Featured By: Salma Syahbuddin October 8, 2021 @ 3:54pm

“Tak Ada Siapa Berani Buat Kerja Tuhan, Tapi Ramai Yang Berani Lawan Tuhan!” – Ustazah Asma’ Respon Isu Marketing L*cah Kak KM

Selepas ditegur oleh pendakwah bebas, PU Syed mengenai cara perniagaannya yang dianggap lucah dan mengaibkan diri sendiri, Kak KM pula tampil memberi amaran kepada beliau agar tidak mengambil alih kerja Tuhan sehingga memalukan dirinya.

Namun, isu ini tidak terhenti begitu sahaja apabila pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun terpanggil untuk memberi pendapat beliau berhubung isu ini.

Menerusi hantaran di laman Facebook nya, Ustazah Asma’ menegaskan bahawa teguran yang dibuat oleh PU Syed atau orang awam bukanlah kerana mahu menumpang populariti semata-mata tetapi ia atas dasar tanggungjawab dan amanah.

“Harus faham, kami ni bukan buat kerja Tuhan, tapi sedaya upaya melaksanakan kerja yang Tuhan perintahkan sebagai seorang saudara se-Islam.

“Saya juga sayang dan hormat kamu, tapi lebih sayang kepada masyarakat dan generasi anak-anak kita yang telah dirosakkan minda dan akhlak oleh sebahagian selebriti, influencer, founder produk dan sesiapa sahaja yang tidak bermoral di media sosial.

“P.U Syed, para pendakwah, orang awam termasuk saya yang menegur bukan nak tumpang populariti sesiapa atau nak kejar rating. Popular dan pengaruh bukanlah satu kebanggaan atau anugerah, ia hanyalah alat dan amanah untuk digunakan kepada jalan mengajak kebaikan atau mencegah kemungkaran. Kami akan dipertanggungjawabkan, “ tulisnya.

 

Sementara itu, Ustazah Asma’ juga bimbang terhadap normalisasi aksi dan percakapan lucah serta mengghairahkan secara terbuka yang dibuat oleh mana-mana pihak semata-mata bertujuan untuk mempromosikan produk dan meraih keuntungan.

“Sungguh, saya terkesima melihat beberapa video beliau dan lagi terkilan bila turut melibatkan si anak, maaf saya tak sanggup tengok lebih banyak. Ia ditonton oleh ribuan tanpa sekatan dan tapisan, pelbagai peringkat umur dan jantina, apa yang mereka fikir dan rasa saat melihat tak boleh dibayangkan kesan buruknya.

“Ini sebuah barah yang makin kronik dalam masyarakat, terutama di kalangan “founder” produk seumpamanya.

“Kalian teruja apabila tontonan di media sosial meningkat, begitu juga dengan jualan, walaupun dengan jalan maksiat yang dilakukan secara terbuka atas tujuan “marketing”, kerana ingin mengaut keuntungan dunia yang sementara, harga dan maruah diri wanita muslim sanggup digadaikan begitu saja, jika iman tidak boleh menghalang, dimana perginya rasa malu dalam diri?” jelasnya.

Tambahnya lagi, teguran ini dibuat bukan lah kerana merasakan diri dijamin syurga, namun atas dasar tanggungjawab dan usaha dakwah yang dilakukan.

“Saya pasti ada yang akan mengatakan kami ini seolah nak me”NERAKAKAN” orang, diri sendiri telah dijamin SYURGA ke, atau seperti tidak pernah berbuat dosa dan mungkin berlagak suci, juga yang berhujjah dengan ayat “kita tidak tahu bagaimana pengakhiran hidup masing-masing, jangan disebut aib orang secara terbuka dan lain lain,” ujarnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 5 Oct 2021
Selebriti Thu, 21 Apr 2022
Eat Travel Fri, 18 May 2018

Penyediaan Semudah ABC, Jom Belajar Masak Dessert Klasik Sago Gula Melaka Di Rumah

Sago Gula Melaka, antara hidangan klasik pencuci mulut yang cukup popular sepanjang Ramadan.

Fab Foodies! Tue, 11 Dec 2018

Watch the New Year Fireworks from DoubleTree Hilton Kuala Lumpur

It’ll be a great way to enjoy the view but still be away from the crowd.

Hiburan Tue, 12 Nov 2019

Netizen OKU Cari Pasal Dengan Azhan Rani?

Gunalah media sosial untuk kebaikan dan bukan sebaliknya ok?

Events Thu, 26 Jul 2018

Saksikan Filem Pulang Yang Pastinya Meruntun Jiwa Anda Hari Ini!

Berjaya membuka minda penonton tentang kehidupan sepanjang tiga era ini, Pulang sedikit sebanyak memberi kesedaran tentang betapa besarnya pengorbanan dan usaha yang dilakukan oleh orang-orang terdahulu khasnya kehidupan sebagai seorang kelasi kapal.

Hiburan Sat, 1 Sep 2018

Hamil Anak Kedua, Puteri Sarah Kongsi Pengalaman Luar Biasa

Kesakitan itu bukan hanya sesekali datang, ada ketika dirasai sepanjang hari. Nak ambil ubat, risau bahayakan kandungan pula…

| Live TV