Trending By: Yanie Baharom May 21, 2018 @ 5:00pm

Mawar Rashid Akhirnya Bersuara Apabila Keikhlasannya Menyayangi Anak Tiri Disalah Erti

Baik dengan anak tiri salah, tak baik pun salah. Begitulah delima didepani pelakon berbakat Mawar Rashid apabila keakrabannya dengan dua anak tiri disalah erti.

Segalanya bermula apabila wanita kecil molek itu memuat naik foto mesra bersama anak tirinya, Raden Ahmad Rayyan, 7, dan Raden Seri Raysaa Chanela, 3, di dalam sebuah kereta.

Tanpa diduga, kasih sayang yang dipamer disalah erti apabila mendapat kritikan netizen di mana salah seorang daripada mereka menempelak Mawar sebagai tidak menghormati ibu kepada kanak-kanak itu yang juga bekas isteri kepada suaminya, Raf Yaakob.

Menyifatkan komen netizen itu keterlaluan dan menyalah tafsir tindakannya, Mawar tampil membuat penjelasan yang dia tidak pernah berhasrat mengambil tempat sebagai ibu kandung kepada dua anak tirinya hanya kerana dia menunjukkan kasih sayang terhadap mereka.

Foto: Instagram Mawar Rashid

Sebaliknya kata Mawar, 23, dia sentiasa menghormati wanita yang disifatkan sebagai cekal dalam membesarkan anak-anaknya sebagai ibu tunggal.

“Saya amat menghormati ibu kandung anak-anak saya ini. Mummy saya juga seorang ibu tunggal sedari usia saya lima tahun, saya faham perasaannya.

“Saya tahu betapa payahnya membesarkan anak-anak sebagai ibu tunggal. Mummy saya menjaga kami tujuh orang adik-beradik tanpa bantuan sesiapa. Susah payah dan pahit getir Mummy saya membesarkan kami dengan penuh kasih sayang dan kesabaran,” katanya.

Mawar berkata demikian di Instagram selepas salah seorang pengikutnya menyelar tindakan dia memanggil anak tirinya sebagai ‘My Lil Raden’ kerana anak-anak itu masih mempunyai ibu kandung.

Dalam pada itu, Mawar berkata, bekas isteri Raf mengetahui dia ikhlas dia menyayangi anak-anak berkenaan seperti anak dia sendiri.

Foto: Instagram Mawar Rashid

“Saya tahu ibu kandung kepada anak-anak tiri saya ini seorang yang penyayang juga, seorang ibu tunggal yang cekal dan anak-anak inilah dunia dan akhiratnya.

“Sudah semestinya dia bersyukur bila saya ikhlas menyayangi anak-anak ini seperti anak saya sendiri dan apabila saya bercakap tentang perasaan saya menyayangi anak-anak saya ini, tiada istilah kata yang saya tidak menghormati ibu kandungnya,” katanya.

Sementara itu, Mawar menjelaskan dia menggunakan ganti nama ‘My Lil Raden’ yang merujuk kepada Radin Ahmad Rayyan kerana dia jujur dan ikhlas menyayangi kanak-kanak itu.

Jelasnya lagi, sekiranya dia dikurniakan cahaya mata sendiri suatu hari nanti, kasih sayangnya pada anak tirinya tidak akan berubah kerana telah menganggap mereka seperti anak sendiri.

“Jika Allah beri saya rezeki cahaya mata satu hari nanti, tiada perbezaan di antara anak kandung saya dan anak-anak tiri saya. Saya akan terapkan sifat kasih sayang yang sama rata dan adil, supaya mereka membesar dalam ketenangan dan penuh kebahagian,” katanya.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 24 Feb 2019

美貌不过就是张皮囊!怪诞「鲜肉」照挑战你的审美观

在超市购买盒装的肉品时,你是不是也会拿起来审视一下肉的颜色是否鲜红,咦?这样「挑肉」是不是有点像我们在上传自拍照时,总会拍个N百次……

Featured Wed, 22 Apr 2020
Trending Wed, 24 Jul 2019

研究证明!情绪聪明人不做这9件事,人生会更快乐

人的正面、负面情绪,除了外在环境条件下的影响与牵制外,实际上真正左右情感的,往往都出自于心底。

Trending Wed, 4 Jul 2018

Pihak Pendakwaan Ada Kes Yang Kukuh Terhadap Bekas Perdana Menteri – Tommy Thomas

Sehingga itu beliau akan menerima bahawa Najib Razak adalah tidak bersalah sehingga dibuktikan.

Trending Tue, 15 Jan 2019
Trending Tue, 21 Apr 2020

MKI Umum Tiada Solat Terawih Di Seluruh Negara Ramadan Ini

Ini hakikat yang terpaksa diterima..

Trending Mon, 21 May 2018

Malaysian Team Takes Home Gold Medal in Asian Pastry Cup

The group will be moving on to the Olympics of pastry soon!

Trending Sat, 29 Feb 2020

| Live TV