Trending By: Salma Syahbuddin March 30, 2021 @ 2:46pm

Kumpulan Antarabangsa COLDPLAY Jadikan Malaysia Lokasi Pertama, Taja Interceptor 005

Bagi peminat kumpulan antarabangsa yang popular menerusi lagu Fix You dan Yellow, Coldplay bakal menjadikan Malaysia sebagai lokasi pertama projek terkini mereka.

Kumpulan muzik popular Britain ini mengumumkan kolaborasi mereka bersama pertubuhan The Ocean Cleanup dalam usaha mencegah dan mengawal pencemaran sampah daripada memasuki laut.

Dan, sebagai penyokong kuat inisiatif hijau dunia, Coldplay juga akan menaja mesin memerangkap sampah yang bakal digunakan di Malaysia yang dikenali sebagai Interceptor 005.

Ini adalah Interceptor kedua yang beroperasi di Malaysia selepas Interceptor 002  yang beroperasi di Sungai Klang pada tahun 2019.

Sumber : Twitter

Menurut Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif The Ocean Cleanup, Boyan Slat, Malaysia merupakan negara pertama yang menerima Interceptor 005 yang dilaporkan mampu memerangkap sampah sebanyak 100 tan sehari.

Tambahnya lagi, sejak 2019 pihak The Ocean Cleanup mengumumkan inisiatif Interceptor adalah untuk saluran air tercemar di seluruh dunia termasuklah, Indonesia, Vietnam, Thailand dan Amerika Syarikat.

 

Sumber :  Twitter, Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 12 Jan 2021

KKM Umum Varian Terbaharu Covid-19, UK B.1.1.7 Di Kesan Di Malaysia

Semoga negara kita Malaysia sentiasa dilindungi

Trending Thu, 22 Jul 2021
Trending Thu, 1 Nov 2018

Hilang Pelanggan Dan Rakan Jurusolek Gara-Gara Bulu Mata Palsu!

Nina enggan melakukan sesuatu yang bertentangan agama.

Featured Wed, 9 Jun 2021

Tidak Pakai Pelitup Muka, Tajuddin Abdul Rahman Dikompaun RM1,500

Berikutan isu sidang media insiden kemalangan pelanggaran dua tren di Stesen LRT KCC 24 Mei lalu, Bekas Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dikompaun RM1,500 kerana gagal memakai pelitup muka semasa

Trending Sat, 2 Jun 2018

Mengembara Lebih 3,000km Ke Rusia, Baru Sedar Tiket Tertinggal Di Rumah

Nasib Tak Baik, Peminat Tegar England Mengembara Lebih 3,000km Ke Rusia, Baru Sedar Tiket Tertinggal Di Rumah

Featured Wed, 17 Nov 2021

“Takut Anak Hidup Susah” – Lelaki Sebak Lamaran Ditolak Kerana Harta & Kerja

Sebuah klip video memaparkan seorang lelaki meluahkan rasa sedih apabila hasratnya untuk berkahwin dengan kekasih hati tidak kesampaian. Lebih menyayat hati apabila ibu bapa wanita itu dipercayai memilih seseorang yang bekerjaya daripada memilih keikhlasan hati

Featured Thu, 23 Dec 2021

Dikhabarkan Hamil Anak Pertama, Intan Ladyana & Harris Alif Positif Covid-19

Pelakon Intan Ladyana, 38, yang dikhabarkan hamil anak pertama terpaksa dikejarkan ke Hospital Sungai Buluh apabila disahkan dijangkiti wabak Covid-19 pada malam tadi. Suaminya, Harris Alif, 21, yang merupakan seorang pelakon dan penyanyi turut dijangkiti

Trending Fri, 13 Jul 2018

Tersepit Rim Motor, Budak Tujuh Tahun Hilang Tangan Kiri

Orang kampung yang melihat kejadian tersebut terus datang membantu kami. Dalam keadaan panik, saya terus menghubungi ibu bapa Khumaira dan ahli keluarga yang lain untuk maklumkan kepada mereka.

| Live TV