Trending By: SGMS Faida September 27, 2018 @ 6:06pm

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Rakyat Malaysia. Tolong la hadam. Ini salah satu contoh paling ketara kenapa orang duduk lane tengah sampai kiamat yang boleh menyebabkan kemalangan (contoh dalam video: kereta yang record & kereta mangsa keadaan)

Apa yang diajar dalam kurikulum pemanduan sekolah adalah seperti di bawah. Rasanya kurikulum ni pun follow sistem di United Kingdom (bekas penjajah kita yang bawa sistem pemanduan dia ke Malaysia) Bukan macam pemanduan di atas!

Tapi Ini apa yang jadi bila ditanya rata2 rakyat malaysia duduk lama mana (walaupun lane kiri sekali kosong)

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

Tolong respect orang. Tak perlu ego tegakkan benang basah, cakap dah ikut speed limit 110kmj boleh stay dimana2 lorong ikut suka.. lorong dibina tiga bukannya untuk bagi semua sama speed, apatah lagi 4 lorong seperti di NKVE & PLUS (in KV). Semua orang ada plan & speed masing2.

Disclaimer: aku tak sokong beza merah, dia pun badigol, tapi badigol (punca sebenar / root cause) adalah orang yang stay lorong tengah.

Info tambahan: owner survey di facebook (abdillah royo) sudah menghantar keputusan survey ke JPJ untuk tindakan lanjut. Harap JPJ/kerajaan cuba selesaikan & memandang serius isu ini.

Dah penat cerita pasal isu yg tak berkesudahan ni dengan wife setiap kali drive..

Taktaulah kenapa ramai sangat tak paham.. aku dah ckp tadi aku tak backup kereta bezza merah. Yang aku nak highlight peraturan “ikut kiri jika tidak memotong” yng telah di ambil mudah ramai orang malaysia.

atau yang ini lebih BASIC!

Alang2 cerita pasal stay lorong kiri, up juga masalah roundabout malaysia.. tolong la bagi signal setiap kali keluar masuk bulatan. Atleast motor / kereta lain boleh alert kita nak kemana. Thanks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 14 Feb 2018

PELAJAR MAUT TERKENA PISAU MESIN RUMPUT MELAYANG

Dalam kejadian pada pukul 10 pagi itu, kepala mangsa, Nur Afini Roslan, 14, ter­belah dua, manakala seorang lagi pelajar sekolah itu, Mohd. Farhan Reza Badrol Hesam, 13, mengalami kecederaan pada belakang kepala.

Trending Wed, 17 Oct 2018

Suunto 9 Menampilkan Fit Intelligent Technology

Mempunyai pelbagai teknologi pintar seperti bateri pintar yang direka untuk bertahan sehingga 120 jam, peringatan pintar dan ciri Suunto’s FusedTrack, yang menggabungkan GPS dan data sensor

Trending Tue, 5 Mar 2019

Skincare Tip! Top Bestseller Mask Untuk Kulit Berjerawat

Menerusi laman sosial dan blog review, produk mask ini telah berjaya menjadi top bestseller dan sangat popular dalam kalangan kaum wanita!

Trending Wed, 31 Jul 2019

Dua Beranak Nyaris Maut Dari Bangunan Runtuh

Mangsa berada di tingkat tiga bangunan sebelum berlaku runtuhan dan mangsa turut jatuh ke bawah.

Trending Mon, 6 Aug 2018

失智母53岁忘了家人 歌手儿抱她唱自创曲「只有音乐能逗她笑」

来自美国乡村歌手Jay Allen于7月杪演出时,邀请了罹患阿兹海默症(或称痴呆症)的母亲聆听他亲自为母亲所写的歌曲《Blank Stares》;两人当时在台上紧靠彼此,Jay演唱的画面被粉丝录下,感动许多网友。

Trending Fri, 25 Oct 2019
Trending Thu, 11 Jan 2018

‘Bandar Rahsia’ Paling Cantik di Thailand

Khao Yai adalah salah satu daripada daerah yang paling cantik di Thailand, hanya 3 jam memandu dari Bangkok.  Khao Yai juga dikatakan sebagai mini Europe dengan taman bunga yang luas, replika rumah hobbit dan struktur […]

Trending Thu, 9 Jan 2020
Trending Mon, 26 Aug 2019

This New Technology Platform by EFFRO Just Revolutionized Malaysian’s Events Industry!

A breathe of fresh air in the nation’s events hiring industry!

Trending Wed, 23 Jan 2019

只要2张色纸!手作财神爷完整教学

财神到!财神到!财神到你家的大门口~

| Live TV