Trending By: Padin April 15, 2022 @ 6:59pm

Lebih Mantap, Kolaborasi Buletin TV9 & Harian Metro Tawar Kandungan Berita Menyeluruh

Buletin TV9, saluran berita nombor 2 negara dan Harian Metro, akhbar harian bahasa Melayu nombor satu di Malaysia kini berkolaborasi untuk menyampaikan kandungan berita yang lebih mantap dan menyeluruh kepada jutaan penonton dan pembaca mereka.

Kedua-dua medium berita gergasi ini mengetengahkan isu-isu semasa berkaitan kemanusiaan dan komuniti dalam negara. Oleh itu, menerusi kolaborasi strategik ini, gabungan kepakaran dan idea antara dua pasukan editorial ini pasti dapat memberi nilai tambahan kepada penonton dan pembaca kami melalui perkongsian berita yang lebih menarik, berdaya saing dan berinformasi.

Kolaborasi Buletin TV9 dan Harian Metro telah bermula dengan paparan berita sulung mereka iaitu ‘Selamat Tahun Baru Cina Dalam Sedih’ di siaran Buletin TV9 pada 1 Februari 2022. Seterusnya, Buletin TV9 dan Harian Metro akan melaporkan segmen Metro Prihatin pada setiap minggu bermula bulan Mac ini. Segmen ini fokus kepada bantuan yang dihulurkan oleh pihak Harian Metro kepada masyarakat yang memerlukan menerusi tabung bantuan Metro Prihatin.

Titipan Kasih Harian Metro, program tanggungjawab sosial masyarakat (CSR) turut dipaparkan dalam siaran Buletin TV9 menerusi kolaborasi ini. Program CSR Harian Metro yang telah diperkenalkan sejak tahun 2007 telah memberikan bantuan dan sumbangan kepada golongan yang memerlukan tidak mengira latar belakang, etnik dan agama dengan kerjasama daripada rakan – rakan penaja.

Selain itu, topik konsumer yang dilaporkan oleh Harian Metro juga akan dipaparkan dalam Buletin TV9 pada setiap minggu. Kolaborasi ini juga merangkumi laporan berita secara rakaman atau lintas langsung untuk liputan bencana alam dan acara sukan.

Laporan berita secara langsung atas kolaborasi ini ialah ‘Sindiket Derma Online’ oleh Izzati Rizan di Buletin TV9 pada 8 hingga 10 Mac 2022. Ia membongkarkan kegiatan penipuan yang menggunakan taktik pemungutan derma untuk anak yatim, kos rawatan penyakit kronik atau bantuan orang kurang upaya.

Pendedahan ini juga ingin meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kegiatan ini dan lebih berwaspada apabila berhadapan dengan lambakan permintaan derma atas talian pada masa kini.

Ikuti laman sosial media Buletin TV9 dan Harian Metro untuk laporan berita terkini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 1 Jan 2018

你的年薪多少?澳洲「举牌工」年薪约40万令吉

还记得吗?小时候我们上学的时候,总是会有一位高举“Stop”的男人或女人,让学生安全过马路。而在澳洲悉尼的30岁多塞特(Amy Dowsett)就从事其工作,每天在马路上举牌,一年的年薪竟可高达13万澳元(约40万令吉)。

Featured Tue, 11 May 2021

Foto Menyayat Hati Pemuda Palestin Solat Ketika Serangan Israel Sentuh Hati Ramai

Seluruh dunia kini tertumpu kepada serangan Israel ke atas penduduk Palestin di Masjid Al Aqsa dan kawasan kejiranan  Sheikh Jarrah  Baitul Maqdis  telah mengakibatkan ramai mangsa tercedera. Beberapa foto mulai tular di laman sosial menunjukkan […]

Trending Fri, 11 Dec 2020
Featured Wed, 16 Feb 2022

Gara-Gara Darah Haid Tak Stop 2 Bulan, Wawa Zainal Buang Alat Cegah Kehamilan

Yelah, siapa pernah kena memang rasa tak selesa sangat

Featured Fri, 8 Apr 2022

Anak Menangis Rindukan Ayah, Netizen Tegur Shuk Sahar Agar Jadi Lelaki Bertanggungjawab

Apapun kemelut yang melanda rumah tangga, tolong jangan abaikan anak-anak..

Trending Sat, 25 Nov 2017

Lebih 235 Maut Masjid di Bom Ketika Khutbah,

Lebih 235 Maut Masjid di Bom Ketika Khutbah, Antara Serangan Paling Teruk Dalam Sejarah Mesir

Featured Wed, 15 Dec 2021

“Anggaplah Jodoh Kami Sampai Di Sini” – 3 Tahun Mendirikan Rumah Tangga, Fizi Ali & Shakilla Khoriri Bercerai

Penyampai radio Fizi Ali mengumumkan dia dan isteri, pelakon Shakilla Khoriri berpisah dan membawa haluan masing-masing. Fizi mendedahkan berita ini menerusi kemas kini terbaru di laman Instagram miliknya. “Dengan berat hati, saya ingin mengumumkan bahawa […]

Trending Sat, 20 Feb 2021
Featured Fri, 18 Jun 2021

Parlimen Laksana WFH Hingga 28 Jun

Parlimen Malaysia akan melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) bermula 15 hingga 28 Jun 2021. Perkara itu dimaklumkan menerusi satu pengumuman dalam ciapan twitter Parlimen Malaysia pada Jumaat. BDR yang dilaksanakan selaras dengan pelanjutan tempoh […]

| Live TV