Acara By: Salma Syahbuddin September 7, 2021 @ 9:59pm

“Tak Wajar Beri Ganjaran Kepada Ziyad Zolkefli” – Bekas Ketua Pengarah MSN

Bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong memaklumkan, cadangan untuk memberikan ganjaran setimpal kepada jaguh lontar peluru negara, Muhammad Ziyad Zolkefli selepas kemenangan dibatalkan serta pingat emasnya ditarik balik di Paralimpik Tokyo 2020 dianggap tidak wajar.

Menurutnya, insiden yang berlaku harus dijadikan pengajaran buatt semua atlet kerana beliau beranggapan apa yang berlaku sebagai  ‘kegagalan adalah kegagalan’.

Justeru itu, sekiranya cadangan pemberian ganjaran itu diterima, ia bakal memberi impak negatif pada masa depan sekiranya situasi sama turut berlaku kepada atlet lain.

“Asasnya, Ziyad dalam kes ini, dia dikatakan ‘Did Not Start’ walaupun mengambil bahagian dalam (status) protes dan segalanya. Pada akhirnya, kejayaan dia ditarik dan dia tidak berjaya, gagal. Jadi, bagaimana kita nak menafikan kegagalan itu?

Selain itu, Zolkeples turut bersimpati terhadap Ziyad namun, perkara itu harus diakui oleh semua pihak.

“Di sini ada yang ingin mengambil kesempatan. Ada yang nak ‘menangguk di air keruh’, kononnya nak tunjuk simpati. Saya pun simpati. Kalau nak dikirakan nilai sentimental, saya adalah orangnya kerana sayalah yang mula membawa Ziyad sewaktu saya Ketua Pengarah MSN.

“Kejayaan Ziyad bermula di London 2012, pada masa itu saya ketua kontinjen dan dia memenangi pingat gangsa,” jelasnya.

Terdahulu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dilaporkan akan mencadangkan kepada Kabinet mengenai ganjaran setimpal kepada Ziyad bagi menghargai pencapaiannya di Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

ARTIKEL BERKAITAN: Keputusan Penarikan Semula Emas Kedua Buat Negara Kekal, Ziyad Mohon Maaf Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

ARTIKEL BERKAITAN: “Awak Luar Biasa & Paling Hebat Dalam…” – KJ Tampil Titip Semangat Buat Ziyad Zolkefli

ARTIKEL BERKAITAN: Gara-Gara Kemenangan Ziyad Dibatalkan, Instagram Atlet Ukraine Diserang Netizen Malaysia

 

Sumber:BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Tue, 23 Jul 2019
Featured Tue, 21 Sep 2021
Hiburan Thu, 25 Apr 2019
Featured Mon, 30 Aug 2021

Perdana Menteri Jalani Kuarantin Kendiri, Tidak Hadir Istiadat Angkat Sumpah

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menjalani kuarantin kendiri setelah disahkan kontak rapat kepada pesakit Covid-19. Sehubungan itu, beliau tidak dapat menghadiri Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Simpan […]

Filem Thu, 2 Jan 2020
Trending Wed, 6 Jan 2021

Tidak Lulus i-Sinar? Ini Cara Permohonan Baru Untuk Kategori 2 Bermula 11 Januari

Tak lulus kategori 1? Jangan risau kategori 2 masih ada!

Events Tue, 27 Feb 2018

Siapakah Gadis Sosok Ayu, Bintangi Program Realiti Online Terbit Single Baharu?

Selain menjadi usahawan yang berjaya, Princess kitani juga sedang berjinak-jinak dalam dunia nyanyian dan bakal mengeluarkan satu single terbaru miliknya tidak lama lagi. Mesti best kan?

Featured Mon, 21 Jun 2021

Cara Mohon Dan Semak Kelayakan BPR Tambahan, Bayaran RM 100 Hingga RM 500 Akhir Jun Ini

Umum maklum, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa golongan B40 akan menerima bantuan tunai sekali beri sebanyak RM500 sementara penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) berpendapatan RM1,000 ke bawah akan menerima bayaran tambahan sebanyak RM500 […]

Trending Mon, 6 Apr 2020

Semakin Berisi, Kak Lina Pom Pom Kini Hamil?

Sebab tu ke Kak Lina makin berisi?

| Live TV