Trending By: Padin July 11, 2021 @ 7:16am

Lockdown Jadi Sebab The Truth Tangguh Muzik Video

Mencabar dan penuh dugaan. Itu yang dapat disimpulkan oleh duo The Truth yang dianggotai oleh Naufal Isa dan Irwan Fariz ketika berkongsi proses penerbitan single Infiniti yang baru sahaja dilancarkan di semua platform digital.

Menurut Naufal, pengumuman ‘lockdown’ yang dibuat oleh Perdana Menteri hadir ketika The Truth berada di fasa akhir rakaman di studio.

Walaupun terkesan dengan pengumuman tersebut, rakaman Infiniti tetap berjaya disempurnakan beberapa hari sebelum ‘lockdown’ mula berkuatkuasa di seluruh negara.

Menurut Naufal, biarpun masih berada di dalam fasa ‘lockdown’, segala kerja pasca-penerbitan dan promosi Infiniti dapat dilaksanakan dari rumah dengan baik oleh tim produksi Tarbiah Sentap.

“Cabaran terbesar release lagu waktu lockdown ni adalah dari segi penggambaran music video itu sendiri kerana perlu melibatkan pelbagai pihak dan proses penggambaran di luar.

“Dalam situasi negara yang masih bergelut menangani pandemik ni, adalah lebih wajar untuk kami mendahulukan urusan-urusan yang lebih kritikal jika ingin keluar dari rumah,” katanya.

Jelas Naufal lagi, klip video rasmi Infiniti pada asalnya dijadualkan untuk terbit pada hari yang sama lagu itu dilancarkan. Walaubagaimana pun, The Truth akur dengan ketetapan Majlis Keselamatan Negara demi kemaslahatan seluruh rakyat Malaysia.

“Dalam apa jua keadaan pun, kita semua mahu perintah ‘lockdown’ ini berjaya menurunkan kadar jangkitan Covid-19. Kerana itu kami dan pihak pengurusan merangka beberapa perancangan kontigensi termasuk menangguhkan pelancaran music video ke satu tarikh lain yang akan diumumkan kelak,” katanya.

Tambah Irwan pula, sebagai gantinya, lagu infiniti dipersembahkan kepada peminat dalam bentuk video animasi ringkas ciptaan Azeem Razali yang memaparkan watak The Truth menyampaikan maksud di sebalik lagu itu.

“Kami nak hargai jasa Trvthfam yang tak pernah putus menyokong Infiniti sejak tarikh lagu ini diumumkan. Tak sanggup rasanya nak biarkan peminat kami terus ternanti-nanti.

“Sebab tu untuk Infiniti, Tarbiah Sentap Records akan terbitkan 3 versi video dan salah satunya adalah video animasi ringan yang disertakan bersama lirik,” katanya.

Single Infiniti merupakan ciptaan komposer Akmal Mustafa, merupakan karya yang mengetengahkan konsep hubungan abadi sesama manusia.

Menurut Akmal, setiap orang mungkin memiliki kawan yang sentiasa mengingatkan sahabatnya tentang akhirat. Namun kewujudan mereka dilihat semakin tandus dan janggal di akhir zaman ini.

“Infiniti melambangkan satu konsep yang tiada had. Dalam konteks lagu ini, ia merujuk kepada hubungan persahabatan yang berkekalan hingga di akhirat yang kekal abadi.

“Sebagai muslim kita mempercayai kewujudan akhirat yang kekal abadi. Begitu jugalah hendaknya persahabatan yang terjalin antara orang beriman, didasari matlamat untuk kekal hingga ke syurga,” katanya.

Menariknya menerusi single Infiniti, The Truth mempersembahkan karya mereka di dalam mood yang lebih bertenaga dan upbeat berbanding lagu-lagu mereka sebelum ini.

Masih memilih pop rock sebagai genre utama, Infiniti menyerlahkan lagi vokal duo The Truth agar kelihatan lebih versatil. Pemilihan kunci vokal yang lebih tinggi, sesuai dengan mood lagu yang energetik, menjadikan Infiniti satu cabaran hebat bagi Irwan dan juga Naufal The Truth.

“Besar harapan kami agar lagu Infiniti dapat diterima baik oleh seluruh masyarakat bahkan menjadi lagu anthem sebuah persahabatan yang didasari keimanan.

“Berbicara mengenai peluang untuk berkolaborasi bersama artis lain dari dalam dan luar negara secara solo atau berkumpulan, Wallahualam. Buat masa ni masih belum ada perancangan untuk bergerak secara solo.

“Cuma andai ada di antara kami ingin mengeluarkan single sendiri atau berkolaborasi dengan artis dari pelbagai negara pun tak ada masalah. Pintu kami sentiasa terbuka.

“Selagi karyanya menerapkan nilai-nilai positif dan shariah compliance, insya-Allah, The Truth tidak ada halangan untuk berkerjasama. Apa yang paling penting, peminat tidak perlu risau kerana The Truth tetap masih ada,” katanya.

Infiniti versi animasi terbitan Tarbiah Sentap Records kini sedia untuk ditonton di saluran rasmi YouTube Tarbiah Sentap. Single terbaharu itu juga boleh diperdengarkan di semua platform penstriman digital seperti Joox, Spotify dan Apple Music seluruh dunia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 17 Jun 2021

“Fight Scene Mantap” – Filem Terakhir Arwah Ashraf Sinclair Dilabel Bertaraf Antarabangsa

Buat korang yang masih belum tahu, filem lakonan terakhir arwah Ashraf Sinclair iaitu J Retribusi kini ditayangkan di seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei. J Retribusi merupakan kesinambungan Filem J Revolusi yang menggandingkan para pelakon seperti […]

Trending Thu, 24 Dec 2020
Trending Tue, 15 Sep 2020
Trending Sun, 1 Aug 2021

Kes Tuntutan Siti Nordiana: “RM200,000 Bukan Saman Sebab Kami Tak Mohon Maaf” – Syura

Penyanyi Syura tampil memberi penjelasan tentang kekeliruan warganet mengenai pembayaran RM200,000 yang dituntut oleh penyanyi Siti Nordiana atau lebih dikenali sebagai Nana Kata Syura, wang RM200,000 setiap seorang yang diminta oleh Nana kepadanya dan empat […]

Trending Sat, 7 Jul 2018

Penyelamat Thai Mati Lemas Selepas Selesai Hantar Bantuan

Kematian Samarn membayangkan proses membawa keluar remaja dan jurulatih mereka itu berkemungkinan agak sukar memandangkan mereka tidak mempunyai pengalaman menyelam, jika mereka diperlukan untuk berenang keluar daripada gua berkenaan.

Trending Sat, 12 Jan 2019

Harga Minyak Turun Lagi

Menurut Lim, ​​​​​​​kaedah mingguan itu yang menurunkan harga runcit produk petroleum apabila harga minyak dunia turun dan mengehadkan pada RM2.20 bagi RON95 dan RM2.18 untuk diesel apabila harga minyak dunia naik,

Program TV Mon, 4 May 2020

‘HeroKu’ Bawa Penonton Selami Pengorbanan ‘Frontliners’

Jangan ketinggalan untuk tonton HeroKu gais!

Trending Thu, 19 Mar 2020

COVID-19: Prihatin Terhadap Kakitangan, Media Prima Mula Pelan Tindak Balas Perintah Kawalan Pergerakan

Kerjasama dan keprihatinan majikan dengan kakitangan amat penting dalam situasi wabak sebegini.

Trending Tue, 19 Nov 2019

Kata Hamil Tapi Hakikatnya Ada Udang Disebaliknya

Wanita Kantoi Perut ‘Diusung’ Rupanya

| Live TV