Trending By: SGMS Enal January 27, 2018 @ 2:14am

Maut Jatuh Dari Zipline Dan Mayatnya Dibuang

Baru- baru ini, seorang pengusaha aktiviti lasak Zipline di Andes telah membuat satu pengakuan yang mengejutkan, apabila dia menyatakan bertanggungjawab dalam membuang mayat seorang pelancong dari Sepanyol ke dalam sungai setelah pelancong itu maut ketika menggunakan perkhidmatan Zipline itu, lapor Metro UK

Pelancong wanita itu yang bernama Nathaly Salazar, 28 tahun dilaporkan sedang bercuti di Peru sebelum dia dikatakan tiba-tiba hilang tanpa sebarang berita.

Nathaly dikatakan telah mengunjungi tapak arkeologi Moray dan sedang membuat persediaan untuk ke Cacllaracay apabila dia mengambil keputusan untuk mencuba perkhidmatan Zipline yang dikatakan antara yang terpanjang di dunia.

Aktiviti Zipline tersebut memang menjadi tarikan utama kepada para pelancong kerana ia akan memperlihatkan pemandangan indah Lembah Suci Incas.

Namun begitu, Nathaly dikhabarkan mengalami kecederaan di bahagian kepalanya atas sebab yang tidak dikenalpasti. Dia dikatakan hilang selepas menaiki Zipline itu sekali gus membuatkan pihak polis mula menjalankan misi pencarian.

Lantaran itu, pengusaha dan seorang pekerja The Flight of the Condor Zip-line ini memutuskan untuk menyembunyikan mayat Nathaly di dalam sungai di sebuah kawasan terpencil yang dikenali sebagai Paucarbamba.

Setelah Nathaly dilaporkan hilang sejak 2 Januari lalu, pihak berkuasa terus menjalankan siasatan dan pencarian Nathaly secara meluas terutama di kawasan Sungai Vilcanota-Urubamba.

Selepas beberapa hari, didapati kehilangan Nathaly berpunca dari dua individu yang tidak bertanggungjawab ini. Kedua-duanya dikatakan memberi keterangan yang berbeza.

Salah seorang daripada mereka mengatakan Nathaly terhantuk pada tiang dan seorang lagi memberitahu polis bahawa pasangan Nathaly telah memanjat keranjang di atas kabel dan terus berlalu pergi sekali gus menyebabkan beliau mati.

Mereka juga mengakui telah memecahkan telefon bimbit Nathaly menggunakan batu apabila telefon itu mula berdering.

Ibu mendiang, Alejandra Ayala yang tinggal berdekatan pekan Cuzco turut membantu pihak polis dalam misi pencarian anaknya.

Menurut Alejandra, kali terakhir dia berhubung dengan Nathaly adalah pada 31 Disember lalu dan mendakwa Nathaly kedengaran sihat dan bahagia.

Nathaly juga dikatakan sedang melanjut pelajaran dalam bidang pendidikan fizikal dan merancang untuk mengembara ke seluruh Peru. Tetapi, hajatnya tidak kesampaian akibat dari tragedi yang menimpa Nathaly.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 16 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3: Semak Cara Status Pembayaran

Jom semak cara pembayaran status BSH fasa ketiga!

Trending Fri, 31 May 2019
Trending Fri, 3 Jul 2020

Pagar Masjid & Surau Disaran Tidak Dikunci – Dr Zulkifli

Sama-samakita alert dan bertanggungjawab ok!

Trending Wed, 2 Dec 2020

PKPB : SOP Benarkan Aktiviti Scuba Diving Di Sabah

Semoga ada berita baik buat industri pelancongan

Trending Sat, 27 Apr 2019

Kejadian Letupan Bom Terbaru Di Sri Lanka

6 Kanak-kanak Antara Yang Terkorban, Kejadian Letupan Bom Terbaru Di Sri Lanka

Trending Fri, 9 Oct 2020

Bantuan Komputer Riba Buat Siswa Golongan B40

Khas buat pelajar universiti dari golongan B40

Trending Tue, 10 Apr 2018

Pilihan Raya Umum Jatuh Pada 9 Mei Ini!

Pengumuman ini telah diumumkan oleh Tan Sri, Mohd Hashim Abdullah, Pengerusi Suruhanjaya Pilhan Raya Malaysia sebentar tadi

Hiburan Tue, 24 Mar 2020

Susulan Arahan PKP, Kadar Tontonan Berita Televisyen Dan Digital Media Prima Catat Lonjakan Mendadak!

Sentiasa setia bersama rangkaian televisyen dan digital kami untuk segala maklumat yang berkualiti dan pantas.

Trending Wed, 6 May 2020

Rentas Negeri Di Kuala Lumpur Bermula Esok

Mohon ambil perhatian buat mereka yang berada di KL..

Trending Thu, 10 Oct 2019

Katy Perry dan Orlando Bloom Langsungkan Perkahwinan Disember Ini

Sempat putus beberapa kali, akhirnya Katy Perry dan Orlando Bloom Bakal Menikah…

| Live TV