Featured By: Aqilah Paharuzi March 31, 2022 @ 3:44pm

“Laptop Ada, Ibu Pula Masih..” – Tular ‘Laporan Kronologi’ Kisah Viral Isu Pensyarah Didakwa Plot Twist?

Tular di ruangan media sosial mengenai satu ‘Laporan Kronologi’ berkaitan isu video membabitkan pensyarah Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang didakwa menghina pelajar kurang berkemampuan atau golongan B40 sehingga tercetus kekecohan di laman sosial.

Difahamkan keputusan pihak universiti berkenaan isu terbabit telah dimeterai pada 30 Mac 2022, jam 10.30 pagi di Bilik Mesyuarat Utama, Bahagian Pentadbiran, UiTM Cawangan Perak yang melibatkan perbincangan antara Prof Ts Dr Roshana Takim dan seorang penuntutnya.

Tambahan pula, terdapat lagi lima pelajar yang turut tampil memberi keterangan berhubung isu berkenaan.

“Kumpulan pelajar ini mengesahkan bahawa video ini berlaku semasa kuliah minggu ke-8 pada Semester Oktober 2021-Februari 2022 bagi subjeck BCT633 (Construction Economic and Islamic Finance) yang diajar oleh Prof. Ts. Dr Roshana Takim.

“Latar belakang keluarga pelajar berkenaan dikongsikan iaitu bapa tidak bekerja atas sebab yang tidak dapat dipastikan.

“Ibunya masih ada dan bekerja sebagai Operator Pengeluaran Kilang.

“Pelajar tersebut menggunakan telefon bimbit bagi mengikuti kuliah secara atas talian kerana komputer peribadinya tidak dibawa bersama ke kampus.

“Video ini bukan direkod dan ditularkan oleh pelajar ini sebaliknya telah dirakam dan dikongsikan oleh pihak lain sehingga menjadi tular di media sosial. Pelajar tidak bersetuju sama sekali atas tujuan video ini ditularkan.

“Mengikut rekod, pelajar ini tidak pernah memohon bantuan wang zakat, namun begitu beliau memperolehi pinjaman PTPTN,” tulis kenyataan laporan tersebut.

Berdasarkan laporan tersebut, dua perkara sudah dipersetujui oleh Pengurusan Eksekutif berkaitan isu ‘komputer’ dan ‘B40’ membabitkan pensyarah UiTM cawangan Perak serta penuntut iaitu tiada tindakan diambil terhadap pensyarah berkenaan atau kontraknya dibatalkan.

Bagaimanapun, difahamkan keputusan tindakan pengurusan universiti mengenai isu terbabit akan bergantung kepada nasihat dari Kementerian Pengajian Tinggi.

Meninjau di ruangan media sosial Twitter, sehingga kini isu pensyarah tersebut masih menjadi perbualan hangat yang seakan tiada noktahnya.

Ada dalam kalangan mereka yang berang kerana maklumat peribadi berkaitan pensyarah berkenaan dan individu terlibat didedahkan seolah-olah tiada sebarang empati dan tidak beretika.

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 30 Mar 2020

[VIDEO] “Tak Pasal-Pasal Aku Digelar Diva Nanti” Nabila Huda Akui Takut Jalani Penggambaran?

Opss! Tapi apa yang Abil cakap tu betul. Tolong gais, stay safe!

Hiburan Sun, 8 Sep 2019

Peserta Uji Bakat Mentor Milenia…Baca Pesanan Ini Sebelum Hadir Ke Lokasi!

Uji bakat ini adalah untuk golongan muda. Jangan datang dengan imej selekeh ok?

Hiburan Thu, 25 Oct 2018

Media Prima Berhad Jalinkan Kerjasama Bersama Dailymotion

Pendapatan Media Prima meningkat kepada RM4.8 juta bagi 6 bulan pertama yang berakhir pada 30 Jun 2018, berbanding RM14.9 juta dalam tempoh perbandingan hasil daripada pengiklanan digital

Trending Tue, 9 Feb 2021

‘Shooting’ Kini Dibenarkan Kecuali… – MKN

Alhamdulillah, Tapi SOP jangan dilupakan!

Trending Hari Ini Thu, 30 Jul 2020

Khairy Bincang Tentang Vaksin COVID-19 Dengan Menteri China

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatnya dari China Wang Zhigang hari ini mengadakan sidang video yang antara lain membincangkan mengenai vaksin COVID-19. MOSTI dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan fokus […]

Hiburan Mon, 26 Nov 2018
Trending Fri, 5 Jul 2019

罕见「长四只耳朵」的猫咪

就算你不是嗜猫如命的猫奴族,在现在各大社群平台上充斥的各种可爱猫咪的照片、影片的情况下,你很难避免被这些猫咪给萌的不要不要的。

Hiburan Sun, 21 Oct 2018

Ruhainies Bakal Kahwin Dalam Masa Terdekat?

Kalau betul, kami ucapkan Tahniah! Mesti cantik Ruhainies dalam persalinan perkahwinan, letop gitu…

Trending Fri, 23 Mar 2018

Gajet ‘Jemput’ Masalah Mental Pada Anak Kecil, Hati-Hati!

Konflik lain yang boleh berlaku ialah kegagalan kanak-kanak berfikir dengan waras, tiada daya pemikiran kreatif, tidak mampu berinteraksi dan bertutur dengan baik selain  perkembangan emosi serta intelek terbantut.

| Live TV