Trending By: Padin September 21, 2021 @ 7:20pm

“Masa Pantang Jaga Makan, Habis Pantang Makan Ayam Goreng…” – Dr. Say Mengaku Isteri Tak Berpantang, Amal Makanan Sihat & Seimbang

Personaliti media sosial dan pengacara, Dr. Say Shazril atau nama sebenarnya, Shazril Shaharuddin mengakui isterinya, Dr. Azura Abas tidak pernah berpantang semenjak kelahiran anak pertama mereka, Aezriel.

Baru sahaja menimang cahaya mata kedua, Sefriel pada 18 Ogos lalu, Dr. Say berkongsi perkara terbabit sekali lagi kerana masih ada netizen yang bertanya mengenai perkara terbabit.

“Ramai juga yang mesej tanya soalan ni memandangkan saya rasa ada yang baru follow Instagram saya. Kalau yang follow sejak zaman Ace dulu mesti tau dah cerita ni. Tapi takpe, saya cerita sekali lagi. Jawapannya, sejak anak pertama dan termasuk anak kedua ni bini saya tidak berpantang. “Whats? Tak pantang? Badan nak guna lama kot” jerit makcik bawang di Facebook.

“Sekali lagi saya ingin tekankan yang kami tidak menentang sesiapa yang ingin berpantang. Nak pantang silakan, tak nak pantang pun silakan. Kalau cakap pasal badan nak guna lama meh saya bagi kisah yang paling senang nak diterima akal.

“Kalau masa berpantang ni ibu-ibu jaga makan dengan makan ikan haruan, ikan kering dan seangkatan dengannya, then habis pantang hari ke-45 ibu-ibu makan ayam goreng Mekdi, Kepchi, Mary Perang with honey butter biscuits Texus Chicken on the side, logik akalnya tidakkah makanan-makanan sebegini akan merosakkan badan ibu-ibu yang selama ni berpantang?” tulis Dr. Say menerusi salah sebuah hantaran di laman Instagram.

Tambah Dr. Say, perkara yang perlu diambil berat oleh ibu yang baharu sahaja melahirkan anak ialah pemakanan sihat.

“Kunci utamanya adalah pengambilan makanan yang sihat & seimbang, itu sahaja. Ayam, telur, ikan, sayur-sayuran & buah-buahan macam kangkung, timun, tembikai, pisang boleh je nak makan sebab ni semua tergolong dalam makanan yang sihat & seimbang.

“Kalau nak cakap ‘gatal’ atau ‘bisa’, dari segi perubatan there is no such thing cuma kalau memang allergic, elakkanlah. In a nutshell, bergantung kepada kepercayaan ibu tu sendiri sama ada nak amalkan pantang-larang ini atau tak.

“Yang penting jangan terlalu extreme supaya ibu-ibu sentiasa cergas, ceria dan sihat semasa dalam pantang,” tulisnya lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Aug 2019

Polis Dedah Punca Kematian Sebenar Nora Anne, Bocor Usus Akibat..

Susulan kematian gadis warganegara Ireland, Nora Anne Quoirin, 15 tahun yang hilang sewaktu bercuti di The Dusun Hill Pantai, Negeri Sembilan bersama keluarganya berakhir dengan kematian apabila mayatnya dijumpai tidak jauh 1.5 kilometer dari resort […]

Trending Sat, 20 Oct 2018

Ngeri! Anak Beranak Nekad Terjun Sungai Angkara Terlalu Banyak Hutang

Mayat tiga beranak, Baharom Ahmad, 66, Norma Pin, 64, dan Norzalina Baharom, 35, ditemui orang awam terapung di sungai di dua lokasi berlainan di Arau.

Trending Tue, 13 Nov 2018

蔬果「拟人化」后的爆笑日常!

日本超人气插画家「keigo」又绘出一系列的蔬果人,用可爱、逗趣的画风来勉励大家:做人其实很幸福好吗!

Trending Fri, 27 Aug 2021

Semuanya Sedap! Antara 5 Pencuci Mulut Terkenal Di Malaysia, Mana Satu Kegemaran Anda?

Malaysia adalah negara yang sangat unik dengan pelbagai etnik, bahasa dan budaya. Tapi, kalau ditanya apa yang membuatkan rakyat Malaysia ni bersatu padu, mestilah kerana makanannya yang bervariasi dan semestinya enak-enak belaka! Haa.. Memandangkan negara […]

Trending Thu, 29 Mar 2018

女子马路中央按手机 暴怒老外连人带车处理

停在马路中央不仅堵塞交通,也非常危险。最近,一段特别的影片在网路上疯传,影片中,一名骑机车的女子突然停在繁忙的马路中央,开始讲电话……

Trending Sun, 19 Aug 2018

Tinggal Nota Sebelum Bunuh Diri

Bapa Tinggal Nota Bunuh Diri Minta Anak-Anak Ambilkan Mayatnya

| Live TV