Trending By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 1:00pm

Kudung Kedua-Dua Belah Tangan, Gabriel Heredia Barber OKU Paling Stail!

Mampukah anda bayangkan, seorang tukang gunting rambut yang kudung kedua-dua belah tangan?

Bunyinya seperti mustahil, bukan? Tetapi percayalah kuasa Tuhan itu melebihi segala-galanya. Warga Argentina, Gabriel Heredia, ini antara insan terpilih dan bertuah.

Baru berusia 20 tahun, Gabriel seorang tukang gunting rambut kurang upaya, tetapi dia masih mampu meneruskan kehidupan di atas usahanya sendiri sebagaimana individu normal yang lain.

Pemuda ini juga bertuah kerana mendapat sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan tanpa dia diskriminasi. Malah, ibunya yang menjadi inspirasi untuk Gabriel menjadi pendandan rambut.

Foto: Colombia me gusta

Dia mula berkhidmat sebagai pengunting rambut sejak berumur 14 tahun dan telah mempelajari pelbagai teknik potongan rambut dan jambang.

Pada mulanya, Gabriel melihat aktiviti ini sebagai sebuah hobi, tapi lama-kelamaan dia mendapati yang ia boleh dikira sebagai satu kerjaya.

“Saya belajar memegang gelas sendiri. Saya belajar menunggang basikal dan motosikal malah memandu kereta,” kata Gabriel.

Keluarga Gabriel kemudian membantunya membuka kedai gunting rambutnya yang pertama, yang dia usahakan selama satu setengah tahun.

Foto: Reuters Argentina

Dia bertemu dengan Zlatan Gomez, presiden Argentina Corta, sebuah organisasi yang menghubungkan tukang gunting rambut dengan kerja-kerja kebajikan di kawasan tempat tinggal orang-orang yang kurang bernasib baik.

Misi Gabriel bukan sahaja untuk menjadi tukang gunting rambut yang berjaya, tetapi juga menjalinkan hubungan baik dengan masyarakat.

“Perkara yang paling saya suka mengenai kerja saya adalah pelanggan saya merasa selesa dan bergaya dengan stail potongan rambut yang saya berikan. Itu menggembirakan saya,” katanya.

Kisah Gabriel ini menunjukkan kepada kita jangan sesekali berputus asa sekiranya berdepan dengan kesulitan dan halangan yang hampir tidak dapat diatasi, kerana itu bukanlah pengakhiran hidup.

Kekalkan minda yang positif, sentiasa berinovasi dan tidak pernah berputus asa, membentuk mentaliti yang jitu  . sepertimana  dikatakan oleh pelukis legenda, Vincent Van Gogh: “Jika anda mendengar suara hati anda berkata ‘anda tidak boleh melukis,’ maka segala apapun karya yang dinamakan lukisan, suara itulah yang menghalang kamu”.

Sumber Video: Youtube

Sumber: OddityCentral

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 3 Feb 2021
Trending Wed, 1 Jan 2020

Sekarang Thailand Pula Larang Penggunaan Beg Plastik Mulai 1 Jan 2020

Selepas Malaysia sekarang Thailand ikut jejak untuk larang penggunaan beg plastik

Trending Wed, 20 Dec 2017

Bapa Pelajar DiTampar Tak Muncul Di Siang Media

Mengubah fikiran kerana keluarganya masih lagi tertekan dengan keadaan semasa antara sebab kenapa bapa tidak muncul di sidang media hari ini

Trending Thu, 16 Aug 2018

The Malaysian Population is Shrinking?!

Here’s a bunch of statistics about our country’s demography.

Trending Thu, 22 Mar 2018

Now We Can All Fly Like Ejen Ali Thanks to AirAsia’s New MATA Spy Jet!

AirAsia launched the MATA Spy Jet in collaboration with Ejen Ali which makes flying even cooler now!

Trending Sun, 28 Apr 2019

#SetulusIkhlas: “Tidur Dulu. Tadi Malam Hawa Tidur Lambat. Sampai Nanti Ayah Kejut”- Pengacara Ini Dedah Sifat Penyayang Bapanya

Bak kata orang, ayah adalah cinta pertama dan role model terbaik buat anak perempuannya. 

Trending Thu, 9 Jul 2020
Trending Tue, 12 Mar 2019
Trending Sat, 23 Feb 2019

Kematian Akibat Difteria, Tak Pernah Ambil Suntikkan Imunisasi Sejak Lahir

Kematian Kanak-Kanak Akibat Difteria, Tak Pernah Ambil Suntikkan Imunisasi Sejak Lahir

| Live TV