Featured By: Aqilah Paharuzi April 21, 2022 @ 4:44pm

Warga OKU Malaysia Dihukum Gantung 27 April Ini Di Singapura

Seorang warga Orang Kurang Upaya (OKU) rakyat Malaysia bernama Nagaenthran K Dharmalingan dijatuhi hukuman gantung sampai mati pada 27 April ini atas sabit kesalahan menyeludup dadah ke negara Singapura.

Memetik laporan Berita Harian, difahamkan tertuduh telahpun membuat rayuan untuk menangguh hukuman namun Mahkamah Rayuan Singapura menolak rayuan tersebut dan mengekalkan pelaksanaan hukuman mati terhadapnya.

Nagaenthran yang kini berusia 34 tahun ditahan oleh pihak berkuasa Singapura 13 tahun lalu pada 22 April 2009 ketika berusia 21 tahun atas kesalahan menyeludup dadah jenis heroin seberat 42.72 gram di Pusat Pemeriksaan Woodlands.

Kejadian tersebut berlaku ketika tertuduh cuba untuk melintasi sempadan Malaysia dan Singapura. Tertuduh ketika itu mengikat dadah di paha kirinya.

Proses hukuman mengambil masa yang sedikit lama kerana hukumannya pada November 2010 ditangguhkan susulan beberapa perubahan yang dilakukan terhadap undang-undang negara Singapura.

Mahkamah Singapura menolak hujah yang dikemukakan oleh peguam tertuduh bahawa dia harus dikecualikan kerana kurang upaya dan mengalami sakit mental.

Tambah peguamnnya, tertuduh mengalami kecacatan intelek ringan kerana IQnya difahamkan lebih rendah daripada purata iaitu 69.

Difahamkan proses rayuan melalui mahkamah sudah dibuat sehingga peringkat akhir menerusi ketua negara Singapura, Pengampunan Presiden Singapura namun bagaimanapun permohonan itu ditolak secara rasmi pada 1 Jun 2020, lapor Datuk Saifuddin Abdullah.

Berita menyayat hati ini merobek hati ahli keluarga tertuduh yang menyeru anaknya itu diselamatkan.

M.Ravi, yang merupakan peguam hak assasi manusia Singapura dan juga peguambela mewakili tertuduh berkata hanya satu pilihan yang ada untuk menyelamatkan Nagaenthran iaitu pihak kerajaan Malaysia perlu merujuk kes berkenaan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Sumber: Berita Harian/Malaysia Kini

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 30 Aug 2019

Pengalaman Mematangkan Fasha Sandha

Kita hidup hanya sementara, buang jauh benci dan sengketa

Featured Wed, 10 Aug 2022

[VIDEO] Alif Hadi & Yasmin Hani Rancang Nikah Hujung Tahun Ini – “Kalau Boleh Nak Cepatkan”

Alahai comellll je pasangan ni! Masing masing so lovey dovey gituuuu

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Dua Tahun Sendiri, Amelina Bakal Kahwin?

Amelina dan bekas suaminya, Reduan Mahmood bercerai pada tahun 2016 dan menerusi perkahwinan itu mereka dikurniakan enam cahaya mata.

Featured Tue, 6 Jul 2021

Cara Mohon Elaun RM600 Kepada Golongan Hilang Kerja Bukan Pencarum PERKESO, Graduan Baru

Menerusi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), kerajaan akan memperluaskan Elaun Mencari Pekerjaan kepada bukan pencarum Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) terutamanya golongan yang hilang pekerjaan, graduan baharu, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal. […]

Trending Mon, 11 Nov 2019
Featured Thu, 25 Mar 2021

107, 000 Individu Hilang Pekerjaan Dibantu

Menurut Menteri Kewangan, seramai 107,000 individu yang kehilangan pekerjaan pada 2020 menerima bantuan Sistem Insurans Pekerjaan di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dengan nilai keseluruhan sebanyak RM366.37 juta. Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz […]

Featured Tue, 13 Jul 2021

Arab Saudi Kini Iktiraf Vaksin Sinovac, Penerima Kini Boleh Tunai Haji & Umrah Di Makkah

Negara Arab Saudi telah memberi kebenaran untuk individu yang menerima suntikan vaksin COVID-19 jenis Sinovac keluaran China, memasuki negara itu. Perkara tersebut disahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli […]

error: Content is protected !!