Trending By: tex_admin July 29, 2018 @ 2:00am

Malaysia Has Highest Diabetes Rate in Asia

Malaysia has the highest rate of diabetes in Asia and one of the highest in the world, said National Diabetes Institute (Nadi) executive chairman Datuk Dr Mustaffa Embong.

He said about 2.5 million Malaysians aged 18 and above have the disease.

“(In addition, our records) suggest that almost half of Malaysians do not know that they have diabetes.

“Most of the time, (sufferers of) Type 2 diabetes (show) no symptoms at all until they develop a heart attack, stroke, kidney failure, go blind or (need to have a limb) amputated,” Dr Mustaffa said.

Hence the reason why diabetes is called a “silent killer,” he added.

Dr Mustaffa was speaking on the sidelines of the 10th Diabetes Complications Conference and Grand Rounds (DCOM 2018) here yesterday.

“(At) this conference, various medical aspects and new treatments for people with diabetes will be presented,” he said.

A total of 11 diabetologists from the United States, Europe, Australia and Asia will present topics to about 200 medical practitioners during the two-day conference.

Source: NST

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 11 Oct 2018

Ditipu Teman Lelaki, Lihat Tindakan Gadis ‘Kental’ Ini!

Tak semua benda yang kita rancang tu akan jadi kenyataan. Betul, hati manusia ni berubah-ubah. And betul, tak semua lelaki ni trash. Tapi lelaki yang aku dapat ni trash. Thanks bruh…

Trending Tue, 28 Jul 2020
Trending Fri, 28 Sep 2018

WOW… Kasut Termahal Di Dunia Dijual Di Dubai?

Syarikat yang berpangkalan di Dubai ini percaya dengan kepadatan penduduk terdiri dari golongan hartawan di bandar ini percaya kasut ini berpotensi mendapatkan pembeli.

Trending Thu, 9 Aug 2018

Too Much Exercise Can Lead to Mental Health Problems

But that doesn’t mean you shouldn’t exercise at all.

Trending Fri, 9 Mar 2018

Influencer Seiras Wajah Selebriti Popular Tempatan, Nombor 3 Paling Sama!

Pasti teruja bukan apabila mengetahui ada orang lain yang seiras dengan kita. Apatah lagi jika mereka itu pelanduk dua serupa kepada artis popular mahupun insan-insan terkenal!

Hijab & Heels ingin membawa penonton mengenali lima Instafamous atau Influencer yang memiliki wajah seiras selebriti tempatan.

Trending Sun, 6 Dec 2020

Gantikan Judika Di SFMM35, Afif Tirmizie Kini Muncul Dengan Single Maaf

Ni identiti lelaki yang gantikan Judika masa SFMM25 hari tu!

Trending Thu, 19 Nov 2020
Trending Fri, 30 Mar 2018

Intai Anak Dara Orang, Kan Dah Kantoi…

Siasatan mendapati, kejadian disedari mangsa yang juga seorang penolong akauntan berusia 28 tahun semasa sedang mandi kira-kira pukul 6.30 pagi semalam dan dia telah memaklumkan perkara itu kepada abangnya.

Trending Fri, 19 Jan 2018

Jom Ubah Stail!

Jika masih dengan imej lama, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berubah kepada imej baru. Mungkin tidak secara keseluruhan, tetapi boleh lakukan secara berperingkat.

| Live TV