Trending By: SGMS Faida September 27, 2018 @ 6:06pm

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Rakyat Malaysia. Tolong la hadam. Ini salah satu contoh paling ketara kenapa orang duduk lane tengah sampai kiamat yang boleh menyebabkan kemalangan (contoh dalam video: kereta yang record & kereta mangsa keadaan)

Apa yang diajar dalam kurikulum pemanduan sekolah adalah seperti di bawah. Rasanya kurikulum ni pun follow sistem di United Kingdom (bekas penjajah kita yang bawa sistem pemanduan dia ke Malaysia) Bukan macam pemanduan di atas!

Tapi Ini apa yang jadi bila ditanya rata2 rakyat malaysia duduk lama mana (walaupun lane kiri sekali kosong)

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

Tolong respect orang. Tak perlu ego tegakkan benang basah, cakap dah ikut speed limit 110kmj boleh stay dimana2 lorong ikut suka.. lorong dibina tiga bukannya untuk bagi semua sama speed, apatah lagi 4 lorong seperti di NKVE & PLUS (in KV). Semua orang ada plan & speed masing2.

Disclaimer: aku tak sokong beza merah, dia pun badigol, tapi badigol (punca sebenar / root cause) adalah orang yang stay lorong tengah.

Info tambahan: owner survey di facebook (abdillah royo) sudah menghantar keputusan survey ke JPJ untuk tindakan lanjut. Harap JPJ/kerajaan cuba selesaikan & memandang serius isu ini.

Dah penat cerita pasal isu yg tak berkesudahan ni dengan wife setiap kali drive..

Taktaulah kenapa ramai sangat tak paham.. aku dah ckp tadi aku tak backup kereta bezza merah. Yang aku nak highlight peraturan “ikut kiri jika tidak memotong” yng telah di ambil mudah ramai orang malaysia.

atau yang ini lebih BASIC!

Alang2 cerita pasal stay lorong kiri, up juga masalah roundabout malaysia.. tolong la bagi signal setiap kali keluar masuk bulatan. Atleast motor / kereta lain boleh alert kita nak kemana. Thanks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 16 Oct 2020

Agong Titah Masjid Seluruh Negara Buat Solat Hajat, Doa Selamat

Semoga Malaysia dijauhkan dari Covid-19

Trending Wed, 21 Feb 2018

UJI RASHID MENGAMUK

Oleh kerana beberapa berita yang terpesong dari fakta, ramai rakan taulan menghubungi Uji dan menyangkakan Uji Rashid yang sakit dan terlantar tenat.

Trending Thu, 6 Aug 2020

Kos Tunai Umrah Dijangka Meningkat

Apapun, ia meliputi aspek keselamatan para jemaah

Trending Sat, 20 Oct 2018

Luluh Hati Seorang Bapa, Tarik Sendiri Jasad Kaku Anak

Sebaik sahaja menarik jasad itu dari timbunan tanah, Asman terus cam yang batang tubuh itu adalah anaknya.

Trending Mon, 9 Apr 2018

Walaupun Dikecam Teruk, Neelofa Tetap Menang Besar Di AME 2018

Walaupun dikecam teruk tentang isu tersebut, ia tidak menjadi penghalang untuk Neelofa menang besar dalam Anugerah Meletop Era (AME) 2018 yang diundi sendiri oleh peminat-peminatnya.

Trending Tue, 24 Apr 2018

Jiran Sangka Wanita Itu Dah Meninggal Rupa-Rupanya…

“Lantai bilik itu juga dipenuhi najis serta berbau busuk. Saya kemudian memanggil jiran lain dan kami sepakat menghubungi polis untuk menyelamatkan mangsa,” katanya.

Trending Mon, 7 Sep 2020
Featured Mon, 20 Apr 2020

Tom patah hati, ini pengakhiran kisah Tom & Jerry yang ramai tidak tahu!

Pengarah siri animasi ini temui ajal Khamis lalu.

Trending Thu, 2 Aug 2018

Bimbang Diancam Stalker, Pemandu Bas Berbaju Kalis Peluru Setiap Hari

Imre Marton, memakai baju kalis peluru itu setiap hari kerana bimbang pengendapnya, Charlie Howells, bertindak di luar kewarasan.

| Live TV