Featured By: Aqilah Paharuzi April 18, 2022 @ 7:01pm

Kes Basikal Lajak: Sam Ke Ting Mohon Orang Ramai Henti Timbulkan Isu Perkauman & Tidak Pertikaikan Sistem Perundangan Negara

Wanita yang disabitkan kesalahan memandu secara melulu sehingga mengorbankan nyawa lapan remaja menaiki basikal lajak, Sam Ke Ting menyeru kepada orang ramai untuk tidak menimbulkan isu perkauman dalam kes berkenaan.

Sebaliknya, Ke Ting memohon agar kes tersebut dilihat sebagai isu sejagat.

Memetik laporan Berita Harian, peguam yang mewakili Ke Ting, Muhammad Faizal Mokhtar memaklumkan anak guamnya acap kali meluahkan rasa simpati yang menimpa keluarga mangsa atas kehilangan ahli keluarga mereka ketika memberi keterangan tidak bersumpah di Mahkamah Tinggi.

“Bagi tertuduh, beliau adalah rakyat yang patuh kepada undang-undang dan percaya dengan kedaulatan undang-undang serta akur dengan sebarang keputusan mahkamah.

“Tertuduh memahami ia membabitkan nilai nyawa manusia dan kes ini bertembung dengan isu kebebasan seseorang tertuduh selagi dia tidak dibuktikan bersalah.

“Jadi, dua isu ini yang diperjuangkan oleh saya iaitu selagi tidak dibuktikan bersalah, maka dia tidak boleh dipenjarakan, dan pada masa sama timbalan pendakwa raya memperjuangkan mengenai nilai manusia,” katanya ketika ditemui selepas prosiding, hari ini.

Tambah peguam Muhammad Faizal memberitahu anak guamnnya itu turut kecewa apabila ada segelintir pihak yang bertindak untuk menyalahkan sistem kehakiman berkaitan keputusan Mahkamah Majistret Johor sebelum ini yang melepaskan dan membebaskannya daripada tuduhan.

Menurutnya, perkara tersebut terjadi apabila pihak berkenaan mendakwa sistem kehakiman sudah rosak kerana anak guamnnya menang ketika di peringkat Mahkamah Majistret.

Pada 28 Oktober 2019 lalu, Mahkamah Majistret Johor Bahru menetapkan untuk melepas dan membebaskan Ke Ting tanpa perlu membela diri, selepas memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie di akhir kes pendakwaan.

Susulan keputusan itu, pihak pendakwaan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi dan pada 18 Februari tahun lalu, Pesuruhjaya Kehakiman, Dr Shahanaz Sulaiman, memerintahkan Ke Ting untuk membela diri.

Di akhir kes pembelaan, Mahkamah Majistret pada 10 Oktober tahun lalu membuat keputusan melepas dan membebaskan Ke Ting daripada tuduhan berkenaan selepas mendapati pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah.

Terdahulu, Ke Ting memperoleh kebenaran untuk merayu menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara enam tahun dan denda berjumlah RM6,000.

Keputusan tersebut dipersetujui oleh panel tiga hakim iaitu Hakim Datuk P Ravinthran, Datuk Lee Heng Cheong dan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebulat suara membenarkan permohonan tertuduh di Mahkamah Rayuan Kuala Lumpur.

Sementara itu, permohonan rayuan Ke Ting yang diwakili oleh peguamnya Muhammad Faizal Mokhtar berlangsung pada jam 9 pagi tadi turut membebaskan tertuduh dengan wang jaminan sebanyak RM10,000 bersama seorang penjamin.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 May 2020
Trending Mon, 19 Apr 2021

Pelbagai Koleksi Ekslusif… Jualan Beg, Kasut Raya Bata Curi Tumpuan!

Seperti biasa, setiap kali kita menjengah bulan Ramadan, orang ramai pasti tidak sabar menanti tawaran hebat jualan hari raya. Selain boleh berjimat, berbelanja di musim perayaan juga adalah waktu terbaik untuk menambah koleksi peribadi. Sinonim […]

Hiburan Thu, 6 Dec 2018

Saksi Akui Ditampar, Ditendang Perut Dan Kemaluan Oleh Pelakon Popular Ini

Semoga prosiding ini berjalan dengan baik dan lancar

Contest Tue, 29 Oct 2019

#JommenangXtra : Dapatkan 12 Tiket Percuma Train To Busan Dan Rasai Pengalaman Menyeramkan Di sana!

Jom sertai #JommenangXtra sekarang! Dan menangi tiket Train To Busan!

Hiburan Thu, 7 Jun 2018

12 Jam Untuk Anak-Anak, Ziana Zain Seronok!

Bayangkan kami keluar rumah dari jam 10 pagi dan hanya berhenti seketika untuk berbuka puasa.

Hiburan Fri, 3 Jan 2020

Jakarta Banjir, Ruben Onsu Tutup 30 Cawangan Restoran

Selebriti terkenal ini memiliki banyak cawangan restoran Geprek Bensu bukan sahaja di Indonesia malah di Hong Kong, Taiwan dan Amsterdam.

Hiburan Thu, 14 Mar 2019

Tiga Hari Menuju Perkahwinan, Awi Rafael & Atikah Suhaime Umum Kejutan!

Andai kata betul , semoga hubungan antara Awi Rafael dan Atikah Suhaime masih lagi baik

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

‘Siapa Cepat Dia Dapat’- Ifa Raziah Nafi ‘Sailang’ Penganjur Lain

Saya faham dengan keadaan para peniaga yang perlu mengambil-kira soal kos dan untung. Jadi saya tidak akan terlalu ‘menekan’ mereka.

Hiburan Tue, 12 Jun 2018

Sufian Suhaimi Mengimbau Memori Manis

Tahun ini, saya tak lupa menyediakan persalinan untuk keluarga namun persiapan semuanya serba sederhana.

| Live TV