Featured By: Fadzlena Jafar April 16, 2020 @ 2:05pm

Media China iktiraf Dr Noor Hisham antara tiga doktor terbaik dunia kendali wabak COVID-19

China Global TV Network (CGTN), stesen televisyen berpangkalan di Beijing mengumumkan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah antara tiga doktor terbaik daripada sektor kesihatan awam dalam urusan pengendalian wabak COVID-19.

Selain Dr Noor Hisham, dua lagi doktor ialah pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Dr Ashley Bloomfield.

Ketiga-tiga doktor itu memimpin usaha Kerajaan masing-masing dalam menguruskan pelbagai isu berkaitan wabak COVID-19 termasuk pengendalian pesakit positif COVID-19 dan memberi nasihat kepada Kerajaan cara terbaik bagi mengawal penularan wabak berkenaan.

Pemilihan ketiga-tiga doktor berkenaan bukan sahaja berikutan kewibawaan mereka dalam membantu Kerajaan memerangi wabak COVID-19, tetapi juga penampilan mereka yang penuh berkeyakinan, tenang dan jelas ketika memberi maklumat mengenai keadaan semasa wabak itu di negara masing-masing.

Mereka juga kini dianggap wajah negara masing-masing, malah ada warga siber yang menggelar mereka sebagai hero negara, wira negara dan wajah pujaan hati.

Menurut CGTN, pemilihan itu berikutan ketiga-tiga doktor berkenaan yang bukan menteri Kabinet, namun menjadi wajah negara masing-masing dalam memerangi wabak COVID-19.

“Ketika wabak global yang tidak pernah dialami sebelum ini, ketika kerajaan di serata dunia kadangkala lambat bertindak atau memperkenalkan langkah yang mengelirukan serta menghantar mesej bercelaru, Dr Fauci, Dr Bloomfield dan Dr Hisham menjadi suara yang bermakna, menenangkan dan meyakinkan,” lapor CGTN.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menunjukkan carta kes positif mengikut negeri setakat 31 Mac 2020 ketika sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. Turut kelihatan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan), Datuk Dr Rohaizat Yon. NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

Sejak beberapa minggu lalu, Dr Noor Hisham, 57,  menjadi bualan hangat di Malaysia apabila kebanyakan media tempatan menghasilkan artikel khusus mengenai personaliti beliau yang ketika ini dikatakan individu paling popular di Malaysia.

Penampilan beliau di kaca televisyen bukan sahaja ditunggu setiap jam 5 petang, malah laman sosialnya sentiasa dinantikan berikutan sering dikemas kini sehingga ada kalanya lewat dinihari.

BH melaporkan, Dr Fauci yang berusia 79 tahun pula bekerja hampir 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu sehingga orang ramai mula bimbang apabila beliau tidak kelihatan ketika sidang media harian di Rumah Putih.

Dr Fauci ketika memberikan sidang mengenai perkembangan semasa COVID-19 di Rumah Putih.

Warga siber di AS dikatakan memulakan petisyen a Change.org  bagi mencalonkan Dr Fauci yang diberi gelaran coronavirus crush dan national treasure oleh The Atlantic dan The New York Times, sebagai People Magazine’s Sexiest Man Alive 2020.

Di New Zealand pula, warga siber mewujudkan laman peminat Dr Bloomfield yang menyediakan ruang bagi warga siber memuji doktor berkenaan.

Dr Ashley Bloomfield dipuji rakyat New Zealand sehingga ramai mencadangkan beliau diangkat Tokoh Negara.

Selain itu, rakyat New Zealand kini turut mencadangkan Dr Bloomfield dinamakan Tokoh Negara berikutan ketelitian dan maklum balas yang jelas disampaikan doktor berkenaan ketika sidang media.

Sementara itu, Menteri Kesihatan,  Datuk Seri Dr Adham Baba, yang memuat naik berita berkenaan dalam laman Instagramnya turut mengucapkan tahniah kepada Dr Noor Hisham.

“Selama lebih kurang sebulan lebih berada di KKM (Kementerian Kesihatan) saya dapat saksikan bahawa Datuk Dr Noor Hisham Abdullah merupakan insan yang amat berwibawa, komited serta sentiasa menjunjung amanah yang diberikan,” tulisnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 7 May 2019

Zendaya hadiri Met Gala sebagai Cinderella dengan gaun yang bercahaya setelah ‘dijampi!’

Lihatlah bagaimana busana rekaan Tommy Hilfiger ini menyala!

Featured Wed, 24 Feb 2021
Featured Wed, 4 Mar 2020
Trending Fri, 11 Oct 2019

Pesawat Typhoon Dan Hawk 108 Gegar Langit Kuala Lumpur

Jangan cemas sekiranya melihat pesawat-pesawat pejuang terbang rendah di ruangan udara menara tersebut.

Trending Wed, 8 Jul 2020
Trending Wed, 7 Nov 2018

Melampau! Wanita Singapura Buat Tutorial Solekan Wajah Rosmah Untuk Halloween

Tutorial solekan yang dikongsi itu dipercayai dilakukan bersempena sambutan Halloween yang lalu.

Featured Wed, 10 Jan 2018

8 Makanan Zero Kalori Untuk Diet

Pernah dengar tentang makanan zero kalori? Jika anda seorang diet junkie, pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan makanan zero kalori. Sebenarnya makanan zero kalori ini bukanlah tidak mengandungi kalori sama sekali, tetapi makanan itu mengandungi […]

Trending Fri, 1 Mar 2019

Penumpang Singapore Airlines ini tergigit sebatang gigi yang ditemui di dalam nasinya!

Bagaimana gigi boleh terjatuh ke dalam hidangan yang sepatutnya berpiawaian tinggi?

Trending Mon, 16 Apr 2018

Polis Terima Laporan Mangsa ‘Samseng’ Sekolah

Justeru, sementara siasatan lanjut dijalankan, pihak polis meminta kerjasama orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi berhubung isu ini…Jangan buat andaian bukan-bukan ya lepasni!

| Live TV