Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 7:31pm

KKM kesan kluster baharu Pengerang berpunca daripada amalan berkunjung

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan satu kluster baharu di Pengerang membabitkan 15 kes termasuk beberapa kes di Selangor yang berpunca daripada amalan berkunjung ke rumah saudara.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata jangkitan dalam kalangan ahli keluarga yang menetap di Selangor itu berlaku apabila kes indeks merentas negeri untuk mengunjungi ahli keluarganya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“Setakat 22 April 2020, kluster ini membabitkan sebanyak 15 kes positif COVID-19  iaitu 10 rakan sekerja dan lima ahli keluarga termasuk ibu beliau yang berusia 79 tahun dan anak perempuan berusia 10 tahun.

“Sebanyak tujuh kes masih di rawat di hospital, manakala lapan kes sudah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan keluar daripada hospital. Secara keseluruhan tiga kes daripada klutser ini  dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU),” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kluster baharu itu bermula di Pengerang apabila kes indeks 1,508 mula mengalami gejala pada 12 Mac 2020 dan dirawat di klinik swasta pada 16 Mac 2020 tetapi hanya disyaki menghidapi demam denggi.

Hasil siasatan mendapati beliau merentas beberapa negeri untuk mengunjungi sanak saudara di Selangor sebelum pulang ke Pengerang pada 18 Mac 2020.

Bagaimanapun, keadaan kesihatan beliau mula merosot dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru pada 20 Mac 2020 dalam keadaan kritikal dan serterusnya disahkan positif COVID-19 pada 22 Mac 2020.

Kluster Pengerang itu menyamai subkluster Rembau yang mengakibatkan 53 kes jangkitan positif COVID-19 apabila berlaku aktiviti kunjung mengunjung termasuk melawat rakan yang kurang sihat.

Masyarakat perlu kekal mematuhi PKP bagi mengelakkan jangkitan kepada ahli keluarga khususnya warga emas.  (Gambar hiasan/BERNAMA)

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menasihatkan masyarakat supaya mengambil iktibar daripada kedua-dua kluster itu dengan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mengelak aktiviti kunjung mengunjungi.

Katanya, larangan berkenaan juga membabitkan perjalanan merentas negeri, daerah dan mukim atau menghadiri perhimpunan besar-besaran termasuk majlis kegamaan dan majlis keraian khususnya sepanjang Ramadan dan Aidilfitri.

“KKM khuatir aktiviti seperti ini yang sudah menjadi kelaziman rakyat Malaysia akan mengakibatkan penularan jangkitan COVID- 19 dalam kalangan ahli keluarga terutama warga emas dan kanak-kanak.

“Umat Islam di negara ini wajar menggunakan peluang pada Ramadan ini untuk menjalankan aktiviti dan amalan keagamaan seperti persediaan juadah berbuka puasa dan solat berjemaaah bersama-sama ahli keluarga di rumah masing-masing,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 8 Jan 2021
Trending Tue, 4 Dec 2018

Tiga Maut Akibat Letupan Di Kompleks City One Megamall

Restoran berkenaan akan dibuka secara rasmi esok dan hari ini pekerja restoran berkenaan serta pekerja kontrak sedang sibuk membuat persiapan akhir.

Trending Fri, 28 Jun 2019
Trending Tue, 5 Oct 2021
Trending Wed, 21 Mar 2018

爱因斯坦「七大预言」已实现4个

爱因斯塔是世界十大著名物理学家之一,他不仅是一位杰出的物理学家,还是一位神奇的预言家!爱因斯坦的七大预言如今已实现了四个,七大预言中最恐怖的就是预言2060年地球将会毁灭!一起起来看看爱因斯坦的七大预言是什么!

Trending Tue, 18 Dec 2018

5 Perkara Menarik Tentang Miss Universe Terbaru, Catriona Gray

Saksikan juga sedutan di mana dia ditanya soalan yang mencabar!

Trending Tue, 16 Jan 2018

WANITA IKLAN FIREFLY DIANGGAP LUCAH. KENAPA?

Lagi isu syarikat penerbangan negara menjadi kontroversi apabila salah satu  syarikat penerbangan di Negara ini iaitu Firefly pula menjadi tajuk perbincangan sensasi netizen. Kenapa?

Featured Mon, 8 Jan 2018

10 Rahsia Wanita Jepun Tampak Muda Dan Slim Sepanjang Masa

Perasan tak yang orang Jepun ni semua cantik-cantik? Bukan itu sahaja, susah untuk jumpa orang Jepun yang gemuk dan nampak tua. Semuanya nampak sebaya saja. Rupa-rupanya, menurut kajian, wanita dan lelaki di Jepun mempunyai jangka […]

| Live TV