Featured By: Halimey Zamal December 23, 2022 @ 4:15pm

Manisan ‘Sweet Table’ Kena Kecam, Ini Penjelasan Fazley Yaakob

Cef selebriti, Datuk Fazley Yaakob sering dikecam segelintir wargamaya akibat manisan ‘Sweet Table’ yang mengundang kontroversi.

@fazleyyaakob BALIK-BALIK SWEETTABLE KENA KECAM! Semalam, saya menjamu beberapa rakan-rakan media di @sukasucrebistro sempena tradisi hujung tahun dulu-dulu. Dan sebagai penutup tirai, saya mempersembahkan Sweet Table — sajian ‘live’ manisan-manisan disusun dan dilukis atas meja, beralaskan kertas ‘baking paper’. Seperti biasa, lepas diupload ke Instagram serta Facebook, ramailah mula berkata-kata macam-macam kata-kata yang kurang sedap dibaca… TETAPI IA SEDAP DI MAKAN TAU! Haha 😂 Biasalah ada yang kecam, ada juga yang kagum. Ada pula yang cakap “ini ART!”. Ini bukanlah ‘art’, ini adalah cara saya persembahkan dessert. Ini dah memang style saya hampir 8 tahun. Kepada mereka yang tak pernah tahu, tengoklah video ini. Pada mereka yang tahu, terima kasih sebab sokong. Dan kepada mereka yang pernah menjadi antara ratusan ‘penonton’ Sweet Table dan kerap menjadi untuk repeat customer — TERIMA KASIH! Apa pun, netizen tetap win, tanpa netizen, siapalah saya? 💕 @Suka Sucre Bistro #sweettablebydfy ♬ I Love Paris Alternate Swing version – de Boisfleury, Arnaud

Menerusi perkongsian Fazley di laman TikTok, dia menjelaskan konsep ‘sweet table’ adalah pencuci mulut yang sudah lama dilakukan olehnya di Malaysia dan negara-negara lain.

“Sweet table kena kecam? Sweet table ni saya buat hampir 8 tahun.

“Saya dah bawa sweet table saya ke Singapura, Brunei, London, Paris dan sekolah masak di Le Cordon Bleu. Ia adalah presentasi makanan, nampak macam campak-campak tapi bukan bagi ayam makan. Itu adalah satu cara untuk buat persembahan manisan di atas meja.

“Itu adalah signature sweet table, tapi kepada orang yang first time nampak, tengok video yang saya buat ni dah hampir lapan tahun. Kena kecam? Itu biasa, tapi bukan saya baling rezeki, itu perkongsian cara untuk saya hasilkan manisan di atas meja. Ada yang ramai kecam, ada juga yang ramai order apapun terima kasih netizen,” jelas Fazley.

Hasil tinjauan di ruangan komen, wargamaya mempertahankan hidangan makanan Fazley tersebut dan memuji ia nampak sangat menyelerakan dan begitu kreatif.

“Your sweet table is impressive Chef! I suka lah.

“Laaa.. konsep yang sama la dengan shellout hadoi.

“Bagi aku tak kisah macam mana cara dia hidangkan, yang penting bersih dan sedap,” komen netizen.

Ketika artikel ini ditulis, video tersebut telah menerima lebih 306,000 tontonan dan lebih 31,000 tanda suka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 13 Mar 2018

Selamatkan Budak Perempuan Tersepit, Air Mata Fazura Buat Netizen Cair

Nampaknya masih ramai yang belum boleh move on dengan majlis resepsi pasangan Fattah Amin dan Fazura yang berlangsung pada Ahad lalu.

Fab Foodies! Sat, 9 Jun 2018

Penangan Drama Nur, Sup Bunjut Mula Popular

Lepasni jangan pula korang keliru pula bila nampak sup bunjut dalam masakan, jangan ingat ‘barang’ untuk menyihir pula ya…

Trending Mon, 22 Oct 2018

Tempoh Reman Suspek Langgar Lari Disambung

Yang dibebaskan semalam dengan jaminan polis ialah seorang lagi lelaki warga Libya dan seorang wanita tempatan.

Featured Sat, 16 Oct 2021

“Kita Akan Masuk Ke Rumah & Suntik Ketika Mereka Tidur”- Presiden Filipina Mahu Ketuai Misi Cucuk Vaksin Kepada Golongan Anti-Vaksin

Baru-baru ini, presiden Filipina, Rodrigo Duterte telah mencadangkan satu solusi untuk menghapuskan golongan antivaksin dengan menyuntik vaksin Covid-19 ketika mereka tidur di rumah. Duterte berkata, kadar vaksinasi harus segera meningkat supaya kerajaan dapat mencapai 50

Trending Tue, 23 Jan 2018

9 Jam Diperlukan Untuk Siapkan Landasan Kereta Api 5 Lorong

9 Jam Diperlukan Untuk Siapkan Landasan Kereta Api 5 Lorong Di China, Libatkan 1500 Orang Pekerja

Hiburan Thu, 28 Nov 2019
Featured Fri, 5 Jul 2019

Benarkah kulit wajah perlukan antibiotik? Ini jawapannya!

Jangan ambil antibiotik tanpa preskripsi doktor!

Trending Tue, 16 Jun 2020
TECH Mon, 3 Dec 2018

Cara Mengatasi Google Play Store Error

kalau anda ada masalah google play store error boleh mencuba tips ini

| Live TV