Featured By: Halimey Zamal November 25, 2022 @ 11:48am

Ketua Negara Pertama Ucap Tahniah… Anwar Ibrahim Diberi Penghormatan Presiden Indonesia, Joko Widodo

Teka-teki siapa Perdana Menteri Malaysia yang ke-10 telah terjawab apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim diberikan mandat untuk menyandang jawatan itu.

Sehubungan itu, Presiden Indonesia, Joko Widodo merupakan ketua negara pertama yang menghubungi Anwar bagi menzahirkan ucapan tahniah dan rasa gembira atas pelantikan tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anwar Ibrahim (@anwaribrahim_my)

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Anwar di laman Instagram, beliau menjawab panggilan Joko Widodo setelah dirinya disahkan menyandang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia.

“Terima kasih, saya anggap ini satu penghormatan di antara yang paling awal menelefon, ini menunjukkan saya kekal sahabat sejati Indonesia,” ucap Anwar.

Sementara itu, di ruangan kapsyen Anwar berharap hubungan antara negara Malaysia dan Indonesia terus terjalin kukuh demi kemakmuran bersama.

“Saya tegaskan Indonesia merupakan sahabat sejati Malaysia.

“Saya mengharapkan hubungan dagang dan bisnes, investasi, budaya dan isu pekerja dapat dipertingkatkan. Persahabatan kedua-dua mesti diperkukuh,” tulisnya.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet mengucapkan tahniah di atas pelantikan sebagai PM ke-10 dan ada juga yang berseloroh aksinya itu umpama seorang bapa yang selalu menukar panggilan ke ‘mood’ pembesar suara supaya lebih jelas didengari.

“Macam ayah-ayah, lepastu on loudspeaker,” tulis warganet.

Terdahulu, Anwar telah menghadiri Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat serta Menandatangani Sumpah Jawatan sebagai Perdana Menteri di Istana Negara pada jam 5 petang semalam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 13 Mar 2018

Volkswagen Bus Is Back With A Revamp New Look And Features!

Volkswagen iconic Hippie bus gets a new look and the company will be releasing a newer version of the hippie bus, with I.D. Buzz and other new features!

Featured Wed, 2 Nov 2022
Featured Thu, 1 Sep 2022
Featured Tue, 23 Aug 2022

“Allah Tak Izinkan Dia Discharge Hari Ini…” – Oksigen Rendah, Ainul Mardhiah Kembali Diserang Sawan Berterusan Selama 10 Saat

Sayunya min baca luahan hati ayah Ainul Mardhiah 🥲🥲 Semoga Allah permudah segala urusan 🥲

Events Thu, 24 May 2018

Ini Baru Betul-Betul ‘From Rural To Global’, Mak Cun’s Adventure Perkenal Permainan Digital!

Daripada latar kampung yang membangkitkan ‘mood’ drama Mak Cun itu sendiri sehinggalah kepada menu kegemaran rakyat. Pendek kata, permainan mudah alih ini mengangkat budaya Malaysia ke peringkat global bersesuaian dengan tagline drama Mak Cun, “ From Rural To Global”.

Hiburan Wed, 5 Feb 2020

| Live TV