Trending By: Padin January 17, 2021 @ 3:47pm

Lagu Duet Jadi OST Samarinda ‘Takdir Yang Tertulis’, Kaka Azraff & Jaz Serlah Sisi Berbeza Dalam Karma

Menggabungkan dua penyanyi Malaysia dan Indonesia, Kaka Azraff dan Jaz, semestinya memberi aura berbeza untuk lagu duet baharu mereka berjudul Karma.

Dicipta komposer hebat Farouk Roman dan lirik yang ditulis oleh pemenang rookie Vokal Mania, Aisha Retno, ia memberi lebih magis kepada karya berentak balada ini.

Apa yang pasti, lagu ini membawa angin baharu dalam profil nyanyian Kaka dan Jaz.

Masakan tidak, mereka sendiri sudah selesa dengan genre masing-masing yang menjadi identiti dalam setiap lagu mereka.

Bagaimanapun, ternyata lagu itu berjaya meyakinkan keduanya untuk mencabar kebolehan nyanyian mereka.

Berkongsi mengenai pembabitannya, Kaka mengakui keindahan lagu Karma menjadi penyebab utamanya untuk bersetuju dengan projek terbabit.

Meskipun rakaman bersama Jaz dibuat berasingan, menurutnya hal itu tidak menjadi penghalang.

Apa yang penting, dia bersyukur apabila dapat menunjukkan sisi berbeza dalam nyanyiannya.

“Paling meyakinkan saya adalah melodi serta susunan muzik itu sendiri memang sedap. Saya rasa ia sebuah lagu balada dan runut bunyi yang sangat berkualiti.

“Sebenarnya saya tidak berjumpa dan berhubung dengan Jaz. Kami merakamkan lagu ini secara berasingan memandangkan keadaan pandemik sekarang dan Jaz terima audio yang sudah ada rakaman vokal saya.

“Karma sangat berbeza dengan lagu-lagu saya sebelum ini. Saya sendiri tidak pernah terbayang akan nyanyikan lagu sebegini. Bagaimanapun, saya sangat gembira dengan keputusan menyanyikannya.

“Sebenarnya. ia menunjukkan sebuah sisi lain Kaka Azraff kerana ini lagu balada pertama yang benar-benar menunjukkan vokal saya yang dibantu oleh Afif Tirmizie selaku pengarah vokal saya yang memudahkan nyanyian saya,” katanya.

Bagi penyanyi kelahiran Brunei, Jaz yang bertapak di Indonesia sekarang pula, dia tidak menafikan sangat berbesar hati apabila diberi peluang terbabit dalam projek ini.

Apatah lagi, digandingkan pula dengan Kaka yang sememangnya sudah cukup kukuh namanya di persada muzik tempatan.

“Saya sangat berterima kasih dengan peluang diberikan Sony Music Malaysia untuk berduet dengan penyanyi Malaysia, Kaka.

“Ia satu penghormatan yang sangat bermakna buat saya terbabit dalam projek ini kerana ia jauh berbeza dengan projek lain pernah saya jayakan sebelum ini,” katanya.

Sebagaimana Kaka, Jaz juga menganggap projek ini menjadi satu lagi transisi penting dalam karier nyanyiannya.

Sudah terbiasa dengan genre ringan dalam karyanya selama ini, lagu Karma jelas memberi suapan baharu buat konteks nyanyiannya.

Apapun, dia tidak menafikan rakaman lagu ini ada cabarannya tersendiri sewaktu melunaskannya.

“Kebiasaan lagu saya adalah yang berentak santai dan riang. Namun, menerusi lagu ini, saya benar-benar melakukan sesuatu yang di luar genre sendiri.

“Bahagian paling susah adalah harmoni antara nyanyian kami berdua. Terima kasih pengarah vokal saya, Danish yang banyak membantu melancarkan nyanyian saya.

“Tentunya memang sangat mencabar buat saya. Ia sebuah lagu balada yang perlu penjiwaan berat di mana saya sendiri secara peribadi lebih terbiasa dengan melodi riang.

“Alhamdulillah, saya sudah mendengar hasilnya dan sangat berpuas-hati. Mudah-mudahan lagu ini bakal diterima baik pendengar di Malaysia,” katanya.

Lagu Karma ini juga merupakan lagu tema untuk drama Takdir Yang Tertulis arahan pengarah tersohor, Shahrulezad Mohameddin.

Drama dibintangi Nazim Othman, Nad Zainal, Elvina Mohamad, dan Alvin Chong itu bakal mengisi slot Samarinda TV3 bermula pada 21 Januari 2021.

Karma boleh dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih antaranya Apple Music, Deezer, JOOX, KKBox, Spotify, Youtube dan Youtube Music.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 3 Apr 2019
Trending Wed, 7 Mar 2018

流浪汉「超励志爱情故事」别再自暴自弃了!

爱情总是发生得又快又急,让你还来不及顾及对方的现实因素,就已经被名为「爱情」的龙捲风给捲了进去。而在我们羡慕那些梦幻到不行的童话故事前,这样的爱情也降临在作家Emmy Abrahamson和Vic Kocula身上。

Trending Thu, 26 Jul 2018

Semua Lembaga Pengarah Khazanah Tawar Letak Jawatan

Khazanah Nasional, dalam satu kenyataan, memaklumkan tawaran itu dibuat bagi membantu memudahkan peralihan yang teratur di bawah kerajaan baharu di bawah Pakatan Rakyat.

Trending Tue, 10 Nov 2020
Trending Fri, 5 Mar 2021

Kerajaan Pertimbang Rentas Negeri Mengikut Zon & Status Bekerja Dari Rumah – Ismail Sabri

Ayuh, sama-sama kita turunkan kes Covid-19. Jangan selfish! Kerana, ramai yang sedih tak dapat balik kampung jumpa parents mereka.. ☹

Trending Sun, 27 Jan 2019

‘Bekalkan’ Anak Sepucuk Pistol Berisi Peluru Ke Sekolah

Kerana kelam kabut macam macam boleh jadi kan? Tetapi kalau pistol agak tak sah alasan tu

Trending Wed, 23 Dec 2020
Trending Thu, 21 Jun 2018

Najib ‘Explains’ Why He Had So Much Cash and Luxury Items

Trust me, you’ll LOVE to see what he had to say.

| Live TV