Featured By: Salma Syahbuddin October 8, 2021 @ 3:54pm

“Tak Ada Siapa Berani Buat Kerja Tuhan, Tapi Ramai Yang Berani Lawan Tuhan!” – Ustazah Asma’ Respon Isu Marketing L*cah Kak KM

Selepas ditegur oleh pendakwah bebas, PU Syed mengenai cara perniagaannya yang dianggap lucah dan mengaibkan diri sendiri, Kak KM pula tampil memberi amaran kepada beliau agar tidak mengambil alih kerja Tuhan sehingga memalukan dirinya.

Namun, isu ini tidak terhenti begitu sahaja apabila pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun terpanggil untuk memberi pendapat beliau berhubung isu ini.

Menerusi hantaran di laman Facebook nya, Ustazah Asma’ menegaskan bahawa teguran yang dibuat oleh PU Syed atau orang awam bukanlah kerana mahu menumpang populariti semata-mata tetapi ia atas dasar tanggungjawab dan amanah.

“Harus faham, kami ni bukan buat kerja Tuhan, tapi sedaya upaya melaksanakan kerja yang Tuhan perintahkan sebagai seorang saudara se-Islam.

“Saya juga sayang dan hormat kamu, tapi lebih sayang kepada masyarakat dan generasi anak-anak kita yang telah dirosakkan minda dan akhlak oleh sebahagian selebriti, influencer, founder produk dan sesiapa sahaja yang tidak bermoral di media sosial.

“P.U Syed, para pendakwah, orang awam termasuk saya yang menegur bukan nak tumpang populariti sesiapa atau nak kejar rating. Popular dan pengaruh bukanlah satu kebanggaan atau anugerah, ia hanyalah alat dan amanah untuk digunakan kepada jalan mengajak kebaikan atau mencegah kemungkaran. Kami akan dipertanggungjawabkan, “ tulisnya.

 

Sementara itu, Ustazah Asma’ juga bimbang terhadap normalisasi aksi dan percakapan lucah serta mengghairahkan secara terbuka yang dibuat oleh mana-mana pihak semata-mata bertujuan untuk mempromosikan produk dan meraih keuntungan.

“Sungguh, saya terkesima melihat beberapa video beliau dan lagi terkilan bila turut melibatkan si anak, maaf saya tak sanggup tengok lebih banyak. Ia ditonton oleh ribuan tanpa sekatan dan tapisan, pelbagai peringkat umur dan jantina, apa yang mereka fikir dan rasa saat melihat tak boleh dibayangkan kesan buruknya.

“Ini sebuah barah yang makin kronik dalam masyarakat, terutama di kalangan “founder” produk seumpamanya.

“Kalian teruja apabila tontonan di media sosial meningkat, begitu juga dengan jualan, walaupun dengan jalan maksiat yang dilakukan secara terbuka atas tujuan “marketing”, kerana ingin mengaut keuntungan dunia yang sementara, harga dan maruah diri wanita muslim sanggup digadaikan begitu saja, jika iman tidak boleh menghalang, dimana perginya rasa malu dalam diri?” jelasnya.

Tambahnya lagi, teguran ini dibuat bukan lah kerana merasakan diri dijamin syurga, namun atas dasar tanggungjawab dan usaha dakwah yang dilakukan.

“Saya pasti ada yang akan mengatakan kami ini seolah nak me”NERAKAKAN” orang, diri sendiri telah dijamin SYURGA ke, atau seperti tidak pernah berbuat dosa dan mungkin berlagak suci, juga yang berhujjah dengan ayat “kita tidak tahu bagaimana pengakhiran hidup masing-masing, jangan disebut aib orang secara terbuka dan lain lain,” ujarnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 26 Sep 2018

Thinking of a Road Trip but Not Sure Where to Go? Check These Routes Out

They’re curated specifically based on people’s interests.

Trending Fri, 30 Mar 2018

OMG! Limpahan Najis Punca Pulau Boracay Ditutup?

Kepulauan yang terletak 190km ke selatan Manila itu menerima kira-kira 2 juta pelancong setiap tahun, menjana 56 bilion peso (RM4.3 bilion) keuntungan setahun.

Trending Wed, 10 Oct 2018

OMG! Bungkusan Mayat Kena Tinggal Atas Highway

Mayat siapa pula ada tengah jalan ni? Lebih pelik, mayat itu diikat pada katil dan ditinggalkan di atas lebuh raya.

Hiburan Mon, 30 Apr 2018

Cukuplah 7 Tahun, Ego PADI Kini Berakhir…

Akui mereka lagi, kemunculan semula Padi Reborn kini lebih matang dan mereka lebih mengenali antara satu sama lain…Terbaiklah Padi Reborn!

Trending Wed, 24 Jun 2020
Hiburan Thu, 4 Jan 2018

ZARINA ZAINUDDIN DIHALAU DAN DITENGKING. TIPIKAL MELAYU, MEMANG SELALU DENGKI!

Walaupun perniagaannya ini tidak menjana keuntungan malah telah mengalami kerugian pada hari tersebut, Zarina turut menyatakan bahawa pahala untuknya kerana telah menyedekahkan makanan yang sepatutnya dijual pada hari tersebut kepada orang ramai

Hiburan Thu, 15 Nov 2018
Featured Fri, 9 Mar 2018

Anak-Anak Pasti Teruja Kalau Dapat Tengok Dinosaur Cuti Sekolah Ini

Setiap kali ada cuti sekolah, pastinya ibu bapa antara individu yang paling sibuk mencari lokasi percutian untuk membawa anak-anak. Kononnya untuk ‘reward’ anak-anak yang dah penat lelah pergi sekolah! Waktu cuti sekolah jugalah masa yang sesuai untuk ibu bapa mengambil cuti setelah penat bekerja. Kadang-kadang, si anak ini memilih sendiri lokasi yang mereka mahukan, tetapi permintaan tersebut mestilah dapat kelulusan mak ayah kan? 

| Live TV