Events By: Salma Syahbuddin November 22, 2022 @ 4:41pm

PRU15: “Beliau Tiada Keabsahan Moral Dan Mesti Undur Segera!”- Khairy Jamaluddin Seru Zahid Hamidi Tak Terlibat Dalam Pembentukan Kerajaan Baharu

Pengumuman mengenai siapakah yang bakal menjadi Perdana Menteri Ke-10 diuar-uar kan hari ini sesuai perkenan Yang Dipertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin  Al-Mustafa Billah Shah yang  berkenan melanjutkan tempoh pencalonan tersebut pada Isnin.

Bagaimanapun menerusi ciapan di Twitter milik bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, dia dilihat mendesak agar perundingan pembentukan kerajaan baharu tidak boleh melibatkan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ini kerana, Khiry berpendaoat bahwa Zahid sudah tidak mempyunyai keabsahan mpral selaku Presiden UMNO dan mesti berundur segera.

“Perundingan pembentukan kerajaan baharu tidak boleh melibatkan Datuk Zahid Hamidi.

“Beliau tiada lagi keabsahan moral selaku Presiden UMNO  dan mesti berundur segera. He may be President in name tetapi, dia tidak lagi mempunyai kuasa moral untuk membuat keputusan bagi pihak UMNO,”tulisnya.

Terdahulu, Khairy  juga telah mendesak Zahid untuk meletakkan jawatannya agar reformasi parti itu tidak ditangguhkan lagi.

“Apabila kalah dalam peperangan, Panglima besar mesti ada maruah untuk mengambil tanggungjawab. Lebih2 lagi bila strategi perang diatur oleh Panglima besar telah sebabkan ramai soldadu di medan tersungkur.

“Presiden mesti undur. Sekarang. Reformasi UMNO tidak boleh ditangguh lagi,” katanya.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Apr 2020

Duchess Kate Middleton terima hadiah tas tangan kulit epal

Khusus untuk si pencinta alam sekitar

Trending Sun, 3 Nov 2019

Dulu Digelar Pengutip Sampah Kini Usahawan Berjaya

Jangan dihina sekali pekerjaan seseorang itu

Hiburan Thu, 21 Jun 2018

Kempen Dah Lama Habis, Sila Bayar Duit Mawar

Setiap kali ditanya, dia akan memberikan pelbagai alasan, termasuk mendakwa masih belum menerima bayaran daripada klien. Kasihanilah saya yang bertungkus-lumus bekerja.

Kisah Viral Wed, 20 May 2020
Trending Thu, 10 Dec 2020
Hiburan Wed, 17 Apr 2019

‘DETAIL’ Buah Tangan Terbaharu Alif & SonaOne

Anda sudahpun mendengar lagu pertama mereka berjudul “Obvious” dan ini diikuti dengan persembahan sepenuhnya dalam Bahasa Melayu lewat “Pun Boleh” yang penuh bertenaga.

Hiburan Wed, 24 Jul 2019
familuv Fri, 12 Aug 2022

Idam Nama Nabi, Isa Buat Akim Bangga Jadi Bapa

Hasrat Akim ingin memiliki seorang anak lelaki termakbul. Alhamdulilah. Tahniah Akim dan Stacy!

| Live TV