Trending By: SGMS Enal December 4, 2017 @ 6:32am

Majikan WhatsApp lepas waktu kerja beri tekanan?

Lepas je waktu kerja, boss WhatsApp tanya itu ini. Kadang-kadang tu okay la kan tapi bayangkan kalau setiap hari. Mesti pening kan?

Aplikasi WhatsApp sememangnya banyak memudahkan aktiviti harian semua. Kerja jadi lancar walaupun tak ke pejabat, komunikasi dalam jarak jauh saja dah okay! Tapi benarkah aplikasi WhatsApp selepas waktu kerja beri tekanan kepada pekerja?

Menurut Presiden Kongres Kesatuan Kerja Malaysia MTUC, Abdul Halim Mansor, apabila urusan kerja masih berlaku menerusi aplikasi WhatsApps selepas waktu pejabat, ia merupakan satu tekanan kepada pekerja serta aplikasi itu tidak sesuai digunakan untuk urusan rasmi pejabat.

“Sekiranya pihak majikan benar-benar memerlukan pekerjanya untuk bekerja pihak syarikat perlu menghubungi pekerja tersebut melalui telefon atau menjemputnya di tempatnya.

“Apa jua aplikasi media sosial tidak boleh dianggap sebagai medium rasmi biarpun memudahkan penyampaian pesanan,” tambahnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan undang-undang yang lebih jelas dengan mengambil kira perkembangan teknologi semasa.

Mengikut Seksyen 60A (1) Akta Kerja 1995, seseorang itu tidak boleh diarahkan bekerja lebih 5 jam berterusan tanpa rehat dan tidak melebihi 8 jam sehari atau 48 jam seminggu, jika pekerja bekerja melebihi tempoh tersebut, mereka berhak menuntut bayaran lebih masa tapi itu hanya terpakai di pejabat dan urusan kerja secara fizikal.

Namun, apa yang menjadi dilema ialah arahan yang diberikan oleh majikan selepas waktu bekerja melalui aplikasi WhatsApp, Telegram serta sistem pesanan ringkas yang lain.

Sementara itu, pekerja yang berhadapan dengan situasi demikian mengakui arahan majikan melalui WhatsApp menjejaskan kehidupan peribadi.

Seorang kakitangan disebuah institut perniagaan di ibu negara berkata, sudah menjadi lumrah majikannya memberi arahan untuk menyiapkan tugas di luar waktu pejabat melalui media sosial.

Menurutnya, situasi ini menganggu emosi apabila perlu memikirkan urusan kerja sewaktu bersama keluarga. Betul juga tu! Nanti isteri tengok kamu asyik main phone je, cemburu dibuatnya. Dalam hal ini, budi bicara perlu di antara majikan dan pekerja dalam meningkatkan produktiviti sesebuah organisasi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 2 Dec 2019

5 Produk Kosmetik Beracun Yang Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

Lambakan pelbagai produk kosmetik beracun di pasaran sememangnya memudahkan sesiapa sahaja untuk mendapatkan produk tersebut. Walaupun ramai diantara kita yang tahu produk komestik yang beracun memang menjanjikan kesan yang ketara dalam tempoh yang singkat. Walaupun […]

Trending Mon, 14 Sep 2020

Semua Sekolah Di Kedah Bakal Ditutup

Sama-sama kita tunggu pengumuman nya okay!

Trending Sat, 28 Sep 2019
Trending Thu, 30 Aug 2018

Usain Bolt to Become Pro Footballer?

He’s prepping for a competitive match!

Trending Wed, 27 Jun 2018

Sharnaaz Ahmad Perli Abang Terlajak Laris

Adakah Sharnaaz Ahmad mengeluarkan kenyataan tersebut dengan niat mahu memerli tindakan Abang terlajak laris?

Trending Sun, 17 Mar 2019

Egg Boy Digelar Hero Kerana Baling Telur Ke Arah Senator Anning

Digelar Hero Kerana Baling Telur, Egg Boy Cecah 100K Pengikut di Instagram Dalam Masa Tak Sampai Sehari

Trending Thu, 3 Oct 2019

Research Says that Baking Might Be Your Best Therapy

You used to have to pay for a therapy, now you can eat your therapy.

Trending Sat, 2 Mar 2019

Cuaca Panas Dianggar Meningkat Lagi, Orang Ramai Perlu Waspada

fenomena El Nino yang dijangka berlaku pada Mei nanti agak lemah dan tidak memberi impak yang signifikan kepada cuaca di negara ketika ini.

Trending Tue, 21 Apr 2020

MKI Umum Tiada Solat Terawih Di Seluruh Negara Ramadan Ini

Ini hakikat yang terpaksa diterima..

Trending Mon, 12 Aug 2019

ATM Bank Diletupkan, RM300,000 Lesap

Ganas juga sekarang ni perompak, mesin ATM pun nak dirompak

| Live TV