Trending By: SGMS Enal December 4, 2017 @ 6:32am

Majikan WhatsApp lepas waktu kerja beri tekanan?

Lepas je waktu kerja, boss WhatsApp tanya itu ini. Kadang-kadang tu okay la kan tapi bayangkan kalau setiap hari. Mesti pening kan?

Aplikasi WhatsApp sememangnya banyak memudahkan aktiviti harian semua. Kerja jadi lancar walaupun tak ke pejabat, komunikasi dalam jarak jauh saja dah okay! Tapi benarkah aplikasi WhatsApp selepas waktu kerja beri tekanan kepada pekerja?

Menurut Presiden Kongres Kesatuan Kerja Malaysia MTUC, Abdul Halim Mansor, apabila urusan kerja masih berlaku menerusi aplikasi WhatsApps selepas waktu pejabat, ia merupakan satu tekanan kepada pekerja serta aplikasi itu tidak sesuai digunakan untuk urusan rasmi pejabat.

“Sekiranya pihak majikan benar-benar memerlukan pekerjanya untuk bekerja pihak syarikat perlu menghubungi pekerja tersebut melalui telefon atau menjemputnya di tempatnya.

“Apa jua aplikasi media sosial tidak boleh dianggap sebagai medium rasmi biarpun memudahkan penyampaian pesanan,” tambahnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan undang-undang yang lebih jelas dengan mengambil kira perkembangan teknologi semasa.

Mengikut Seksyen 60A (1) Akta Kerja 1995, seseorang itu tidak boleh diarahkan bekerja lebih 5 jam berterusan tanpa rehat dan tidak melebihi 8 jam sehari atau 48 jam seminggu, jika pekerja bekerja melebihi tempoh tersebut, mereka berhak menuntut bayaran lebih masa tapi itu hanya terpakai di pejabat dan urusan kerja secara fizikal.

Namun, apa yang menjadi dilema ialah arahan yang diberikan oleh majikan selepas waktu bekerja melalui aplikasi WhatsApp, Telegram serta sistem pesanan ringkas yang lain.

Sementara itu, pekerja yang berhadapan dengan situasi demikian mengakui arahan majikan melalui WhatsApp menjejaskan kehidupan peribadi.

Seorang kakitangan disebuah institut perniagaan di ibu negara berkata, sudah menjadi lumrah majikannya memberi arahan untuk menyiapkan tugas di luar waktu pejabat melalui media sosial.

Menurutnya, situasi ini menganggu emosi apabila perlu memikirkan urusan kerja sewaktu bersama keluarga. Betul juga tu! Nanti isteri tengok kamu asyik main phone je, cemburu dibuatnya. Dalam hal ini, budi bicara perlu di antara majikan dan pekerja dalam meningkatkan produktiviti sesebuah organisasi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 8 Oct 2020
Trending Thu, 7 Jun 2018

90年代小孩才懂!没网路也能狂玩手机电脑……

在每个人心中都有一个永远缅怀的黄金年代,对于现在的7、8年级生来说,90年代的许多事物都是难忘的回忆啊!对于废柴这样在90年代长大的孩子真的是如此。

Trending Fri, 15 Jan 2021
Trending Tue, 26 Jun 2018

Rosmah Likely to be Charged in 1MDB Case Too

It seems like justice is being served.

Trending Tue, 5 May 2020
Trending Thu, 20 Sep 2018
Trending Mon, 12 Oct 2020

Frontliners Di Sabah Kini Capai Tahap Kritikal – KKM

Jangan lalai dan malas patuh SOP!

Trending Fri, 18 Oct 2019

Bella Hadid wanita tercantik di dunia!

Pemilihan berdasarkan kesempurnaan wajah

Trending Thu, 17 Dec 2020
Trending Tue, 27 Oct 2020

| Live TV