Trending By: SGMS Faida September 27, 2018 @ 6:06pm

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Rakyat Malaysia. Tolong la hadam. Ini salah satu contoh paling ketara kenapa orang duduk lane tengah sampai kiamat yang boleh menyebabkan kemalangan (contoh dalam video: kereta yang record & kereta mangsa keadaan)

Apa yang diajar dalam kurikulum pemanduan sekolah adalah seperti di bawah. Rasanya kurikulum ni pun follow sistem di United Kingdom (bekas penjajah kita yang bawa sistem pemanduan dia ke Malaysia) Bukan macam pemanduan di atas!

Tapi Ini apa yang jadi bila ditanya rata2 rakyat malaysia duduk lama mana (walaupun lane kiri sekali kosong)

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

Tolong respect orang. Tak perlu ego tegakkan benang basah, cakap dah ikut speed limit 110kmj boleh stay dimana2 lorong ikut suka.. lorong dibina tiga bukannya untuk bagi semua sama speed, apatah lagi 4 lorong seperti di NKVE & PLUS (in KV). Semua orang ada plan & speed masing2.

Disclaimer: aku tak sokong beza merah, dia pun badigol, tapi badigol (punca sebenar / root cause) adalah orang yang stay lorong tengah.

Info tambahan: owner survey di facebook (abdillah royo) sudah menghantar keputusan survey ke JPJ untuk tindakan lanjut. Harap JPJ/kerajaan cuba selesaikan & memandang serius isu ini.

Dah penat cerita pasal isu yg tak berkesudahan ni dengan wife setiap kali drive..

Taktaulah kenapa ramai sangat tak paham.. aku dah ckp tadi aku tak backup kereta bezza merah. Yang aku nak highlight peraturan “ikut kiri jika tidak memotong” yng telah di ambil mudah ramai orang malaysia.

atau yang ini lebih BASIC!

Alang2 cerita pasal stay lorong kiri, up juga masalah roundabout malaysia.. tolong la bagi signal setiap kali keluar masuk bulatan. Atleast motor / kereta lain boleh alert kita nak kemana. Thanks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 23 Apr 2020
Trending Thu, 28 Jun 2018

3 Teknik Pembedahan Miss V Yang Sudah Lama Wujud Tapi Kini Mendapat Demand Tinggi

Terdapat 3 jenis embedahan miss v yang mana salah satunya berupaya mengembalikan kedaraan wanita.

Featured Wed, 3 Feb 2021
Trending Wed, 17 Jul 2019

Pilih Kawan Kena Berhati-Hati Guys! Jangan Pilih Yang Psiko

Pilih kawan jangan pilih luaran semata-mata okay! Takut psiko!

Trending Mon, 21 Oct 2019
Trending Fri, 16 Aug 2019

Imam Terbunuh Ketika Solat Jumaat

Lagi kejadian serangan bom selepas solat Jumaat.

Trending Wed, 29 Jan 2020

IKEA Tutup 30 Cawangan Di China Akibat Koronavirus

Pusat perabot IKEA di seluruh China akan ditutup buat sementara waktu hingga ada notis baru dikeluarkan. Penututpan itu dilakukan akibat daripada penularan wabak koronavirus yang melanda negara itu. IKEA yang mempunyai 30 cawangan di seluruh […]

Trending Tue, 26 Nov 2019

Remaja Maut Lepas Minum Racun Kerana Tertekan Diejek Rakan

Bertindak meminum racun seraangga kerana tidak tahan ejekan dari rakan-rakannya kerana dia berasal dari keluarga yang miskin

Trending Wed, 6 Nov 2019

After 11 Years of Painting Her Footwear, A Black Ballerina Finally Gets A Pointe Shoes That Matches Her Skin

For over a decade, she has only hand-dyed her pointe shoes with foundation just so that they’re the same colour as her legs.

| Live TV