Featured By: Aqilah Paharuzi April 18, 2022 @ 7:01pm

Kes Basikal Lajak: Sam Ke Ting Mohon Orang Ramai Henti Timbulkan Isu Perkauman & Tidak Pertikaikan Sistem Perundangan Negara

Wanita yang disabitkan kesalahan memandu secara melulu sehingga mengorbankan nyawa lapan remaja menaiki basikal lajak, Sam Ke Ting menyeru kepada orang ramai untuk tidak menimbulkan isu perkauman dalam kes berkenaan.

Sebaliknya, Ke Ting memohon agar kes tersebut dilihat sebagai isu sejagat.

Memetik laporan Berita Harian, peguam yang mewakili Ke Ting, Muhammad Faizal Mokhtar memaklumkan anak guamnya acap kali meluahkan rasa simpati yang menimpa keluarga mangsa atas kehilangan ahli keluarga mereka ketika memberi keterangan tidak bersumpah di Mahkamah Tinggi.

“Bagi tertuduh, beliau adalah rakyat yang patuh kepada undang-undang dan percaya dengan kedaulatan undang-undang serta akur dengan sebarang keputusan mahkamah.

“Tertuduh memahami ia membabitkan nilai nyawa manusia dan kes ini bertembung dengan isu kebebasan seseorang tertuduh selagi dia tidak dibuktikan bersalah.

“Jadi, dua isu ini yang diperjuangkan oleh saya iaitu selagi tidak dibuktikan bersalah, maka dia tidak boleh dipenjarakan, dan pada masa sama timbalan pendakwa raya memperjuangkan mengenai nilai manusia,” katanya ketika ditemui selepas prosiding, hari ini.

Tambah peguam Muhammad Faizal memberitahu anak guamnnya itu turut kecewa apabila ada segelintir pihak yang bertindak untuk menyalahkan sistem kehakiman berkaitan keputusan Mahkamah Majistret Johor sebelum ini yang melepaskan dan membebaskannya daripada tuduhan.

Menurutnya, perkara tersebut terjadi apabila pihak berkenaan mendakwa sistem kehakiman sudah rosak kerana anak guamnnya menang ketika di peringkat Mahkamah Majistret.

Pada 28 Oktober 2019 lalu, Mahkamah Majistret Johor Bahru menetapkan untuk melepas dan membebaskan Ke Ting tanpa perlu membela diri, selepas memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie di akhir kes pendakwaan.

Susulan keputusan itu, pihak pendakwaan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi dan pada 18 Februari tahun lalu, Pesuruhjaya Kehakiman, Dr Shahanaz Sulaiman, memerintahkan Ke Ting untuk membela diri.

Di akhir kes pembelaan, Mahkamah Majistret pada 10 Oktober tahun lalu membuat keputusan melepas dan membebaskan Ke Ting daripada tuduhan berkenaan selepas mendapati pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah.

Terdahulu, Ke Ting memperoleh kebenaran untuk merayu menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara enam tahun dan denda berjumlah RM6,000.

Keputusan tersebut dipersetujui oleh panel tiga hakim iaitu Hakim Datuk P Ravinthran, Datuk Lee Heng Cheong dan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebulat suara membenarkan permohonan tertuduh di Mahkamah Rayuan Kuala Lumpur.

Sementara itu, permohonan rayuan Ke Ting yang diwakili oleh peguamnya Muhammad Faizal Mokhtar berlangsung pada jam 9 pagi tadi turut membebaskan tertuduh dengan wang jaminan sebanyak RM10,000 bersama seorang penjamin.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 20 Apr 2018

Luar Biasa! Ini Cara Aizat Penuhi Impian Ayah

Jelas Aizat, kawan baiknya Jassi yang berbangsa India banyak membantu dalam menterjemahkan single ini ke bahasa Hindi.

Hiburan Thu, 7 Nov 2019
Featured Thu, 26 Jan 2023

Sebak Kenang Nasib Ibu Saudara, Ahli Keluarga Isteri Pertama Zainal Abidin Hassan Buka Mulut

Penyondol tak patut hidup bahagia kat dunia ni – ahli keluarga

Featured Tue, 21 Apr 2020
Hiburan Mon, 7 Aug 2023
Trending Thu, 12 Sep 2019

Twitter Permaisuri Agong Di Tutup?

Harapan netizen agar baginda mengaktifkan kembali akaun Twitter. Mungkin ada masalah teknikal sahaja.

Hiburan Fri, 2 Aug 2019
Trending Sun, 16 Aug 2020
Trending Thu, 28 Feb 2019

Dari tukang cuci ke pelakon wanita terbaik Oscar, Olivia Colman cipta sejarah

Ini pencalonan dan kemenangan pertamanya di anugerah ini.

error: Content is protected !!