Trending By: SGMS Enal November 30, 2017 @ 11:57am

Lelaki Terlepas Hukuman 60 Tahun Atas Tuduhan Merogol

Seorang  pekerja kilang terselamat dari hukuman penjara 60 tahun dan sebatan selepas Mahkamah Tinggi di sini, semalam menolak rayuan pihak pendakwaan terhadap keputusan pembebasannya daripada tiga tuduhan memperkosa seorang gadis, lima tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Abu Bakar Katar menolak rayuan berkenaan, sekali gus mengekalkan keputusan Hakim Mahkamah Sesyen M Vijayalakshmi pada 22 November tahun lalu.

Mohd Zunizam Othman, 31, dibebaskan oleh Vijayalakshmi tanpa dipanggil membela diri pada akhir kes pendakwaan.

Terdahulu, Mohd Sunizam ditangkap atas dakwaan merogol mangsa yang berusia 15 tahun 11 bulan ketika kejadian di Kampung Paya Terendam, Sik pada 26 Jun, 14 Julai dan 14 Oktober 2012, jam 4 petang.

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Zubaidah Ahmad memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi keran tidak berpuas hati dengan keputusan itu. Teruduh diwakili S Param.

Ketika membacakan keputusannya, Abu Bakar berkata, mahkamah meneliti semua rekod rayuan dan penghujahan bertulis kedua-dua pihak dan bersetuju dengan penemuan fakta oleh mahkamah bicara mengenai keterangan mangsa yang juga saksi pendakwaan kedua (SP2) yang bercanggah berkaitan tarikh kejadian bagi ketiga-tiga tuduhan.

“Mahkamah berpendapat SP2 tidak pasti dan sering berubah-ubah berkaitan tarikh kejadian. Pendakwaan perlu membuktikan pada tarikh kejadian pertama dan kedua SP2 berusia bawah 16 tahun.

“Walaupun dikemukakan rakaman video, ia tidak membantu kerana SP2 sendiri tidak pasti berkaitan kejadian yang mana.

“Timbalan pendakwa raya juga tidak memanggil ahli forensik yang membuat analisis bagi menentukan tarikh rakaman melalui telefon bimbit,” katanya.

Menurut beliau, mahkamah bersetuju dengan mahkamah bicara bahawa keterangan SP2 meragukan untuk diterima sebagai keterangan.

“Keraguan berkaitan tarikh kejadian memihak kepada perayu. Perhubungan seks dilakukan selepas SP2 mencapai usia 16 tahun dan ia secara kerelaan.

“Mahkamah menolak rayuan perayu, perintah mahkamah bicara melepas dan membebaskan responden daripada semua tuduhan disahkan,” ujarnya.

Sumber- Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 21 Sep 2022
Trending Fri, 4 Oct 2019

1,111 Metres Water Slide in Penang is So Crazy that It Set a New Guinness World Record

Even on the shortest of water slide we’ve already wet our pants, imagine how insane it would be sliding down a 1.1km one!

Trending Fri, 4 Oct 2019

Bayi Maut Kepala Terkena Kipas Siling

Bapa Tiri Dakwa Tak Sengaja Lambung Anak

Featured Tue, 1 Nov 2022

“Kalau Arwah Siti Sarah Ada, Dia Lagi Sweet…” – Netizen Sebak Tengok Shuib ‘Suap Diri Sendiri’

Baru-baru ini, pelawak Shuib Sepahtu, memuat naik satu video yang memaparkan rakannya, Ajak Shiro sedang bermesra dengan isteri, Nur Afifah Amin. Menerusi perkongsian tersebut, Ajak menyuap makan kepada Afifah yang berada di sebelah, manakala Shuib

Featured Wed, 9 Nov 2022

Ibu Wafariena Kesal Dengan Sikap Iqbal Zulkefli – “Saya Ada Di Lokasi Penggambaran Itu & Iqbal Yang Minta Bergambar…”

Terbaharu, ibu kepada pelakon Wafariena Roslan iaitu Suzana Hamad meluahkan rasa terkilan dan kecewa dengan sikap usahawan sensasi, Iqbal Zulkefli yang cuba membabitkan anaknya dalam gosip cinta sehingga mendatangkan publisiti murahan di media sosial. Memetik

Trending Fri, 4 Oct 2019

Taking Digital To The Next Level, Huawei Launches 13 Products With Huawei Mobile Services (HMS)

These 13 new coolest and hi tech products from Huawei will blow your mind away!

Trending Wed, 11 Mar 2020
Featured Thu, 20 May 2021

Keputusan Total Lock Esok Ditentukan Berdasarkan Nasihat KKM – MKN

Negara hari ini mencatatkan kes tertinggi COVID-19 iaitu sebanyak 6,806 kes menjadikan ianya jumlah tertinggi pernah direkodkan di negara. Menurut Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri keputusan untuk melaksanakan total lockdown akan ditentukan Majlis Keselamatan

| Live TV