Featured By: Fadzlena Jafar April 16, 2020 @ 2:05pm

Media China iktiraf Dr Noor Hisham antara tiga doktor terbaik dunia kendali wabak COVID-19

China Global TV Network (CGTN), stesen televisyen berpangkalan di Beijing mengumumkan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah antara tiga doktor terbaik daripada sektor kesihatan awam dalam urusan pengendalian wabak COVID-19.

Selain Dr Noor Hisham, dua lagi doktor ialah pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Dr Ashley Bloomfield.

Ketiga-tiga doktor itu memimpin usaha Kerajaan masing-masing dalam menguruskan pelbagai isu berkaitan wabak COVID-19 termasuk pengendalian pesakit positif COVID-19 dan memberi nasihat kepada Kerajaan cara terbaik bagi mengawal penularan wabak berkenaan.

Pemilihan ketiga-tiga doktor berkenaan bukan sahaja berikutan kewibawaan mereka dalam membantu Kerajaan memerangi wabak COVID-19, tetapi juga penampilan mereka yang penuh berkeyakinan, tenang dan jelas ketika memberi maklumat mengenai keadaan semasa wabak itu di negara masing-masing.

Mereka juga kini dianggap wajah negara masing-masing, malah ada warga siber yang menggelar mereka sebagai hero negara, wira negara dan wajah pujaan hati.

Menurut CGTN, pemilihan itu berikutan ketiga-tiga doktor berkenaan yang bukan menteri Kabinet, namun menjadi wajah negara masing-masing dalam memerangi wabak COVID-19.

“Ketika wabak global yang tidak pernah dialami sebelum ini, ketika kerajaan di serata dunia kadangkala lambat bertindak atau memperkenalkan langkah yang mengelirukan serta menghantar mesej bercelaru, Dr Fauci, Dr Bloomfield dan Dr Hisham menjadi suara yang bermakna, menenangkan dan meyakinkan,” lapor CGTN.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menunjukkan carta kes positif mengikut negeri setakat 31 Mac 2020 ketika sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. Turut kelihatan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan), Datuk Dr Rohaizat Yon. NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

Sejak beberapa minggu lalu, Dr Noor Hisham, 57,  menjadi bualan hangat di Malaysia apabila kebanyakan media tempatan menghasilkan artikel khusus mengenai personaliti beliau yang ketika ini dikatakan individu paling popular di Malaysia.

Penampilan beliau di kaca televisyen bukan sahaja ditunggu setiap jam 5 petang, malah laman sosialnya sentiasa dinantikan berikutan sering dikemas kini sehingga ada kalanya lewat dinihari.

BH melaporkan, Dr Fauci yang berusia 79 tahun pula bekerja hampir 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu sehingga orang ramai mula bimbang apabila beliau tidak kelihatan ketika sidang media harian di Rumah Putih.

Dr Fauci ketika memberikan sidang mengenai perkembangan semasa COVID-19 di Rumah Putih.

Warga siber di AS dikatakan memulakan petisyen a Change.org  bagi mencalonkan Dr Fauci yang diberi gelaran coronavirus crush dan national treasure oleh The Atlantic dan The New York Times, sebagai People Magazine’s Sexiest Man Alive 2020.

Di New Zealand pula, warga siber mewujudkan laman peminat Dr Bloomfield yang menyediakan ruang bagi warga siber memuji doktor berkenaan.

Dr Ashley Bloomfield dipuji rakyat New Zealand sehingga ramai mencadangkan beliau diangkat Tokoh Negara.

Selain itu, rakyat New Zealand kini turut mencadangkan Dr Bloomfield dinamakan Tokoh Negara berikutan ketelitian dan maklum balas yang jelas disampaikan doktor berkenaan ketika sidang media.

Sementara itu, Menteri Kesihatan,  Datuk Seri Dr Adham Baba, yang memuat naik berita berkenaan dalam laman Instagramnya turut mengucapkan tahniah kepada Dr Noor Hisham.

“Selama lebih kurang sebulan lebih berada di KKM (Kementerian Kesihatan) saya dapat saksikan bahawa Datuk Dr Noor Hisham Abdullah merupakan insan yang amat berwibawa, komited serta sentiasa menjunjung amanah yang diberikan,” tulisnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 14 Oct 2018

Bahaya Jika Anda Tertelan Air Kencing Dalam Kolam Renang

Air kolam yang bercampur dengan air kencing mudah diserang bakteria!

Trending Tue, 17 Nov 2020

Saringan Percuma, Suntikan Tifoid Buat Semua Penghantar Makanan

Bagus untuk keselamatan rakyat dan mereka yang bekerja

Trending Mon, 17 Dec 2018

Pelumba Cub Prix Terpantas Jempol Meninggal Dunia

Al-fatihah buat keluarga Allahyarham Mohd Nor Azman

Featured Tue, 22 Jun 2021

Akhirnya..Selepas 10 Tahun Menyepi, Ini Khabar Terbaru Anita Sarawak!

Sedekad yang lalu, penghibur popular Anita Sarawak, tiba-tiba menyepi daripada dunia hiburan. Perkhabaran terakhir daripada adiknya, Noorkumalasari mengatakan beliau kini bermaustatin di luar negara bersama suaminya, Mahathir. Terbaru, seorang wartawan hiburan bernama Shuib Taib akhirnya […]

Trending Fri, 27 Dec 2019

We Can’t Figure Out If This Designer Brand ‘Ramen Shoes’ Is A Joke Or Is A Joke!

That moment when you have leftover ramen inside your cupboards and you don’t know what to do with them.

Trending Sun, 29 Apr 2018

她将「15年老厢型车」改装超舒适跟狗狗环游世界

国外一名女子Marina Piro 亲手将一台老式的厢型车Pam 改装得超舒适,然后带着她的爱犬Odie 就这样四处旅行环游世界,并在IG 分享她的惬意生活让粉丝们羡慕不已,一起来看看她的旅程吧!

Trending Wed, 13 Jan 2021
Featured Wed, 4 Aug 2021

“Saya Dah Tak Ada Kaitan Dengan Dhabitah” – Azhar Apandi

Sejak namanya menjadi sebutan di Sukan Tokyo Olimpik, personaliti manis dan menawan yang dimiliki penerjun negara Nur Dhabitah Sabri menjadi tumpuan ramai justeru tidak hairan sekiranya kehidupan peribadi gadis berusia  22 tahun itu menarik minat […]

| Live TV