Trending By: SGMS Faida September 27, 2018 @ 6:06pm

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Rakyat Malaysia. Tolong la hadam. Ini salah satu contoh paling ketara kenapa orang duduk lane tengah sampai kiamat yang boleh menyebabkan kemalangan (contoh dalam video: kereta yang record & kereta mangsa keadaan)

Apa yang diajar dalam kurikulum pemanduan sekolah adalah seperti di bawah. Rasanya kurikulum ni pun follow sistem di United Kingdom (bekas penjajah kita yang bawa sistem pemanduan dia ke Malaysia) Bukan macam pemanduan di atas!

Tapi Ini apa yang jadi bila ditanya rata2 rakyat malaysia duduk lama mana (walaupun lane kiri sekali kosong)

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

Tolong respect orang. Tak perlu ego tegakkan benang basah, cakap dah ikut speed limit 110kmj boleh stay dimana2 lorong ikut suka.. lorong dibina tiga bukannya untuk bagi semua sama speed, apatah lagi 4 lorong seperti di NKVE & PLUS (in KV). Semua orang ada plan & speed masing2.

Disclaimer: aku tak sokong beza merah, dia pun badigol, tapi badigol (punca sebenar / root cause) adalah orang yang stay lorong tengah.

Info tambahan: owner survey di facebook (abdillah royo) sudah menghantar keputusan survey ke JPJ untuk tindakan lanjut. Harap JPJ/kerajaan cuba selesaikan & memandang serius isu ini.

Dah penat cerita pasal isu yg tak berkesudahan ni dengan wife setiap kali drive..

Taktaulah kenapa ramai sangat tak paham.. aku dah ckp tadi aku tak backup kereta bezza merah. Yang aku nak highlight peraturan “ikut kiri jika tidak memotong” yng telah di ambil mudah ramai orang malaysia.

atau yang ini lebih BASIC!

Alang2 cerita pasal stay lorong kiri, up juga masalah roundabout malaysia.. tolong la bagi signal setiap kali keluar masuk bulatan. Atleast motor / kereta lain boleh alert kita nak kemana. Thanks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 30 Sep 2021

Jalankan Bisnes Bersama Kekasih Petanda Nak Melangkah Ke Fasa Seterusnya? Ini Respons Uyaina Arshad

Pelakon dan pengacara popular, Uyaina Arshad menafikan bisnes yang diusahakan bersama kekasihnya, penyanyi Raja Syahiran adalah sebagai persiapan untuk melangkah ke fasa seterusnya. Mengusahakan perniagaan gerai makanan King’s Eye di Masok Food Court, Kampung Baru, […]

Featured Thu, 22 Apr 2021

“Tidak Bersentuhan” – Amyra Rosli Hormati Pendirian Saharul Ridzwan & Izzue Islam

Pelakon popular, Amyra Rosli mengakui imejnya yang kini bertudung tidak menghalang beliau daripada terus berlakon. Ketika ditanya sekiranya beliau meletakkan syarat dan batas untuk tidak bersentuhan berlakon bersama dengan pelakon lelaki, Amyra mengakui suaminya, Amar […]

Trending Mon, 7 Sep 2020
Trending Tue, 9 Mar 2021
Featured Fri, 15 Oct 2021

‘Real Life’ Squid Game di Abu Dhabi… Biar Betul?

Siapa sahaja yang tidak tahu dengan drama bersiri popular Squid Game yang berasal dari Korea Selatan. Cerita yang menayangkan tentang cabaran-cabaran yang boleh membawa kepada kematian ini telah menarik lebih dari 100 juta penonton. Kini, […]

Trending Sun, 22 Dec 2019

Gadis Berat Naik Mendadak 200kg Meninggal Dunia

Salam takziah buat keluarga mangsa.

Featured Fri, 22 Apr 2022

Sudah Memasuki Carta Trending Di YouTube, Netizen Dakwa MV Lip Lap Raya Siti Nurhaliza Ambil Konsep MV Adele?

Yeke? Min tengok cantik dan menarik je MV Siti Nurhaliza. Nombor syaatuu gitu🔥

Trending Fri, 19 Jul 2019

Jatuh Cinta Pandang Pertama, Nick & Simon Pilih Malaysia!

Nick & Simon menjadikan Malaysia sebagai lokasi pertama untuk mula menapak di rantau Asia.

Trending Wed, 15 Jul 2020

KKM Sahkan Antibodi Pesakit Kluster Sungai Lui Sembuh Adalah Rendah

Jaga kebersihan dan kekalkan memakai pelitup muka di tempat awam

| Live TV