Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 7:31pm

KKM kesan kluster baharu Pengerang berpunca daripada amalan berkunjung

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan satu kluster baharu di Pengerang membabitkan 15 kes termasuk beberapa kes di Selangor yang berpunca daripada amalan berkunjung ke rumah saudara.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata jangkitan dalam kalangan ahli keluarga yang menetap di Selangor itu berlaku apabila kes indeks merentas negeri untuk mengunjungi ahli keluarganya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“Setakat 22 April 2020, kluster ini membabitkan sebanyak 15 kes positif COVID-19  iaitu 10 rakan sekerja dan lima ahli keluarga termasuk ibu beliau yang berusia 79 tahun dan anak perempuan berusia 10 tahun.

“Sebanyak tujuh kes masih di rawat di hospital, manakala lapan kes sudah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan keluar daripada hospital. Secara keseluruhan tiga kes daripada klutser ini  dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU),” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kluster baharu itu bermula di Pengerang apabila kes indeks 1,508 mula mengalami gejala pada 12 Mac 2020 dan dirawat di klinik swasta pada 16 Mac 2020 tetapi hanya disyaki menghidapi demam denggi.

Hasil siasatan mendapati beliau merentas beberapa negeri untuk mengunjungi sanak saudara di Selangor sebelum pulang ke Pengerang pada 18 Mac 2020.

Bagaimanapun, keadaan kesihatan beliau mula merosot dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru pada 20 Mac 2020 dalam keadaan kritikal dan serterusnya disahkan positif COVID-19 pada 22 Mac 2020.

Kluster Pengerang itu menyamai subkluster Rembau yang mengakibatkan 53 kes jangkitan positif COVID-19 apabila berlaku aktiviti kunjung mengunjung termasuk melawat rakan yang kurang sihat.

Masyarakat perlu kekal mematuhi PKP bagi mengelakkan jangkitan kepada ahli keluarga khususnya warga emas.  (Gambar hiasan/BERNAMA)

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menasihatkan masyarakat supaya mengambil iktibar daripada kedua-dua kluster itu dengan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mengelak aktiviti kunjung mengunjungi.

Katanya, larangan berkenaan juga membabitkan perjalanan merentas negeri, daerah dan mukim atau menghadiri perhimpunan besar-besaran termasuk majlis kegamaan dan majlis keraian khususnya sepanjang Ramadan dan Aidilfitri.

“KKM khuatir aktiviti seperti ini yang sudah menjadi kelaziman rakyat Malaysia akan mengakibatkan penularan jangkitan COVID- 19 dalam kalangan ahli keluarga terutama warga emas dan kanak-kanak.

“Umat Islam di negara ini wajar menggunakan peluang pada Ramadan ini untuk menjalankan aktiviti dan amalan keagamaan seperti persediaan juadah berbuka puasa dan solat berjemaaah bersama-sama ahli keluarga di rumah masing-masing,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 17 Mar 2020

Ambil peduli apabila anak buat perangai!

Kanak-kanak faham jika dididik sejak kecil.

Featured Wed, 7 Aug 2019

1,500 pasangan dedah rahsia kebahagian jangka panjang mereka – ia bukan komunikasi

Inginkan hubungan yang tahan lama? Jom ketahui rahsianya.

Featured Sat, 27 Feb 2021

Pasangan Saintis Temui Penawar Covid-19 Terima Darjah Kebesaran

Nama pasangan suami isteri saintis Ugur Sahin dan Ozlem Turecis semakin mendapat perhatian ramai. Pasangan itu semakin dikenali kerana menjadi antara individu yang membangunkan vaksin COVID-19 yang pertama dengan keberkesanan tinggi. Susulan sumbangan mereka, Pejabat […]

Trending Mon, 29 Apr 2019

Di Mana ‘Salvator Mundi’? Misteri Kehilangan Potret Lukisan Paling Mahal Di Dunia

Di mana dan siapa sebenarnya pemilik potret lukisan termahal di dunia bernilai 450 juta?

Trending Thu, 29 Mar 2018

Kes Dera Amah, ‘Datin’ Kejam Ke Penjara Bermula Hari Ini!

Hakim Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah menjatuhkan hukuman itu ke atas Rozita Mohamad Ali, 44, selepas mengenepikan hukuman dikenakan terhadapnya sebelum ini.

Featured Sun, 31 May 2020

Raffia Arshad, hakim wanita berhijab pertama di United Kingdom, hebat!

Inspirasi buat wanita Muslim di seluruh dunia

Trending Fri, 29 Jan 2021

Hafiz Hamidun Bakal Tampil Dengan Konsert ‘Virtual’ Marhaba

Tak sabar rasanya nak dengar album Marhaba

| Live TV