ada luka, benjolan, ketumbuhan pada kulit yang tidak nampak.

“Kemudian kita sertu untuk menyucikan diri daripada najis mughallazah,” katanya menerusi video yang berdurasi satu minit itu.

Doktor berkenaan turut mengakui terlalu penat untuk menjelaskan kepada orang ramai mengenai isu tersebut sehingga disuruh untuk mencari pekerjaan lain.

“Masih ada yang menjatuh hukum, kata pekerjaan doktor veterinar ni haram, sebab sentuh anjing.

“Disuruh cari kerja lain. Selagi hayat dikandung badan, selagi mampu, selagi larat, selagi tu lah, ulang-ulang jawab soalan yang berulang-ulang.

“Percaya tak? Masih ada yang ingat kami ni akan bermandi lumpur dan selut selepas bergelumang dengan anjing selepas rawatan. Tidak! Sebab tu selama ni orang anggap nak sertu tu susah. Leceh.

“Kalau faham dan ambil tahu, tak susah sertu ni. Method sama seperti kita guna air sabun. Tapi tukar dengan air bancuhan tanah atau produk yang mengandungi tanah. Bilas dengan air 6 kali,” ujarnya menerusi ciapan di bawah video tersebut.

Doktor veterinar tersebut turut menyeru kepada orang ramai supaya belajar untuk tidak terus menghukum orang lain tanpa usul periksa.

“Janganlah senang sangat menjatuhkan hukum pada kami, sampai ada yang dah tahu kedudukan kami di neraka sebab buat kerja ni. Allahu,” luahnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 8 Aug 2018

Wow…Fasha Sandha Kongsi Rahsia Cara Dapat Gigi Menawan

Jujurnya, saya sendiri sudah menggunakan ubat gigi Aura White. Saya tidak mahu mewakili sesebuah produk tanpa mencuba dulu. Prinsip saya, tak elok berbohong dengan pengguna. Korang kena cuba okay, memang best!

Featured Fri, 15 Apr 2022

Tampil Berani Lancar Single Raya, The Gadys Lepas Geram 2 Tahun Tak Balik Kampung

Wah, tahniah The Gadys! New girl group in town 🤩

Hiburan Fri, 18 Oct 2019

Siti Sarah Terkilan Sebab…?

Peringatan buat kita semua…

Trending Thu, 19 Apr 2018

人类的大脑其实很可怕「不会疼痛还会自相残杀」

大家有没有看过《Lucy》这部电影,女主角斯嘉丽·约翰逊因为意外,大脑开发到了100%,成为了一个超级英雄。当大脑开发到了100%,到底会有多可怕呢?

Trending Wed, 22 Apr 2020

Air Asia Umum Penerbangan Beroperasi Semula 29 April Ini

Wah, Air Asia bakal menerbangkan sayapnya tak lama lagi..

Hiburan Wed, 15 Aug 2018

Betul Ke Peserta I Can See Your Voice Ini Mirip Suara Bruno Mars?

Video ini mengejutkan semua penonton apabila dalam tempoh 5 hari dimuat naik melalui laman rasmi Youtube ntv7, video ini telahpun mendapat jumlah tontonan sebanyak 655, 719 dan nombor satu trending di Malaysia. Wow!

Featured Mon, 13 Aug 2018
Hiburan Sun, 19 Sep 2021

“Ingatkan Keluar Lagu Baru, Rupanya…” – Didakwa Scam Peminat, Ini Penjelasan Aina Abdul

Penyanyi Aina Abdul tampil dengan single terbaharu yang diberi judul Aina Abdul. Menariknya, Aina Abdul merupakan gabungan tiga lagu balada popular Aina iaitu Sumpah, Semalam dan Sepi. “Tiga lagu ini digabungkan kerana emosinya yang saling […]

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

‘Jodoh Saya On The Way Kot’- Wan Sharmila Tak Memilih Calon Suami

10 tahun bersendiri, Wan Sharmila atau lebih mesra dengan panggilan Lala kini serius mencari pasangan hidup.

| Live TV