Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 7:31pm

KKM kesan kluster baharu Pengerang berpunca daripada amalan berkunjung

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan satu kluster baharu di Pengerang membabitkan 15 kes termasuk beberapa kes di Selangor yang berpunca daripada amalan berkunjung ke rumah saudara.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata jangkitan dalam kalangan ahli keluarga yang menetap di Selangor itu berlaku apabila kes indeks merentas negeri untuk mengunjungi ahli keluarganya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“Setakat 22 April 2020, kluster ini membabitkan sebanyak 15 kes positif COVID-19  iaitu 10 rakan sekerja dan lima ahli keluarga termasuk ibu beliau yang berusia 79 tahun dan anak perempuan berusia 10 tahun.

“Sebanyak tujuh kes masih di rawat di hospital, manakala lapan kes sudah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan keluar daripada hospital. Secara keseluruhan tiga kes daripada klutser ini  dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU),” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kluster baharu itu bermula di Pengerang apabila kes indeks 1,508 mula mengalami gejala pada 12 Mac 2020 dan dirawat di klinik swasta pada 16 Mac 2020 tetapi hanya disyaki menghidapi demam denggi.

Hasil siasatan mendapati beliau merentas beberapa negeri untuk mengunjungi sanak saudara di Selangor sebelum pulang ke Pengerang pada 18 Mac 2020.

Bagaimanapun, keadaan kesihatan beliau mula merosot dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru pada 20 Mac 2020 dalam keadaan kritikal dan serterusnya disahkan positif COVID-19 pada 22 Mac 2020.

Kluster Pengerang itu menyamai subkluster Rembau yang mengakibatkan 53 kes jangkitan positif COVID-19 apabila berlaku aktiviti kunjung mengunjung termasuk melawat rakan yang kurang sihat.

Masyarakat perlu kekal mematuhi PKP bagi mengelakkan jangkitan kepada ahli keluarga khususnya warga emas.  (Gambar hiasan/BERNAMA)

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menasihatkan masyarakat supaya mengambil iktibar daripada kedua-dua kluster itu dengan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mengelak aktiviti kunjung mengunjungi.

Katanya, larangan berkenaan juga membabitkan perjalanan merentas negeri, daerah dan mukim atau menghadiri perhimpunan besar-besaran termasuk majlis kegamaan dan majlis keraian khususnya sepanjang Ramadan dan Aidilfitri.

“KKM khuatir aktiviti seperti ini yang sudah menjadi kelaziman rakyat Malaysia akan mengakibatkan penularan jangkitan COVID- 19 dalam kalangan ahli keluarga terutama warga emas dan kanak-kanak.

“Umat Islam di negara ini wajar menggunakan peluang pada Ramadan ini untuk menjalankan aktiviti dan amalan keagamaan seperti persediaan juadah berbuka puasa dan solat berjemaaah bersama-sama ahli keluarga di rumah masing-masing,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 18 Sep 2020
Trending Wed, 10 Jan 2018

SARAH SILVERMAN ATTACKED BY TWITTER TROLL BUT SHE SAVES HIM INSTEAD

Some random angry guy decided to verbally attack Sarah Silverman for no reason but the actress fights back with love. The results will melt your heart.

Trending Fri, 23 Mar 2018

Gajet ‘Jemput’ Masalah Mental Pada Anak Kecil, Hati-Hati!

Konflik lain yang boleh berlaku ialah kegagalan kanak-kanak berfikir dengan waras, tiada daya pemikiran kreatif, tidak mampu berinteraksi dan bertutur dengan baik selain  perkembangan emosi serta intelek terbantut.

Trending Wed, 9 Dec 2020
Trending Mon, 2 Jul 2018

Jijik! Cabul Pelajar Kolej Di Tiga Lokasi Berbeza

Hari Raya Kedua orang sibuk beraya, lelaki ini sibuk mencabul pula. Kan dah kantoi!

Trending Wed, 19 Dec 2018

BTS Nak Datang Malaysia Tak Lama Lagi. Yeay!

Mesti anda rasa tak sabar kan?

Featured Wed, 7 Aug 2019

1,500 pasangan dedah rahsia kebahagian jangka panjang mereka – ia bukan komunikasi

Inginkan hubungan yang tahan lama? Jom ketahui rahsianya.

Trending Tue, 2 Feb 2021

Risau Keselamatan Guru & Pelajar SPM, Achey Edar 10,000 Sanitizer

Pelawak Achey mengakui kagum dengan guru dan pelajar tingkatan lima yang bakal mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tidak lama lagi kerana semangat kental mereka biarpun berdepan dengan pandemik COVID-19. Achey atau nama sebenarnya, Mohd Nasir […]

Trending Thu, 23 May 2019

“Baginda Sanggup Langgar Protokol Istana Ketika Perkahwinan Saya”- Raja Zarith Sofia

“jika diikutkan protokol seharusnya baginda sebagai Yang Dipertuan Agong merupakan orang pertama memulakan upacara itu tetapi baginda membiarkan ayahnda saya memulakan upacara merenjis pada majlis persandingan saya”- Raja Zarith Sofia

| Live TV