Trending By: SGMS Enal January 27, 2018 @ 2:14am

Maut Jatuh Dari Zipline Dan Mayatnya Dibuang

Baru- baru ini, seorang pengusaha aktiviti lasak Zipline di Andes telah membuat satu pengakuan yang mengejutkan, apabila dia menyatakan bertanggungjawab dalam membuang mayat seorang pelancong dari Sepanyol ke dalam sungai setelah pelancong itu maut ketika menggunakan perkhidmatan Zipline itu, lapor Metro UK

Pelancong wanita itu yang bernama Nathaly Salazar, 28 tahun dilaporkan sedang bercuti di Peru sebelum dia dikatakan tiba-tiba hilang tanpa sebarang berita.

Nathaly dikatakan telah mengunjungi tapak arkeologi Moray dan sedang membuat persediaan untuk ke Cacllaracay apabila dia mengambil keputusan untuk mencuba perkhidmatan Zipline yang dikatakan antara yang terpanjang di dunia.

Aktiviti Zipline tersebut memang menjadi tarikan utama kepada para pelancong kerana ia akan memperlihatkan pemandangan indah Lembah Suci Incas.

Namun begitu, Nathaly dikhabarkan mengalami kecederaan di bahagian kepalanya atas sebab yang tidak dikenalpasti. Dia dikatakan hilang selepas menaiki Zipline itu sekali gus membuatkan pihak polis mula menjalankan misi pencarian.

Lantaran itu, pengusaha dan seorang pekerja The Flight of the Condor Zip-line ini memutuskan untuk menyembunyikan mayat Nathaly di dalam sungai di sebuah kawasan terpencil yang dikenali sebagai Paucarbamba.

Setelah Nathaly dilaporkan hilang sejak 2 Januari lalu, pihak berkuasa terus menjalankan siasatan dan pencarian Nathaly secara meluas terutama di kawasan Sungai Vilcanota-Urubamba.

Selepas beberapa hari, didapati kehilangan Nathaly berpunca dari dua individu yang tidak bertanggungjawab ini. Kedua-duanya dikatakan memberi keterangan yang berbeza.

Salah seorang daripada mereka mengatakan Nathaly terhantuk pada tiang dan seorang lagi memberitahu polis bahawa pasangan Nathaly telah memanjat keranjang di atas kabel dan terus berlalu pergi sekali gus menyebabkan beliau mati.

Mereka juga mengakui telah memecahkan telefon bimbit Nathaly menggunakan batu apabila telefon itu mula berdering.

Ibu mendiang, Alejandra Ayala yang tinggal berdekatan pekan Cuzco turut membantu pihak polis dalam misi pencarian anaknya.

Menurut Alejandra, kali terakhir dia berhubung dengan Nathaly adalah pada 31 Disember lalu dan mendakwa Nathaly kedengaran sihat dan bahagia.

Nathaly juga dikatakan sedang melanjut pelajaran dalam bidang pendidikan fizikal dan merancang untuk mengembara ke seluruh Peru. Tetapi, hajatnya tidak kesampaian akibat dari tragedi yang menimpa Nathaly.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 8 Mar 2018

丧心「巨鼻给皂器」手感超真实

你会把擤出来的鼻涕往身上抹吗?这听起来有点恶心,但几乎人人在小时候都做过的行为,现在又要「卷土重来」进入你的人生了。你洗澡的时候可以轻松把绿鼻涕抹到身上……

Trending Mon, 8 Feb 2021
Featured Fri, 30 Jul 2021

11 Kes Positif COVID-19 Di Parlimen Semalam

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 11 kes positif Covid-19 telah dikesan hasil pemeriksaan ke atas 1,183 individu yang hadir di Parlimen sepanjang tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen semalam. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. […]

Trending Wed, 10 Apr 2019

Ambil Gambar ‘Selfie’ Di Pantai Phuket Boleh Dikenakan Hukuman Mati?

So, lepasni jangan berangan nak selfie bawah kapal terbang lagi okay!

Trending Sun, 7 Jun 2020

PKPP: Pelancongan Domestik Dibenarkan!

Boleh melancong dalam negeri!

Featured Wed, 6 May 2020
Trending Wed, 24 Jan 2018

Bagaimana Hadapi Mereka Yang Mahu Bunuh Diri

Kematian vokalis Linkin Park, Chester Bennington menggemparkan seluruh dunia kerana pemergiannya yang tiba-tiba serta keputusannya mengambil nyawa sendiri. Chester yang dipercayai menghidap kemurungan dikatakan telah meninggalkan klu mengenai penderitaannya dalam lagu, namun tiada siapa yang […]

Trending Tue, 10 Dec 2019

Malaysians’ Love-Hate Relationship with Solo Travel

Did you know that 69% of Malaysian respondents have either traveled solo or considering it regardless of age, gender and nationalities.

| Live TV