Trending By: SGMS Enal January 20, 2018 @ 5:21pm

Lelaki Kongsi Kisah Pakcik OKU Buat Netizen Sebak

Bayangkan jika kita hidup seorang diri, tiada keluarga mahupun tempat bergantung, lebih sedih tidak dapat melihat seperti orang lain. Bagaimana kita mahu meneruskan hidup? Hanya yang cekal sahaja mampu bertahan.

Perkongsian dari Irzaq Khalis yang tular di facebook ini menyentuh hati netizen. Pertemuan beliau dengan seorang pak cik yang berstatus orang kurang upaya (OKU) ini adalah secara kebetulan ketika beliau dalam perjalanan untuk membeli makan tengahari. Menyedihkan, tiada satu pun kenderaan yang berhenti untuk membantu walaupun jelas pakcik itu berdiri di tengah panas meminta bantuan.

 
Jom kita ikuti perkongsian beliau di bawah. Kisah ini boleh dijadikan contoh untuk semua. Moga ada lebih ramai lagi insan yang berhati mulia seperti lelaki ini dalam membantu mereka yang memerlukan.

Sedikit coretan & nukilan. 

Semalam sebelum masuk waktu solat zohor, saya on the way lunch di nasi ayam maharaja (keramat permai), terjumpa pakcik ni kat depan hotel seeds dan berdiri kat tengah panas sambil memegang kertas bertulis, “Tolong Hantar Saya ke Masjid Muadz”.

Yang saya perhati ketika itu,banyak kereta yg lalu lalang tp takde satu pun yang stop by and offer nak hantarkan.. Dengan rasa rendah diri,saya berhenti kereta depan pakcik ni and bawa dia masuk kereta..
Sambil tu sempat lah borak and tanya2 pakcik ni..

 
Pakcik ni cakap dia dah lama stay kat hotel seeds .. memang inilah rumah dan tempat tinggal dia.. and everytime nak masuk waktu solat,dia akan berdiri and tunggu kat depan hotel smile tu,tak kisahlah berapa lama pun sampai ada yg sudi tumpangkan dia..
Yang sedihnya,pakcik ni cakap , ‘byk sgt kereta lalu lalang tapi takde satu pun yg berhenti..pakcik tau pakcik orang susah , pakcik buta sebab tu orang taknak tolong pakcik’ .. Ya ALLAH sebak rasanya hati ni masa dengar tu..
  
Pakcik ni pun ada mengadu yg baitulmal pun susah nak tolong walaupun dia ni OKU,kalau dpt pun tak banyak and lambat ..BRIM pulak lambat lagi dapat .. Sedih bila dengar orang mcm ni mengadu nasib dia kat kita ..

So bila saya dh drop pakcik ni dalam kawasan Masjid Muadz Setiawangsa,saya sempat sedekahkan sikit mana yg saya mampu,and pakcik tu tanya , ‘warna apa ni’? Then saya bgtau warna apa..

* Saya buat status ni bukanlah utk riak,tapi saya nak minta tolong dan remind kat semua yg berdekatan area Keramat Permai / Setiawangsa , kalau sesiapa nampak pakcik ni tgh berdiri sambil pegang kertas,atau pun sesiapa yg solat di Masjid Muadz Setiawangsa,minta tolong tumpangkan dia.. tak susah pun,hantar dekat2 situ je… 
 
Janganlah sekilas pandang atau sepintas lalu tanpa memberikan bantuan…pakcik ni tak minta wang ringgit pun,dia nak minta tumpang pergi atau balik dari masjid je… 
* Bagi yg tidak tahu pakcik ni tinggal di Seeds Hotel,Keramat Permai ( same row building KRU lama,sebelah Caltex and dekat dgn LRT Setiawangsa ) 
Semoga kita semua mendapat Rahmat dari-NYA , InsyaAllah …..

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 10 Mar 2020
Trending Thu, 7 Jan 2021

Barisan Hadapan Tertekan, Pakar Kesihatan Rayu Agong Henti PRU15

Kesihatan rakyat adalah yang paling utama

Trending Thu, 20 Aug 2020

Dr Noor Hisham Abdullah Dinobat Tokoh Maal Hijrah 1442H

Tahniah diucapkan buat Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Trending Tue, 4 Dec 2018

Tiga Maut Akibat Letupan Di Kompleks City One Megamall

Restoran berkenaan akan dibuka secara rasmi esok dan hari ini pekerja restoran berkenaan serta pekerja kontrak sedang sibuk membuat persiapan akhir.

Trending Mon, 15 Jun 2020

Pencari Kerja Kini Boleh Mohon PenjanaKerjaya, Bayaran Insentif Bermula 1 Julai

Sedikit info dan berita baik buat mereka yang hilang kerja ketika PKP..

Trending Tue, 31 Dec 2019

Murid Darjah Satu Pimpin Mak Ayah Buta Tunjuk Satu Sekolah Undang Sebak

Hari terakhir penghujung tahun 2019, maka bermulah sesi orentasi bagi pelajar darjah satu di beberapa buah sekolah sekitar Malaysia. Bukan sahaja pelbagai kerenah kanak-kanak dapat dilihat, tetapi reaksi ibu ayah yang pastinya teruja melihat anak […]

Trending Mon, 28 May 2018

12 Epic Quotes by Tun Mahatir That We All Love

Our 7th Prime Minister is very witty indeed.

Trending Fri, 20 Nov 2020
Trending Wed, 29 Jan 2020

IKEA Tutup 30 Cawangan Di China Akibat Koronavirus

Pusat perabot IKEA di seluruh China akan ditutup buat sementara waktu hingga ada notis baru dikeluarkan. Penututpan itu dilakukan akibat daripada penularan wabak koronavirus yang melanda negara itu. IKEA yang mempunyai 30 cawangan di seluruh […]

Trending Fri, 18 Jan 2019

| Live TV