Trending By: SGMS Enal January 11, 2019 @ 1:11pm

KTM Beroperasi Tanpa Henti Selama 4 Hari Sempena Thaipusam

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTM Berhad) menyediakan perkhidmatan tren KTM Komuter yang beroperasi tanpa henti selama empat hari tiga malam sempena sambutan Thaipusam bermula 19 Jan ini.

Operasi tren yang akan dilanjutkan itu membabitkan laluan Seremban-Batu Caves, Batu Caves-Seremban, Pelabuhan Klang-KL Sentral dan KL Sentral-Pelabuhan Klang.

Pengurus Besar Operasi KTM Berhad S. Mahendran berkata perkhidmatan itu disediakan bagi memberi kemudahan pengangkutan kepada orang ramai khususnya penganut Hindu serta pelancong untuk ke Batu Caves.

“Operasi tren akan dilanjutkan selepas waktu perkhidmatan sedia ada, dengan penambahan 132 perkhidmatan tren, menjadikan jumlah tren yang disediakan adalah sebanyak 934 tren.

“Kita jangkakan lebih dua juta pengguna akan menggunakan perkhidmatan KTM Komuter sempena Thaipusam 2019 berbanding 1.3 juta pengguna pada perayaan yang sama tahun lepas,” katanya pada sidang media di stesen KTM Komuter Batu Caves di sini hari ini.

Katanya perkhidmatan tren ulang-alik dari Batu Caves-Sentul-Batu Caves turut disediakan buat penumpang bagi mengelakkan kesesakan di Stesen Batu Caves.

Kemudahan bas turut disediakan secara percuma di Stesen Sentul untuk ke Stesen KL Sentral dan penumpang boleh menyambung perjalanan menaiki tren mahupun mod pengangkutan awam lain untuk ke destinasi seterusnya.

Menurut Mahendran, lebih 400 kakitangan KTM Berhad termasuk polis bantuan akan ditugaskan sepanjang tempoh tersebut bagi memastikan kelancaran operasi dan keselamatan penumpang.

“Kaedah bayaran tambang perlu dibuat menggunakan Kad Komuter Link atau Touch n Go sahaja dan bersempena Thaipusam, Kad Komuter Link akan dijual pada harga RM3 berbanding RM5 bermula 19 Jan hingga 22 Jan ini.

“Penumpang warga emas, orang kelainan upaya (OKU) dan kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun perlu menggunakan tiket khas untuk mendapatkan harga konsesi dengan diskaun tambang sebanyak 50 peratus,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar KTM Komuter Khair Johari Ishak berkata orang ramai yang menggunakan perkhidmatan Grab akan diberi diskaun sebanyak RM5 daripada tambang perjalanan dari atau ke stesen KTM terpilih dengan menggunakan kod promo iaitu GRAB2KTMBC.

— BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 5 Feb 2018

Single Lebih Membahagiakan

Melihat teman sebaya sudah berkeluarga dan bahagia dengan teman hidup masing-masing, hati siapa yang tidak terusik apatah lagi jika diri masih solo tanpa teman yang menemani hari.

Trending Tue, 26 Dec 2017

8岁罕见疾病男孩为生命在奔跑「最年轻铁人三项挑战者」

在这个“瘦等于美”的扭曲审美观世界,许多人几乎将“胖”视为一种原罪,认为胖的人就是好吃懒做,无法对自己的人生负责任。但肥胖难道真的就像是外界所想的,是无法对人生负责任的一种态度吗?

Trending Tue, 12 Jan 2021

PKP 2.0: 5 Insentif Untuk Membantu Perniagaan Buat Peniaga Kecil

Jom tolong peniaga kecil kita untuk survive dalam musim PKP ni!

Trending Thu, 31 Dec 2020
Trending Tue, 5 May 2020
Trending Mon, 30 Nov 2020
Trending Fri, 19 Oct 2018

Ibu Saudara Sebak…Niat Beli Roti Berakhir Dengan Tragedi

Al- Fatihah buat Allahyarham Wan Amirah Wan Alias…

Trending Wed, 6 Nov 2019
Trending Tue, 2 Oct 2018

Malaysian Woman Shares Her First Experience of Brazilian Waxing

“The pain of Brazilian waxing is mostly psychological…”

Trending Mon, 7 Oct 2019

Tol Tidak Jadi Di Hapuskan Betul Ke?

Apa yang terkandung di manifesto dan pemahaman tidak sama?

| Live TV