Trending By: SGMS Enal November 30, 2017 @ 11:57am

Lelaki Terlepas Hukuman 60 Tahun Atas Tuduhan Merogol

Seorang  pekerja kilang terselamat dari hukuman penjara 60 tahun dan sebatan selepas Mahkamah Tinggi di sini, semalam menolak rayuan pihak pendakwaan terhadap keputusan pembebasannya daripada tiga tuduhan memperkosa seorang gadis, lima tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Abu Bakar Katar menolak rayuan berkenaan, sekali gus mengekalkan keputusan Hakim Mahkamah Sesyen M Vijayalakshmi pada 22 November tahun lalu.

Mohd Zunizam Othman, 31, dibebaskan oleh Vijayalakshmi tanpa dipanggil membela diri pada akhir kes pendakwaan.

Terdahulu, Mohd Sunizam ditangkap atas dakwaan merogol mangsa yang berusia 15 tahun 11 bulan ketika kejadian di Kampung Paya Terendam, Sik pada 26 Jun, 14 Julai dan 14 Oktober 2012, jam 4 petang.

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Zubaidah Ahmad memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi keran tidak berpuas hati dengan keputusan itu. Teruduh diwakili S Param.

Ketika membacakan keputusannya, Abu Bakar berkata, mahkamah meneliti semua rekod rayuan dan penghujahan bertulis kedua-dua pihak dan bersetuju dengan penemuan fakta oleh mahkamah bicara mengenai keterangan mangsa yang juga saksi pendakwaan kedua (SP2) yang bercanggah berkaitan tarikh kejadian bagi ketiga-tiga tuduhan.

“Mahkamah berpendapat SP2 tidak pasti dan sering berubah-ubah berkaitan tarikh kejadian. Pendakwaan perlu membuktikan pada tarikh kejadian pertama dan kedua SP2 berusia bawah 16 tahun.

“Walaupun dikemukakan rakaman video, ia tidak membantu kerana SP2 sendiri tidak pasti berkaitan kejadian yang mana.

“Timbalan pendakwa raya juga tidak memanggil ahli forensik yang membuat analisis bagi menentukan tarikh rakaman melalui telefon bimbit,” katanya.

Menurut beliau, mahkamah bersetuju dengan mahkamah bicara bahawa keterangan SP2 meragukan untuk diterima sebagai keterangan.

“Keraguan berkaitan tarikh kejadian memihak kepada perayu. Perhubungan seks dilakukan selepas SP2 mencapai usia 16 tahun dan ia secara kerelaan.

“Mahkamah menolak rayuan perayu, perintah mahkamah bicara melepas dan membebaskan responden daripada semua tuduhan disahkan,” ujarnya.

Sumber- Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 31 May 2021

“Tersilap Memuat Naik Screen Shot” – Pengurus Media Sosial Ibu Neelofa Tampil Mohon Maaf

Pengurus media sosial kepada ibu Neelofa, Datin Noor Kartini Noor Mohamed yang dikenali sebagai Zulshafiqah Zulkafli tampil membuat permohonan maaf di laman Instagram peribadi miliknya. Ia berhubung isu yang timbul mengenai hantaran yang dimuat naik […]

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Wed, 20 Jun 2018

There are Turtles in Melaka and We NEED to Protect Them

We can’t let these endangered animals be exposed to anymore risks and hazards.

Trending Thu, 14 Jun 2018

Solat Sunat Aidilfitri Diawalkan

Keputusan itu dibuat bagi memastikan sambutan hari raya tidak menjejaskan kewajipan umat Islam menunaikan solat Jumaat.

Featured Tue, 27 Apr 2021

“Saya Terima Dengan Hati Terbuka, Jadikan Kompaun Pengajaran” – Neelofa

Selebriti popular, Neelofa dan suaminya, pendakwah Haris Ismail atau PU Riz dikenakan kompaun berikutan melanggar prosedur operasi standard (SOP) majlis perkahwinan mereka yang diadakan pada Mac lalu. Neelofa dan suaminya turut dikenakan kompaun kerana melanggar […]

Trending Wed, 13 Dec 2017

20张「神巧合瞬间」的完美照片

拍一张完美的照片似乎是一项艰巨的任务,对大多数的人来说几乎是不可能的。但是在正确的时间出现在正确的地点,就能拍出完美无缺的的照片。

Trending Tue, 17 Mar 2020

5 Filem Hollywood Yang Ditunda Tayang Akibat Covid-19

PENYEBARAN wabak Corona atau Covid-19 yang menyerang masyarakat dunia pada waktu ini sedikit sebanyak meninggalkan kesan kepada industri perfileman negara dan luar negara. Beberapa filem hebat Holywood terpaksa ditangguhkan tayangannya akibat penularan wabak yang semakin […]

| Live TV