Trending By: SGMS Faida September 27, 2018 @ 6:06pm

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Rakyat Malaysia. Tolong la hadam. Ini salah satu contoh paling ketara kenapa orang duduk lane tengah sampai kiamat yang boleh menyebabkan kemalangan (contoh dalam video: kereta yang record & kereta mangsa keadaan)

Apa yang diajar dalam kurikulum pemanduan sekolah adalah seperti di bawah. Rasanya kurikulum ni pun follow sistem di United Kingdom (bekas penjajah kita yang bawa sistem pemanduan dia ke Malaysia) Bukan macam pemanduan di atas!

Tapi Ini apa yang jadi bila ditanya rata2 rakyat malaysia duduk lama mana (walaupun lane kiri sekali kosong)

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

Tolong respect orang. Tak perlu ego tegakkan benang basah, cakap dah ikut speed limit 110kmj boleh stay dimana2 lorong ikut suka.. lorong dibina tiga bukannya untuk bagi semua sama speed, apatah lagi 4 lorong seperti di NKVE & PLUS (in KV). Semua orang ada plan & speed masing2.

Disclaimer: aku tak sokong beza merah, dia pun badigol, tapi badigol (punca sebenar / root cause) adalah orang yang stay lorong tengah.

Info tambahan: owner survey di facebook (abdillah royo) sudah menghantar keputusan survey ke JPJ untuk tindakan lanjut. Harap JPJ/kerajaan cuba selesaikan & memandang serius isu ini.

Dah penat cerita pasal isu yg tak berkesudahan ni dengan wife setiap kali drive..

Taktaulah kenapa ramai sangat tak paham.. aku dah ckp tadi aku tak backup kereta bezza merah. Yang aku nak highlight peraturan “ikut kiri jika tidak memotong” yng telah di ambil mudah ramai orang malaysia.

atau yang ini lebih BASIC!

Alang2 cerita pasal stay lorong kiri, up juga masalah roundabout malaysia.. tolong la bagi signal setiap kali keluar masuk bulatan. Atleast motor / kereta lain boleh alert kita nak kemana. Thanks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 6 May 2021

“Tak Semua Orang Suka Apa Yang Kita Tunjuk…”- Naim Daniel Komen Isu Selebriti Rentas Negeri

Penyanyi Naim Daniel menyuarakan pandangan beliau berkenaan isu rentas negeri yang melibatkan selebriti dan influencer. Menurut pemenang Anugerah Juara Lagu 34 ini, seseorang selebriti akan menjadi rujukan dan ikutan kepada para pengikut di sosial media. […]

Trending Thu, 28 Nov 2019
Trending Thu, 9 Jan 2020
Selebriti Mon, 15 Feb 2021
Trending Mon, 23 Jul 2018

Bahaya Terjatuh Dari Kereta Antara Sebab Pak Nil Tak Setuju Dengan Keke Challenge

Pak Nil menyifatkan tarian itu tidak berfaedah malah boleh menyebabkan kemalangan dan membahayakan diri.

Trending Mon, 11 Feb 2019
Featured Thu, 15 Jul 2021

Beri Kelonggaran Pergerakan Untuk Individu Yang Lengkap Dua Dos

Kerajaan sedang meneliti untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah itu bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat ketika kerajaan […]

Trending Sun, 18 Feb 2018

ITALIAN TOWN SELLS HOUSES FOR RM4 TO PREVENT POPULATION PLUMMET

There are 200 houses for sale at only RM4 each!

Trending Mon, 25 Mar 2019

| Live TV