Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 1:00pm

Kudung Kedua-Dua Belah Tangan, Gabriel Heredia Barber OKU Paling Stail!

Mampukah anda bayangkan, seorang tukang gunting rambut yang kudung kedua-dua belah tangan?

Bunyinya seperti mustahil, bukan? Tetapi percayalah kuasa Tuhan itu melebihi segala-galanya. Warga Argentina, Gabriel Heredia, ini antara insan terpilih dan bertuah.

Baru berusia 20 tahun, Gabriel seorang tukang gunting rambut kurang upaya, tetapi dia masih mampu meneruskan kehidupan di atas usahanya sendiri sebagaimana individu normal yang lain.

Pemuda ini juga bertuah kerana mendapat sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan tanpa dia diskriminasi. Malah, ibunya yang menjadi inspirasi untuk Gabriel menjadi pendandan rambut.

Foto: Colombia me gusta

Dia mula berkhidmat sebagai pengunting rambut sejak berumur 14 tahun dan telah mempelajari pelbagai teknik potongan rambut dan jambang.

Pada mulanya, Gabriel melihat aktiviti ini sebagai sebuah hobi, tapi lama-kelamaan dia mendapati yang ia boleh dikira sebagai satu kerjaya.

“Saya belajar memegang gelas sendiri. Saya belajar menunggang basikal dan motosikal malah memandu kereta,” kata Gabriel.

Keluarga Gabriel kemudian membantunya membuka kedai gunting rambutnya yang pertama, yang dia usahakan selama satu setengah tahun.

Foto: Reuters Argentina

Dia bertemu dengan Zlatan Gomez, presiden Argentina Corta, sebuah organisasi yang menghubungkan tukang gunting rambut dengan kerja-kerja kebajikan di kawasan tempat tinggal orang-orang yang kurang bernasib baik.

Misi Gabriel bukan sahaja untuk menjadi tukang gunting rambut yang berjaya, tetapi juga menjalinkan hubungan baik dengan masyarakat.

“Perkara yang paling saya suka mengenai kerja saya adalah pelanggan saya merasa selesa dan bergaya dengan stail potongan rambut yang saya berikan. Itu menggembirakan saya,” katanya.

Kisah Gabriel ini menunjukkan kepada kita jangan sesekali berputus asa sekiranya berdepan dengan kesulitan dan halangan yang hampir tidak dapat diatasi, kerana itu bukanlah pengakhiran hidup.

Kekalkan minda yang positif, sentiasa berinovasi dan tidak pernah berputus asa, membentuk mentaliti yang jitu  . sepertimana  dikatakan oleh pelukis legenda, Vincent Van Gogh: “Jika anda mendengar suara hati anda berkata ‘anda tidak boleh melukis,’ maka segala apapun karya yang dinamakan lukisan, suara itulah yang menghalang kamu”.

Sumber Video: Youtube

Sumber: OddityCentral

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 10 Jan 2018

Idris Khan Kongsi Tips Untuk Wanita Insecure

Pengalaman selama 10 tahun dalam bidang peragawan membolehkan pelakon Idris Khan melihat dan berjumpa dengan ramai wanita cantik dari seluruh dunia. Berdasarkan pengalamannya, pelakon drama Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin ini berkongsi bahawa wanita […]

Trending Sat, 5 Jan 2019

Anda Bakal Didenda Mulai 2 Januari 2019 Jika Hilang Passport

Kerajaan Umum Denda Untuk Kehilangan Passport, Berkuatkuasa 2 Januari 2019

Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Fri, 15 Jun 2018

Telefon Meletup Punca CEO Maut

Mesej daripada keluarga Allahyarham Nazrin yang kini tular dalam media sosial, mendakwa pada suatu peringkat, telefon itu terlampau panas lalu dan meletup, mengakibatkan trauma tumpul di bahagian belakang kepala yang membawa kepada kematian mangsa.

Trending Sat, 25 Nov 2017

Lebih 235 Maut Masjid di Bom Ketika Khutbah,

Lebih 235 Maut Masjid di Bom Ketika Khutbah, Antara Serangan Paling Teruk Dalam Sejarah Mesir

Featured Sun, 26 Apr 2020
Trending Mon, 9 Dec 2019

Gunung Berapi White Island Di New Zealand Meletus

Sekurang-kurangnya lima terkorban dan selebihnya masih belum dikenal pasti

Trending Wed, 13 Nov 2019

This Virtual Windowless Plane Look So Spectacular, It Could Be A Reality Within 10 Years!

The future of airplane is looking more like a reality than just a dream..

Trending Fri, 20 Dec 2019
Trending Mon, 1 Jun 2020

Lagenda Badminton Negara, Tan Aik Mong Meninggal Dunia Akibat Kanser Hati

Pemergian mendiang pastinya akan dirindui dalam kalangan komuniti badminton di Malaysia.

| Live TV